Ukraina aloittaa ratkaisevan vastahyökkäyksen – sotilasprofessori varoittaa Venäjän ydinuhasta


Sotilasprofessori: Sodan tärkein taistelu alkamassa parin viikon kuluessa

Venäjän ja Ukrainan välinen sota on jatkunut jo yli kaksi vuotta, mutta nyt se saattaa olla saavuttamassa ratkaisevan vaiheen. Sotilasprofessori Jyri Raitasalo arvioi, että seuraavat pari viikkoa ovat kriittisiä sodan kululle.

Venäjän tavoitteet ja keinot

Raitasalon mukaan Venäjän tavoitteena on pakottaa Ukraina luopumaan läntisestä suuntautumisestaan ja palauttaa sen vaikutuspiiriinsä. Venäjä on käyttänyt siihen monenlaisia keinoja, kuten sotilaallista painostusta, kyberhyökkäyksiä, taloussaartoa, propagandaa ja diplomaattista eristämistä.

Venäjän sotilaallinen ylivoima on ollut selvä, mutta Ukraina on pystynyt puolustamaan itseään sitkeästi. Ukraina on saanut myös tukea länsimailta, jotka ovat toimittaneet sille aseita, koulutusta, rahaa ja poliittista solidaarisuutta.

Ukrainan vastaisku ja riskit

Raitasalon mukaan Ukraina on nyt aloittanut vastahyökkäyksen, jolla se pyrkii vapauttamaan alueita, jotka Venäjä on miehittänyt tai tukemansa separatistit hallitsevat. Ukraina on käyttänyt hyväkseen Venäjän huomiota vieviä kriisejä muualla, kuten Valko-Venäjällä ja Afganistanissa.

Ukrainan vastahyökkäys on kuitenkin riskialtis, sillä se voi provosoida Venäjää lisäämään sotilaallista voimankäyttöään. Venäjällä on edelleen valmius siirtää lisää joukkoja ja kalustoa Ukrainan rajalle tai sen yli. Venäjällä on myös ydinaseita, joilla se voi uhata Ukrainaa tai sen liittolaisia.

Ratkaisun mahdollisuudet ja esteet

Raitasalon mukaan sodalle ei ole näkyvissä helppoa ratkaisua, sillä osapuolten intressit ja näkemykset ovat ristiriidassa. Sodalle on kuitenkin olemassa vaihtoehtoja, kuten neuvottelut, välitys, pakotteet tai rauhanturvaaminen.

Raitasalon mukaan näiden vaihtoehtojen toteutuminen edellyttää poliittista tahtoa ja kompromissivalmiutta sekä Venäjältä että Ukrainalta. Lisäksi tarvitaan kansainvälistä tukea ja painostusta, jotta osapuolet noudattavat sovittuja ehtoja. Raitasalo pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että nämä edellytykset täyttyvät lähiaikoina.