UBS Credit Suisse Merger Creates Swiss Banking Giant


UBS ostaa Credit Suissen ja aikoo irtisanoa tuhansia työntekijöitä 🏦

Sveitsin suurin pankki UBS on tehnyt historiallisen kaupan, kun se on ostanut kriisissä olevan kilpailijansa Credit Suissen 3,2 miljardin dollarin hintaan. Kauppa oli hätäratkaisu, jonka Sveitsin viranomaiset järjestivät estääkseen Credit Suissen kaatumisen ja sen aiheuttamat markkinahäiriöt.

Credit Suissen tilanne oli heikentynyt dramaattisesti maaliskuussa, kun kolme pienempää yhdysvaltalaista pankkia meni konkurssiin ja herätti epäilyksiä Credit Suissen vakavaraisuudesta. Pankki oli myös kärsinyt miljarditappioita Archegos Capital Management -sijoitusyhtiön romahduksesta.

UBS:n ja Credit Suissen yhdistyminen luo Sveitsin pankkisektorille jättiläisen, jolla on yli 120 000 työntekijää ja yli 1,6 biljoonaa dollaria varallisuudenhoitoasiakkaiden varoja. UBS on kuitenkin ilmoittanut, että se aikoo leikata jopa 35 000 työpaikkaa Credit Suissen henkilöstöstä, joka oli ennen kauppaa noin 45 000.

Irtisanomiset kohdistuvat erityisesti Credit Suissen tappiolliseen investointipankkitoimintaan, jota UBS haluaa supistaa merkittävästi. Myös Lontoossa, New Yorkissa ja Aasiassa sijaitsevat toimipisteet ovat vaarassa menettää työntekijöitä. UBS:n mukaan se pyrkii säilyttämään Credit Suissen kotimaan liiketoiminnan ja sen asiakassuhteet.

Kauppa on herättänyt kritiikkiä sekä veronmaksajien että osakkeenomistajien keskuudessa, jotka eivät saaneet äänestää siitä. Jotkut ovat myös väittäneet, että kauppa heikentää Sveitsin mainetta rahoituskeskuksena. Sveitsin liittovaltion syyttäjänvirasto on aloittanut tutkinnan siitä, onko kaupassa tehty mitään rikollisia tekoja.

UBS:n ja Credit Suissen fuusio on ensimmäinen laatuaan, jossa kaksi globaalisti merkittävää pankkia yhdistyvät. Se voi olla myös ennakkotapaus muille pankkisektoreille, jotka kamppailevat alhaisen korkotason, tiukentuneen sääntelyn ja digitaalisen kilpailun kanssa.

Mitä mieltä olet UBS:n ja Credit Suissen kaupasta? Onko se hyvä vai huono asia Sveitsin taloudelle ja pankkialalle? Jätä kommenttisi alle ja kerro mielipiteesi! 😊

Lähde: UBS ‘preparing to cut more than half of inherited Credit Suisse workforce’

Lähde: UBS completes Credit Suisse acquisition | UBS Global