Illalla tv:ssä: Oscar-palkittu lännenelokuva on mestariteos – loppukohtaus on unohtumaton


Illalla televisiossa näytetään yksi lännenelokuvien klassikoista, Huuliharppukostaja. Elokuva on osa Sergio Leonen kuuluisaa dollaritrilogiaa, johon kuuluvat myös Hyvät, pahat ja rumat ja Vain muutaman dollarin tähden. Huuliharppukostaja voitti neljä Oscar-palkintoa vuonna 1969, muun muassa parhaasta musiikista ja parhaasta ohjauksesta.

Elokuvan juoni kertoo kahdesta miehestä, jotka ovat vastakkain rautatien rakentamisen takia. Toinen heistä on Frank (Henry Fonda), julma palkkatappaja, joka työskentelee rautatieyhtiölle. Toinen on Huuliharppu (Charles Bronson), salaperäinen kostonhakuinen muukalainen, joka soittaa huuliharppua. Heidän välillään on myös Jill (Claudia Cardinale), kaunis leski, joka omistaa maata, josta rautatie haluaa kulkea.

Elokuva on täynnä jännitystä, väkivaltaa, romantiikkaa ja huumoria. Se on myös visuaalisesti upea, sillä se on kuvattu Espanjan aavikoilla ja Monument Valleyn maisemissa Yhdysvalloissa. Elokuva on tunnettu myös Ennio Morriconen säveltämästä musiikista, joka luo tunnelmaa ja korostaa hahmojen luonnetta. Erityisesti Huuliharppu-kappale on jäänyt elokuvahistoriaan.

Elokuvan loppukohtaus on yksi lännenelokuvien ikonisimmista. Siinä Frank ja Huuliharppu kohtaavat viimeisen kerran kaksintaistelussa, jossa selviää heidän menneisyytensä ja motiivinsa. Kohtaus on mestarillisesti leikattu ja kuvattu, ja se on yksi Sergio Leonen parhaista. Kohtaus on niin vaikuttava, että se vie katsojalta jalat alta.

Huuliharppukostaja on lännenelokuvien mestariteos, joka kannattaa katsoa, jos haluaa nähdä, miten elokuvataiteella voi luoda unohtumattomia tarinoita ja hahmoja. Elokuva on illalla tv:ssä kello 21.00.


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *