Lintuinfluenssa iskee eläintarhoihin – näin ne suojelevat lintujaan tappavalta taudilta


Lintuinfluenssa uhkaa eläintarhojen lintuja – näin ne suojaavat siivekkäitä ystäviään

Lintuinfluenssa on vakava tauti, joka voi tarttua sekä luonnonvaraisiin että tarhattuihin lintuihin. Tänä vuonna Suomessa on havaittu jo useita lintuinfluenssatapauksia, jotka ovat aiheuttaneet lintujen joukkokuolemia eri puolilla maata. Lintuinfluenssa voi tarttua myös nisäkkäisiin, kuten turkiseläimiin ja harvoin ihmisiin. Siksi eläintarhat ovat varautuneet taudin leviämiseen erilaisin toimenpitein.

Korkeasaari estää luonnonlintujen ja tarhalintujen kohtaamiset

Helsingissä sijaitseva Korkeasaaren eläintarha on seurannut lintuinfluenssaepidemian etenemistä tiiviisti. Eläintarhan toimitusjohtaja Sanna Hellström kertoo, että he ovat jo pitkään katettu kaikki lintutarhat niin, että heidän linnuillaan ei ole suoraa kontaktia luonnonlintuihin. Tämä on tärkeää, sillä luonnonlinnut voivat kantaa virusta ja levittää sitä tarhalintuihin.

– Meillä on jo pidemmän aikaa sitten katettu kaikki lintutarhat niin, että meidän linnuilla ei ole suoraa kontaktia luonnonlintuihin, Hellström sanoo.

Korkeasaaressa pesii ja kulkee vapaana myös luonnonvaraisia lintuja, kuten valkoposkihanhia. Niiden pesintää rajoitetaan ensisijaisesti siksi, että hanhien ja ihmisten välillä säilyisi rauha, mutta myös siksi, että ne eivät olisi liian lähellä eläintarhan lintuja.

Aiemmin Korkeasaaressa kulki vapaana myös riikinkukkoja. Ne on kuitenkin pidetty aitauksessa jo muutaman vuoden ajan juuri lintuinfluenssan vuoksi.

Ranuan eläinpuistossa vesilinnut on laitettu sisätiloihin

Ranuan eläinpuistossa Lapissa on myös otettu huomioon lintuinfluenssan uhka. Eläinpuiston toimitusjohtaja Tommi Hinno kertoo, että he ovat siirtäneet kaikki vesilinnut sisälle talvehtimishalliin jo toukokuussa.

– Meillä on ollut täällä aiemmin lintuinfluenssaa vuonna 2016, joten me olemme olleet varovaisia sen suhteen. Meillä on myös kalkkunoita, jotka ovat erityisen herkkiä taudille, joten me olemme siirtäneet ne pois muiden eläinten läheisyydestä, Hinno sanoo.

Hinno sanoo, että he seuraavat tilannetta ja noudattavat viranomaisten ohjeita. Hän toivoo, että tauti ei leviäisi pohjoiseen.

– Meillähän on täällä paljon harvinaisia ja uhanalaisia lintuja, kuten lumipöllöjä ja harjalintuja, jotka ovat meille arvokkaita. Me haluamme suojella niitä parhaamme mukaan, Hinno sanoo.

Lintuinfluenssa voi tarttua ihmiseen – näin toimit, jos löydät kuolleen linnun

Lintuinfluenssa on ihmisen syytä, ja nyt siltä pitäisi suojella luontoa. Lintuinfluenssa voi tarttua ihmiseen, jos hän on kosketuksissa sairastuneen tai kuolleen linnun kanssa. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista, eikä Suomessa ole todettu yhtään ihmistapausta.

Ruokaviraston yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu neuvoo, että jos löytää kuolleen linnun, kannattaa ilmoittaa siitä eläinlääkärille tai viranomaisille. Kuollutta lintua ei saa koskea paljain käsin, vaan käyttää hansikkaita ja mahdollisesti hengityssuojainta. Kuolleen linnun voi myös haudata maahan tai viedä kaatopaikalle, jos se on mahdollista.

– Lintuinfluenssan lisäksi ulosteet voivat levittää salmonellaa ja kampylobakteereja, joten on hyvä pestä kädet huolellisesti, jos on ollut tekemisissä lintujen kanssa, Kiviruusu sanoo.

Lintuinfluenssaan ei ole rokotetta eikä lääkettä. Ainoa keino ehkäistä taudin leviämistä on pitää siipikarja ja vankeudessa pidettävät linnut erillään luonnonlinnuista. Ruokavirasto on määrännyt tartuntavyöhykkeen, jolla siipikarja ja vankeudessa pidettävät linnut on pidettävä sisällä. Vyöhyke kattaa suurimman osan Etelä- ja Länsi-Suomea.

Yhteenveto

Tämä artikkeli kertoi, miten eläintarhat varautuvat lintuinfluenssan leviämiseen Suomessa. Artikkelissa kerrottiin, että Korkeasaari on katettu kaikki lintutarhat niin, että luonnonlinnut eivät pääse kosketuksiin tarhalintujen kanssa. Ranuan eläinpuistossa vesilinnut ja kalkkunat on siirretty sisälle. Artikkelissa kerrottiin myös, miten lintuinfluenssa voi tarttua ihmiseen ja miten kuolleiden lintujen kanssa pitää toimia. Artikkelissa käytettiin seuraavia avainsanoja: lintuinfluenssa, eläintarha, siipikarja, luonnonlinnut, tarhalinnut, kuollut lintu. 🐦🐤🐥🦆🦅🦉

Toivottavasti tämä artikkeli oli sinulle hyödyllinen ja kiinnostava! Jos haluat tietää lisää lintuinfluenssasta tai muista aiheista, voit kysyä minulta lisää. Olen aina valmis auttamaan sinua löytämään vastauksia kysymyksiisi! 😊