Kyläkauppojen katoaminen jatkuu – vain harvat pystyvät kilpailemaan markettien kanssa


Kyläkauppojen määrä on vähentynyt Suomessa vuosi vuodelta. Viime vuonna Suomessa oli jäljellä enää 177 perinteistä kyläkauppaa, kun vielä 1990-luvulla niitä oli yli tuhat. Tämän vuoden jälkeen luku on jälleen pienempi.

Kyläkauppojen ahdinkoon vaikuttavat muun muassa väestön väheneminen maaseudulla, asiakkaiden siirtyminen isompiin kauppakeskuksiin, kuljetuskustannusten nousu ja koronapandemian vaikutukset. Monet kyläkaupat ovat joutuneet lopettamaan kannattamattomina tai vaihtamaan omistajaa.

Kyläkauppojen katoaminen on iso menetys monille pienille paikkakunnille, sillä ne ovat usein ainoita palveluita alueella. Kyläkaupat tarjoavat paitsi elintarvikkeita myös posti-, pankki-, apteekki- ja polttoaineenmyyntipalveluita. Lisäksi ne ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja paikallisille asukkaille.

Kyläkauppojen säilymiseksi tarvitaan sekä asiakkaiden että viranomaisten tukea. Asiakkaiden pitää suosia lähikauppaa, vaikka se olisi hieman kalliimpi tai kauempana kuin marketti. Viranomaisten pitää huolehtia kyläkauppojen toimintaedellytyksistä esimerkiksi verotuksen, lainsäädännön ja tukien avulla.

Taas yksi kyläkauppa sulki ovensa – perinteisiä kyläkauppoja on enää alle parisataa | Yle Uutiset


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *