Taiwanin konflikti kuumenee: Japani valmis auttamaan saarta, mutta ei halua sotaa Kiinan kanssa


Japani ei halua sotaa Kiinan kanssa, mutta tukee Taiwania

Taiwanin ja Kiinan välinen konflikti on kärjistynyt viime aikoina, kun Kiina on lisännyt sotilaallista painostusta saarta kohtaan. Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se haluaa liittää takaisin itseensä joko rauhanomaisesti tai väkivalloin. Taiwan taas pitää itseään itsenäisenä valtiona, joka ei kuulu Kiinaan.

Taiwanin tilanne on herättänyt huolta myös sen naapurissa Japanissa, joka on yksi saaren tärkeimmistä liittolaisista ja kauppakumppaneista. Japani on ilmaissut tukevansa Taiwanin demokratiaa ja turvallisuutta, ja se on myös valmis auttamaan saarta, jos Kiina hyökkäisi siihen.

Mutta miten Japani voisi auttaa Taiwania? Ja millaisia seurauksia sillä olisi Japanin ja Kiinan suhteille? Näihin kysymyksiin vastaa tutkija Shihoko Goto Washingtonin yliopiston Aasian tutkimuskeskuksesta.

Japani ei halua provosoida Kiinaa

Goton mukaan Japani ei halua provosoida Kiinaa tai aloittaa sotaa sen kanssa, sillä se olisi katastrofaalista molemmille maille. Japani ja Kiina ovat toistensa suurimpia kauppakumppaneita, ja niillä on myös paljon yhteisiä intressejä alueellisessa ja globaalissa politiikassa.

”Japani ei halua nähdä sotilaallista konfliktia Taiwania koskien. Se olisi hyvin epäedullista Japanille sekä taloudellisesti että turvallisuuspoliittisesti. Japani haluaa säilyttää rauhanomaiset ja vakauttavat suhteet Kiinan kanssa”, Goto sanoo.

Goto uskoo, että Japani pyrkii välttämään suoraa sotilaallista väliintuloa Taiwanin konfliktissa, ellei se ole aivan välttämätöntä. Sen sijaan Japani voi tukea Taiwania muilla tavoin, kuten diplomaattisesti, taloudellisesti ja humanitaarisesti.

Japani voi tarjota logistista tukea

Goton mukaan Japani voi tarjota logistista tukea Taiwanille, jos Kiina hyökkäisi siihen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Japani voi antaa Taiwanille tiedustelutietoja, polttoainetta, lääkkeitä tai evakuointiapua.

”Japanilla on hyvä tiedustelukyky alueella, ja se voi jakaa tietoja Taiwanin kanssa. Japanilla on myös hyvä infrastruktuuri ja kyky toimittaa tarvikkeita tai evakuoida ihmisiä tarvittaessa. Japanilla on myös oikeus puolustaa itseään ja liittolaisiaan Yhdysvaltojen kanssa solmitun turvallisuussopimuksen nojalla”, Goto sanoo.

Goto huomauttaa, että Japanilla ei ole virallisia diplomaattisuhteita Taiwanin kanssa, mutta sillä on epävirallinen edustusto saarella. Lisäksi Japanilla on tiiviit yhteydet Taiwanin poliittiseen ja siviilieliittiin, ja se voi käyttää niitä vaikuttamaan tilanteeseen.

Japani voi myös painostaa Kiinaa

Goton mukaan Japani voi myös painostaa Kiinaa lopettamaan sotilaallisen uhittelunsa Taiwanin suhteen. Japani voi tehdä tämän yhdessä muiden maiden, kuten Yhdysvaltojen, Euroopan unionin, Australian ja Intian kanssa.

”Japani voi osallistua kansainvälisiin aloitteisiin, jotka tuomitsevat Kiinan toimet Taiwanissa ja vaativat sen kunnioittamaan saaren itsemääräämisoikeutta. Japani voi myös osallistua alueelliseen turvallisuusyhteistyöhön muiden maiden kanssa, jotka ovat huolissaan Kiinan kasvavasta vaikutusvallasta”, Goto sanoo.

Goto korostaa, että Japani ei ole yksin Taiwanin tukemisessa, vaan sillä on monia samanmielisiä kumppaneita. Hän uskoo, että yhteinen painostus voi saada Kiinan harkitsemaan uudelleen hyökkäyksen seurauksia.

Japani ei ryntää sotaan

Goton mukaan Japani ei ryntää sotaan Kiinan kanssa, vaikka se tukeekin Taiwania. Hän sanoo, että Japani on oppinut historiastaan, että sota on viimeinen vaihtoehto, joka pitäisi välttää kaikin keinoin.

”Japani on rauhanomainen maa, joka on sitoutunut kansainväliseen oikeuteen ja ihmisoikeuksiin. Japani ei halua toistaa menneisyyden virheitä, jotka johtivat toiseen maailmansotaan ja ydinaseiden käyttöön. Japani haluaa edistää rauhaa ja vakautta alueella ja maailmassa”, Goto sanoo.

Goto lisää, että Japani on myös realistinen maailmanpolitiikassa, ja se tietää, että sen pitää tasapainottaa suhteitaan Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä. Hän sanoo, että Japani ei halua joutua valitsemaan puolia tai asettumaan vastakkain kummankaan suurvallan kanssa.

”Japani on sekä Yhdysvaltojen liittolainen että Kiinan naapuri. Japani ei halua katkaista suhteitaan kumpaankaan maahan, vaan pyrkii ylläpitämään molempia. Japani haluaa olla rakentava toimija alueella ja maailmassa, joka edistää vuoropuhelua ja yhteistyötä”, Goto sanoo.