Hyvinvointialueelta saat rahaa, mutta varo maksuhäiriömerkintää – Näin sosiaalinen luotto toimii


Pian hyvinvointialueelta voi saada rahaa, mutta seurauksena on maksuhäiriömerkintä – Tästä on kyse

Hyvinvointialueet ovat uusi tapa järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut Suomessa. Ne aloittavat toimintansa vuoden 2023 alussa. Hyvinvointialueet tarjoavat myös sosiaalista luottoa, joka on tarkoitettu pienituloisille ja ylivelkaantuneille henkilöille, jotka eivät saa muualta lainaa.

Sosiaalinen luotto on korkotuettu ja takaisinmaksuaika on pitkä. Sosiaalisen luoton avulla voi esimerkiksi maksaa pois kalliita pikavippejä, hankkia välttämättömiä kodinkoneita tai maksaa terveydenhuollon kuluja. Sosiaalinen luotto voi olla ratkaisu monen talousongelmiin, mutta se ei ole ilmaista rahaa.

Sosiaalisen luoton hakeminen edellyttää taloudellisen tilanteen selvittämistä ja takaisinmaksukyvyn arviointia. Hakija saa myös taloudenhallinnan neuvontaa ja ohjausta muihin palveluihin tarvittaessa. Sosiaalisen luoton hakeminen ei vaikuta hakijan luottotietoihin.

Sosiaalisen luoton maksaminen sen sijaan vaikuttaa. Jos sosiaalista luottoa ei maksa takaisin sovitusti, seuraa siitä maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa, että henkilön luottotiedot menevät huonoksi. Se vaikeuttaa uusien luottojen tai sopimusten saamista esimerkiksi pankista, vakuutusyhtiöstä tai vuokranantajalta.

Maksuhäiriömerkintä näkyy luottotietorekisterissä vähintään kaksi vuotta, vaikka velka olisi jo maksettu. Uusi laki kuitenkin muuttaa tilannetta niin, että maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua velan maksamisesta. Laki tulee voimaan todennäköisesti loppuvuodesta 2023.

Maksuhäiriömerkinnän saaminen ei ole maailmanloppu, mutta se voi aiheuttaa paljon harmia ja stressiä. Siksi kannattaa olla tarkkana sosiaalisen luoton kanssa ja pitää huolta takaisinmaksusta. Jos maksuvaikeuksia ilmenee, kannattaa ottaa yhteyttä hyvinvointialueeseen ja sopia uudesta maksusuunnitelmasta.

Sosiaalinen luotto voi olla hyvä apu talousongelmissa, mutta se ei ole ainoa vaihtoehto. Jos sinulla on velkaa tai taloushuolia, voit hakea apua myös muualta. Esimerkiksi Takuusäätiö tarjoaa velkaneuvontaa, maksuohjelmia ja takauksia. Voit myös ottaa yhteyttä oman kuntasi talous- ja velkaneuvojaan tai sosiaalityöntekijään.

Älä jää yksin velkaongelmiesi kanssa, vaan hae rohkeasti apua ja tukea. Voit selviytyä veloistasi ja saada taloutesi kuntoon. 💪


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *