Omakotitalo on nyt kuumaa kamaa – näin säästät lämmityskuluissa, saat huippuhinnan talostasi ja voit jopa asua kelluvassa kodissa


Omakotitalo on nyt kuumaa kamaa – katso, mitä uutisia on ollut viime aikoina

Omakotitalo on monen suomalaisen unelma, mutta myös iso investointi. Omakotitalon ostaminen, myyminen, rakentaminen ja lämmittäminen vaativat paljon tietoa ja huolellisuutta. Omakotitalojen markkinat ovat olleet vilkkaat viime aikoina, ja niistä on ollut paljon uutisia eri medioissa. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mitä omakotitaloihin liittyviä uutisia on ollut viime aikoina ja mitä sinun kannattaa ottaa huomioon, jos olet kiinnostunut omakotitaloasumisesta.

Omakotitalon lämmityskustannukset nousevat – vertaa eri vaihtoehtoja

Sähkön ja polttoaineiden kallistuminen on nostanut myös asuntojen lämmityskustannuksia. Kuluneen viiden vuoden aikana tehdyt korotukset ovat kasvattaneet vuosittaista energialaskua jopa sadoilla euroilla. Yle uutisoi helmikuussa, että mikkeliläinen energia-alan diplomi-insinööri Mikko Nurhonen oli laskenut omakotitalonsa lämmityskustannukset tämän päivän hinnoilla. Hän oli vertaillut eri lämmitysmuotojen toimivuutta 150-neliöisessä talossaan, jossa on maalämpö sekä ilmalämpöpumppu.

Nurhosen laskelmien mukaan lämpöpumput ovat selvästi edullisimpia lämmitysmuotoja omakotitalossa. Esimerkiksi maalämpö tai ilma-vesilämpöpumppu maksavat vuodessa noin 2 150 euroa, kun taas öljylämmitys maksaa noin 3 900 euroa. Laskelmissa on huomioitu sekä energian myyjälle että siirtoyhtiölle maksettavat eurot että pääomakustannukset. Laskelmat perustuvat 25 000 kilowattitunnin vuosikulutukseen.

Lämpöpumppujen etuna on myös hintavakaus pitkälle tulevaisuuteen. Kun ostat yhden kilowattitunnin ja tuotat sillä kolme tai neljä kilowattituntia, niin hinnankorotuksen vaikutus on vain kolmas- tai neljäsosa, Nurhonen muistuttaa. Jos haluat laskea oman talosi lämmityskustannukset eri vaihtoehdoilla, voit käyttää Ylen tekemää laskuria täällä.

Omakotitalon myyjällä on nyt onnenpäivät – pienempään asuntoon muuttavan väliraha voi olla jopa lähes 100 000 euroa parempi kuin kaksi vuotta sitten

Omakotitalojen kysyntä ja hinnat ovat nousseet viime aikoina erityisesti kasvukeskuksissa ja niiden lähialueilla. Kiinteistömaailma kertoi lokakuussa, että omakotitalon myyjällä on nyt onnenpäivät, sillä pienempään asuntoon muuttavan väliraha voi olla jopa lähes 100 000 euroa parempi kuin kaksi vuotta sitten. Väliraha tarkoittaa sitä, kuinka paljon omakotitalon myyjä saa rahaa, kun hän ostaa tilalle pienemmän asunnon.

Kiinteistömaailman mukaan omakotitalojen hinnat ovat nousseet koko maassa keskimäärin 6,5 prosenttia vuoden 2020 alusta. Suurimmat nousut ovat olleet Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Esimerkiksi Tampereella omakotitalojen hinnat ovat nousseet 9,5 prosenttia ja Helsingissä 8,5 prosenttia. Samalla kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet maltillisemmin tai jopa laskeneet joillakin alueilla.

Tämä tarkoittaa sitä, että omakotitalon myyjä voi saada nyt hyvän hinnan talostaan ja ostaa tilalle edullisemman kerrostaloasunnon. Kiinteistömaailman esimerkkilaskelmassa omakotitalon myyjä sai Tampereella nyt 95 000 euroa enemmän välirahaa kuin kaksi vuotta sitten. Helsingissä vastaava ero oli 75 000 euroa ja Oulussa 25 000 euroa. Jos olet kiinnostunut myymään omakotitalosi ja muuttamaan pienempään asuntoon, nyt voi olla hyvä aika tehdä se.

Omakotitalo syttyi tuleen Imatralla – yksi loukkaantui lievästi

Omakotitalojen tulipalot ovat valitettavan yleisiä Suomessa. Pelastuslaitos sai hälytyksen omakotitalon palosta Imatran Laurinkadulla perjantain ja lauantain välisenä yönä. Yksi henkilö loukkaantui palossa lievästi hengitettyään savua. Iltalehti uutisoi tapauksesta sunnuntaina.

Palon syttymissyytä ei ole vielä selvitetty, mutta poliisi ei epäile rikosta. Talon asukas oli herännyt palovaroittimen ääneen ja huomannut savua sisällä. Hän oli soittanut hätäkeskukseen ja poistunut talosta. Palokunta sai rajattua palon yhteen huoneeseen, mutta talo kärsi savu- ja vesivahinkoja.

Omakotitalojen tulipaloissa kuolee vuosittain noin 20 ihmistä Suomessa. Usein syynä on huolimattomuus tai laitteiden vikaantuminen. Omakotitalon paloturvallisuudesta kannattaa pitää huolta seuraavilla tavoilla:

  • Tarkista säännöllisesti sähkö- ja lämmityslaitteiden kunto ja huolla niitä tarvittaessa.
  • Vältä ylikuormittamasta sähköverkkoa tai käyttämästä viallisia jatkojohtoja.
  • Puhdista tulisijat ja hormit säännöllisesti nokipalojen ehkäisemiseksi.
  • Älä jätä kynttilöitä tai muita avotulia valvomatta tai helposti syttyvien materiaalien lähelle.
  • Varusta talo riittävällä määrällä toimivia palovaroittimia ja sammutusvälineitä.
  • Opettele sammuttamaan alkusammutuspeitteellä tai sammuttimella erilaisia paloja.
  • Tee perheesi kanssa pelastussuunnitelma ja harjoitelkaa sitä.

Nämä ovat vain muutamia vinkkejä omakotitalon paloturvallisuudesta. Voit lukea lisää aiheesta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön sivuilta.

Omakotitalo voi olla myös kelluva – Loviisan asuntomessuilla esitellään ainutlaatuinen talo, joka on ankkuroitu merenpohjaan

Omakotitalo ei aina tarvitse kiinteää maapohjaa. Loviisan asuntomessuilla, jotka alkoivat perjantaina, voi tutustua kaksikerroksiseen kelluvaan omakotitaloon, joka on ankkuroitu merenpohjaan. YLE uutisoi talosta heinäkuun lopussa. Talon nimi on Villa Kungen, ja se on Suomen ensimmäinen ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettu kelluva talo.

Talo on valmistettu tehtaalla ja uitettu valmiina paikalleen. Talon pinta-ala on 120 neliötä, ja siinä on kolme makuuhuonetta, olohuone, keittiö, kylpyhuone ja sauna. Talossa on myös iso terassi, josta voi ihailla merimaisemaa. Talon rakentamiskustannukset ovat noin 750 000 euroa, johon sisältyy myös tontti eli vesialue.

Kelluvan omakotitalon etuna on se, että se ei ole sidottu tiettyyn paikkaan, vaan sitä voi siirtää tarvittaessa. Talo on myös ekologinen, sillä se hyödyntää aurinkoenergiaa ja lämpöpumppua. Talon suunnittelija ja rakentaja Ken Ryynänen kertoo, että talo on suunniteltu kestämään vaihtelevia sääolosuhteita ja jopa jäätymistä.

Kelluvat omakotitalot ovat vielä harvinaisia Suomessa, mutta niitä on jo rakennettu muun muassa Ruotsissa ja Hollannissa. Ryynänen uskoo, että niille on kysyntää myös Suomessa, sillä ne tarjoavat mahdollisuuden asua lähellä luontoa ja vettä. Jos olet kiinnostunut näkemään Villa Kungenin omin silmin, voit vierailla Loviisan asuntomessuilla 15. elokuuta asti.


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *