Tori Kelly veritulppa vei hänet teho-osastolle – näin tunnistat ja ehkäiset hengenvaarallisen tilan!


Tori Kelly joutui sairaalaan veritulppien takia – mikä on veritulpan oireet ja riskit?

Grammy-palkittu laulaja Tori Kelly, 30, kiidätettiin teho-osastolle viime viikolla, kun hän sai veritulppia jaloissaan ja keuhkoissaan. Lääkärit yrittävät parhaillaan selvittää, onko myös laulajan sydämessä veritulppia. Eräs laulajan läheinen kertoi lehdistölle, että Kelly on vakavassa tilassa, mutta toiveikas paranemisestaan.

Veritulppa eli tromboosi tarkoittaa tilannetta, jossa verisuonessa muodostuu hyytymä, joka estää verenkiertoa. Veritulppa voi syntyä missä tahansa verisuonessa, mutta yleisimpiä paikkoja ovat alaraajat ja keuhkot. Veritulppa voi olla hengenvaarallinen, jos se irtoaa ja kulkeutuu sydämeen, aivoihin tai keuhkoihin.

Mikä aiheuttaa veritulppia ja miten niitä voi ehkäistä? Veritulpan syntyyn vaikuttavat useat tekijät, kuten perintötekijät, liikkumattomuus, yli- tai alipaino, tupakointi, ehkäisypillerit, raskaus, leikkaukset ja sairaudet. Veritulpan riskiä voi pienentää liikkumalla säännöllisesti, pitämällä painon normaalina, lopettamalla tupakoinnin, käyttämällä ehkäisypillereitä harkiten ja noudattamalla lääkärin ohjeita leikkausten jälkeen.

Miten tunnistaa veritulpan oireet? Veritulpan oireet riippuvat siitä, missä verisuonessa se sijaitsee. Alaraajojen veritulpalle tyypillisiä oireita ovat turvotus, kivut, punoitus ja lämpötilan nousu. Keuhkoveritulpalle tyypillisiä oireita ovat hengenahdistus, rinnan kipu, yskiminen ja veriyskä. Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi veritulppaa, hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon.

Tori Kelly ei ole ainoa julkkis, joka on kärsinyt veritulpista. Esimerkiksi näyttelijät Emilia Clarke ja Serena Williams ovat kertoneet julkisesti kokemuksistaan veritulpista ja niiden aiheuttamista komplikaatioista. Veritulpat ovat yleisempiä kuin moni luulee: Suomessa niitä sairastaa vuosittain noin 20 000 ihmistä. Siksi on tärkeää tietää niiden oireet ja riskit – ja toimia nopeasti, jos epäily herää.

Oletko sinä tai joku läheisesi saanut veritulpan? Miten se vaikutti elämääsi? Kerro meille kommenttikentässä! 🙌 Ja jos pidit tästä artikkelista, jaa se ystävillesi ja seuraa meitä lisää uutisia ja vinkkejä! 😍


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *