Turvapaikanhakijat joutuivat tulvan uhreiksi Kymenlaaksossa – Anita avasi ovensa heille ja kertoo nyt, mitä tapahtui


Puurima ja kaivo pelastivat Anitan talon täydelliseltä tuholta – MTV vieraili talossa, jonka tulva oli viedä mennessään

Kuvittele, että heräät aamulla ja huomaat, että koko talosi on veden vallassa. 😱 Se oli todellisuutta Anitalle, joka asuu omakotitalossa Kymenlaaksossa. Hän kertoo MTV:lle, että hän ei ollut uskoa silmiään, kun hän näki veden tulvivan olohuoneeseensa.

Anita sanoo, että hän oli nukkunut rauhallisesti, kunnes hänen koiransa alkoi haukkua ja herätti hänet. Hän nousi ylös ja meni katsomaan, mikä oli hätänä. Hän ei ollut varautunut siihen näkyyn, joka häntä odotti.

”Se oli ihan kauheaa. Vesi oli noussut jo melkein sohvan korkeudelle. Kaikki tavarat olivat kellumassa siellä täällä. En tiennyt, mitä tehdä”, Anita muistelee.

Anita asuu talossaan yksin, mutta onneksi hän sai apua naapureiltaan ja ystäviltään. He tulivat auttamaan häntä siivoamaan ja pelastamaan mitä pelastettavissa oli. Anita sanoo, että ilman heitä hän olisi ollut aivan hukassa.

”Olen niin kiitollinen kaikille, jotka ovat auttaneet minua tässä tilanteessa. He ovat olleet niin ihania ja tukeneet minua henkisesti ja fyysisesti. En tiedä, miten olisin selvinnyt ilman heitä”, Anita kiittelee.

Anita kertoo, että tulva johtui siitä, että hänen talonsa lähellä virtaava joki oli tulvinut yli äyräiden rankkasateiden seurauksena. Hän sanoo, että hän ei ollut koskaan nähnyt joen nousevan niin korkealle.

”Se oli ihan hullua. Joki oli muuttunut valtavaksi virraksi, joka vei kaiken mukanaan. Se oli niin voimakas, että se repi irti puuriman, joka oli tarkoitettu estämään veden pääsy taloon”, Anita selittää.

Anita sanoo, että puurima oli ollut hänen isänsä tekemä ja se oli ollut paikallaan jo vuosikymmeniä. Hän sanoo, että se oli ollut hänen talonsa pelastus monesti aiemmin, kun joki oli noussut korkealle.

”Isäni teki sen aikoinaan ihan itse. Hän sanoi, että se pitää veden loitolla talosta. Ja se piti paikkansa. Se oli kestänyt monta tulvaa ennen tätä. Mutta nyt se ei enää riittänyt”, Anita harmittelee.

Anita sanoo, että toinen asia, joka pelasti hänen talonsa täydelliseltä tuholta, oli hänen kaivonsa. Hän sanoo, että hänellä on porakaivo pihallaan ja se toimi kuin viemärinä veden poistamiseksi.

”Kaivo imi vettä pois talosta niin paljon kuin pystyi. Se oli ihan uskomatonta. Jos ei olisi ollut kaivoa, olisi vesi noussut vielä paljon korkeammalle”, Anita arvelee.

Anita sanoo, että hän on nyt saanut talonsa kuivaksi ja siistiksi, mutta paljon on vielä tehtävää. Hän sanoo, että hän joutuu remontoimaan koko alakerran, sillä vesi on vahingoittanut lattioita, seiniä ja kalusteita.

”Se on iso urakka, mutta olen päättänyt, että en anna tämän lannistaa minua. Olen asunut tässä talossa koko ikäni ja se on minulle rakas. En aio luovuttaa”, Anita sanoo päättäväisesti.

Anita sanoo, että hän aikoo myös rakentaa uuden puuriman talonsa eteen ja varmistaa, että se on tarpeeksi vahva kestämään tulvat. Hän sanoo, että hän ei halua kokea samaa uudestaan.

”Tämä oli elämäni pelottavin kokemus. En toivo sitä kenellekään. Mutta olen oppinut tästä paljon. Olen oppinut arvostamaan sitä, mitä minulla on ja olemaan kiitollinen niistä, jotka ovat minulle tärkeitä”, Anita sanoo.

MTV vieraili Anitan talossa ja näki omin silmin, miten tulva oli muuttanut maisemaa. Katso video yllä ja näe, miten Anita on selviytynyt tulvan jälkeen. 🎥

Puurima ja kaivo pelastivat Anitan talon täydelliseltä tuholta – MTV Uutiset Live vieraili talossa, jonka tulva oli viedä mennessään – MTVuutiset.fi