Onko Suomi valmis Nato-johtoiseen merioperaatioon Mustallamerellä? Ulkoministeri Elina Valtonen puhui Ukrainan kriisistä


Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) piti maanantaina puheen, jossa hän otti kantaa Ukrainan tilanteeseen ja sen vaikutuksiin Euroopan turvallisuuteen. Valtonen sanoi, että Suomi on valmis osallistumaan Nato-johtoiseen merioperaatioon Mustallamerellä, jos Venäjän hyökkäys Ukrainaan johtaa viljakuljetusten katkeamiseen.

Valtonen korosti, että Ukraina on Euroopan suurin viljantuottaja ja sen vilja on tärkeää Euroopan ruokaturvalle ja vakaudelle. Hän sanoi, että Venäjän toimet ovat uhka sekä Ukrainan että koko Euroopan itsenäisyydelle ja alueelliselle koskemattomuudelle. Hän vaati Venäjää vetämään joukkonsa pois Ukrainan rajalta ja lopettamaan provokaatiot.

Valtonen kertoi, että Suomi on valmis tarjoamaan sotilaallista ja humanitaarista apua Ukrainalle yhdessä muiden EU- ja Nato-maiden kanssa. Hän sanoi, että Suomi on jo lähettänyt Ukrainalle muun muassa lääkintätarvikkeita, suojavarusteita ja panssarintorjunta-aseita.

Valtonen painotti, että Suomi ei ole liittymässä Natoon, mutta että se on tiiviissä yhteistyössä sotilasliiton kanssa. Hän sanoi, että Suomi on osallistunut Naton kriisinhallintaoperaatioihin jo vuodesta 1995 lähtien, ja että se on valmis tekemään niin myös jatkossa.

Valtonen totesi, että Suomi haluaa olla osa ratkaisua eikä osa ongelmaa. Hän sanoi, että Suomi on sitoutunut rauhanomaiseen konfliktinratkaisuun ja vuoropuheluun kaikkien osapuolten kanssa. Hän myös toivoi, että YK:n turvallisuusneuvosto pystyisi löytämään yhteisen kannan Ukrainan kriisiin.


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *