Pohjanmaan hyvinvointialue aloitti selvityksen gynekologin epäasiallisesta kohtelusta – naiset kertovat vuosia jatkuneista traumoista


Naiset kertovat vuosia jatkuneesta epäasiallisesta kohtelusta gynekologin vastaanotolla – hyvinvointialue aloitti selvityksen

Yle julkaisi 23.8.2023 artikkelin, jossa kerrotaan useiden naisten kokemuksista epäasiallisesta kohtelusta gynekologin vastaanotolla Pohjanmaalla. Artikkelin mukaan naiset ovat kokeneet muun muassa loukkaavia kommentteja, koskettelua ja kipua gynekologin tutkimuksissa. Naiset ovat myös saaneet vääriä diagnooseja ja hoitoja, jotka ovat vaikuttaneet heidän terveyteensä ja elämänlaatuunsa.

Artikkelissa kerrotaan, että Pohjanmaan hyvinvointialue on aloittanut selvityksen gynekologin toiminnasta ja potilasturvallisuudesta. Selvitys tehdään yhteistyössä Valviran kanssa. Hyvinvointialue on myös pyytänyt naisia ottamaan yhteyttä, jos heillä on ollut epäasiallisia kokemuksia gynekologin vastaanotolla.

Artikkelissa haastatellaan kahta naista, jotka ovat käyneet kyseisen gynekologin luona useita kertoja. He kertovat, että he eivät ole uskaltaneet vaihtaa lääkäriä tai valittaa, koska he ovat pelänneet seurauksia tai leimautumista. He ovat myös ajatelleet, että heidän kokemuksensa ovat normaaleja tai että he ovat liioitelleet niitä.

Artikkelissa mainitaan myös, että kyseinen gynekologi on työskennellyt Pohjanmaalla 22 vuotta ja että hänellä on ollut aiemmin rikosepäilyjä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä. Häntä ei kuitenkaan ole tuomittu mistään rikoksesta.

Artikkelissa ei kerrota gynekologin nimeä tai työpaikkaa, mutta se vihjaa, että hän on ulkomaalaistaustainen ja että hänellä on ollut vaikeuksia kielen ja kulttuurin kanssa.

Artikkelissa annetaan myös neuvoja siihen, miten naiset voivat suojella itseään epäasialliselta kohtelulta gynekologin vastaanotolla. Artikkelissa kehotetaan naisia kuuntelemaan omaa tunnettaan, pyytämään mukaansa tukihenkilön, esittämään kysymyksiä ja vaatimaan selityksiä, ilmaisemaan omat toiveensa ja rajansa sekä tekemään valituksen tai ilmoituksen, jos he kokevat jotain väärää.

Artikkelissa korostetaan myös, että naisilla on oikeus saada asiallista ja ammattitaitoista hoitoa gynekologilta ja että heidän ei tarvitse sietää epäasiallista kohtelua.

Naiset kertovat vuosia jatkuneesta epäasiallisesta kohtelusta gynekologin vastaanotolla – hyvinvointialue aloitti selvityksen (yle.fi)