Vankikarkuri pakoilee poliisia ympäri Suomea – näin hän voi menettää vapautensa ja ehdonalaisensa


Vankikarkurit pakoilevat poliisia ympäri Suomea – mitä heille tapahtuu, kun heidät saadaan kiinni?

Vankikarkuri on henkilö, joka on karannut vankilasta tai muusta viranomaisten valvonnasta. Vankikarkurit ovat usein vaarallisia rikollisia, jotka haluavat välttää tuomionsa tai jatkaa rikollista toimintaansa. Vankikarkurit aiheuttavat poliisille paljon työtä ja huolta, sillä he saattavat syyllistyä uusiin rikoksiin tai väkivaltaan pakonsa aikana.

Viime aikoina Suomessa on ollut useita tapauksia, joissa vankikarkurit ovat päässeet karkuun viranomaisilta ja piileskelleet pitkiä aikoja. Esimerkiksi Kuopiossa etsittiin toukokuussa vankikarkuria, joka oli karannut vartijoilta, kun häntä oltiin saattamassa vankilaan. Mies oli noin 180 senttiä pitkä ja hänen hiuksensa oli ajeltu keskeltä päätä paljaaksi. Hänellä oli päällään mustat shortsit, musta huppari ja aurinkolasit. Poliisi pyysi ilmoittamaan miehestä hätäkeskukseen, mutta hän jäi kiinni vasta kuukauden kuluttua ulkomailla.

Toinen esimerkki on Pyhäselän vankilasta Joensuussa maanantaina karannut kaksikko, joka oli tuomittu törkeistä huumausainerikoksista. Toinen miehistä jäi kiinni samana päivänä poliisin dronen ja koirien avulla, mutta toinen jatkoi pakoaan useita päiviä. Poliisi julkaisi kuvia karkurista ja pyysi vihjeitä hänen olinpaikastaan. Hän oli 40-vuotias, noin 175 senttiä pitkä ja hoikkavartaloinen. Hänellä oli tummat hiukset ja parta sekä tatuointeja käsissään ja kaulassaan. Hän jäi lopulta kiinni Keravalla omaisuusrikoksen yhteydessä.

Mitä vankikarkureille tapahtuu, kun heidät saadaan kiinni?

Vankikarkureiden kiinnijääminen ei ole pelkästään poliisin asia, vaan myös Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) vastuulla. Rise vastaa vankien kuljetuksesta, valvonnasta ja säilytyksestä sekä heidän kuntoutuksestaan ja vapauttamisestaan. Rise myös tekee yhteistyötä poliisin kanssa vankien paon estämiseksi ja selvittämiseksi.

Kun vankikarkuri saadaan kiinni, hänet palautetaan takaisin vankilaan tai tutkintavankilaan odottamaan tuomiota tai tuomion täytäntöönpanoa. Vankila voi myös tehdä ilmoituksen poliisille rikosepäilystä, jos karkuri on syyllistynyt uusiin rikoksiin pakonsa aikana. Vankila voi myös asettaa karkurille kurinpitoseuraamuksia, kuten eristämistä tai vapaa-ajan rajoituksia.

Vankikarkuruus ei ole itsessään rangaistava teko, mutta se voi vaikuttaa vangin vapautumiseen ja ehdonalaiseen. Rise arvioi vangin vapauttamista ja ehdonalaista säännöllisesti ja ottaa huomioon vangin käyttäytymisen, rikollisuusriskin ja kuntoutustarpeen. Jos vanki on karannut tai yrittänyt karata, se voi heikentää hänen mahdollisuuksiaan päästä vapaaksi tai ehdonalaiseen. Vanki voi myös menettää jo myönnetyn ehdonalaisen, jos hän karkaa sen aikana.

Miten vankien pakoa voidaan estää?

Vankien pakoa voidaan estää monin eri tavoin. Rise pyrkii valvomaan ja turvaamaan vankiloita ja kuljetuksia niin, että karkaaminen olisi mahdollisimman vaikeaa. Vankiloissa on esimerkiksi piikkilanka-aitoja, valvontakameroita, lukkoja, hälytysjärjestelmiä ja vartijoita. Kuljetuksissa käytetään käsirautoja, jalkarautoja, kuljetusautoja ja saattueita.

Rise pyrkii myös ehkäisemään vankien pakohalua tarjoamalla heille kuntoutusta, koulutusta, työtä ja vapaa-ajan toimintaa. Vangeille annetaan myös tukea ja ohjausta elämänhallintaan, päihteettömyyteen ja rikoksettomaan elämään. Vangeille voidaan myöntää myös erilaisia lomia ja vapautuksia, jos he ovat osoittaneet luotettavuutta ja sitoutumista kuntoutukseen.

Miksi vankikarkurit kiinnostavat ihmisiä?

Vankikarkurit kiinnostavat ihmisiä monista syistä. Yksi syy on se, että vankikarkurit rikkovat yhteiskunnan sääntöjä ja normeja, mikä voi herättää uteliaisuutta, kauhua tai ihailua. Toisaalta vankikarkurit voivat myös herättää sympatiaa tai empatiaa, jos heidän motiivinsa ovat inhimillisiä tai ymmärrettäviä. Esimerkiksi jotkut vankikarkurit ovat paenneet nähdäkseen perheensä tai rakastettunsa.

Toinen syy on se, että vankikarkurit luovat jännitystä ja draamaa, mikä voi houkutella ihmisiä seuraamaan heidän tarinaansa. Vankikarkurit ovat usein osa suurempaa rikoskertomusta, jossa on mukana poliiseja, rikollisia, uhreja ja todistajia. Vankikarkurit voivat myös olla sankareita tai antisankareita, jotka taistelevat oikeudenmukaisuuden tai vapauden puolesta. Esimerkiksi monet elokuvat ja kirjat ovat kertoneet vankikarkureiden seikkailuista.

Kolmas syy on se, että vankikarkurit haastavat ihmisiä pohtimaan omaa suhdettaan lakiin, moraaliin ja yhteiskuntaan. Vankikarkurit voivat herättää kysymyksiä siitä, miksi ihmiset tekevät rikoksia, miten heitä pitäisi rangaista ja miten heitä pitäisi auttaa. Vankikarkurit voivat myös herättää kysymyksiä siitä, miten paljon vapautta ja vastuuta ihmisillä on omasta elämästään.