OP huijausviesti yrittää varastaa rahasi ja henkilötietosi – Näin tunnistat ja torjut sen


Varo tätä huijausviestiä, joka väittää olevansa Osuuspankilta – Näin tunnistat sen ja toimit oikein

Oletko saanut tekstiviestin, jossa lukee ”Osuuspankki: Tukholmassa havaittu kirjautumisyritys. Pankkitietosi voivat olla vaarassa. Tunnistaudu ja estä maksu tästä linkistä”? Jos olet, älä missään nimessä klikkaa linkkiä tai anna pankkitunnuksiasi. Kyseessä on nimittäin huijausviesti, jolla pyritään kalastelemaan asiakkaiden rahaa ja henkilötietoja.

Huijausviesti on naamioitu niin, että se näyttää tulevan Osuuspankin numerosta. Viestissä väitetään, että tililtäsi yritetään veloittaa 1 500 euroa, ja että voit estää sen tunnistautumalla linkin kautta. Linkki vie kuitenkin huijaussivustolle, joka näyttää erehdyttävästi Osuuspankin verkkopankilta. Jos syötät sivustolle pankkitunnuksesi, huijarit saavat ne haltuunsa ja voivat käyttää niitä väärin.

Tämän tyyppisiä huijausviestejä on lähetetty viime päivinä useille Osuuspankin asiakkaille. Osa heistä on valitettavasti langennut ansaan ja menettänyt rahaa tai henkilötietojaan. Osuuspankki on varoittanut asiakkaitaan huijauksesta ja kehottanut heitä olemaan tarkkana.

Miten tunnistaa huijausviesti?

Huijausviestit ovat yleensä melko helppoja tunnistaa, jos osaa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin. Tässä on muutamia vinkkejä, joilla voit erottaa huijausviestin aidosta viestistä:

  • Kielioppi ja oikeinkirjoitus. Huijausviestit sisältävät usein kielioppivirheitä tai kirjoitusvirheitä, jotka paljastavat niiden epäaitouden. Esimerkiksi tässä tapauksessa viestissä lukee ”Tukholmassa havaittu kirjautumisyritys”, mikä ei ole suomen kielen mukaista ilmaisua.
  • Linkki. Huijausviestit sisältävät usein linkkejä, jotka eivät johda oikealle sivustolle. Voit tarkistaa linkin osoitteen pitämällä sormea tai hiirtä sen päällä ilman, että klikkaat sitä. Jos osoite ei ala https:// tai jos siinä on outoja merkkejä tai sanoja, se on todennäköisesti huijaussivusto.
  • Pyyntö. Huijausviestit pyytävät usein sinua tekemään jotain kiireellisesti tai uhkaavasti, kuten tunnistautumaan, estämään maksun tai vahvistamaan tilisi. Ne saattavat myös luvata sinulle jotain houkuttelevaa, kuten palkinnon tai alennuksen. Osuuspankki tai muut luotettavat tahot eivät koskaan lähetä tällaisia pyyntöjä tekstiviestillä, sähköpostilla tai puhelimitse.

Miten toimia, jos saat huijausviestin?

Jos saat huijausviestin, älä reagoi siihen millään tavalla. Älä klikkaa linkkiä, älä anna pankkitunnuksiasi tai muita henkilötietojasi, älä vastaa viestiin tai soita takaisin. Poista viesti puhelimestasi ja ilmoita siitä Osuuspankille tai muulle asianomaiselle taholle.

Jos olet epähuomiossa klikannut linkkiä tai antanut pankkitunnuksiasi huijaussivustolle, toimi näin:

  • Sulje selain. Älä jatka huijaussivustolla olemista tai anna lisää tietoja. Sulje selain välittömästi ja tyhjennä sen välimuisti ja evästeet.
  • Vaihda salasanat. Jos olet antanut huijaussivustolle salasanoja, vaihda ne heti kaikissa palveluissa, joissa olet käyttänyt niitä. Käytä vahvoja ja erilaisia salasanoja eri palveluissa.
  • Ota yhteyttä pankkiin. Jos olet antanut huijaussivustolle pankkitunnuksiasi, ota yhteyttä pankkiisi mahdollisimman pian ja sulje tunnukset. Tarkista myös tilisi tapahtumat ja ilmoita mahdollisista väärinkäytöksistä.
  • Ilmoita poliisille. Jos olet menettänyt rahaa tai henkilötietojasi huijauksen seurauksena, tee rikosilmoitus poliisille. Voit tehdä sen verkossa tai soittamalla poliisin neuvontanumeroon 0295 419 800.

Ole tietoinen

Seuraa uutisia ja tiedotteita huijausviesteistä ja niiden torjunnasta. Osuuspankki ja muut viranomaiset julkaisevat säännöllisesti tietoa ajankohtaisista huijausyrityksistä ja niiden tunnistamisesta. Voit myös tilata hälytyksiä tai uutiskirjeitä, jotka pitävät sinut ajan tasalla.

Voit myös oppia lisää huijausviesteistä ja niiden ehkäisemisestä erilaisista verkkolähteistä. Esimerkiksi Kuluttajaliitto tarjoaa tietoa ja neuvoja kuluttajien oikeuksista ja turvallisuudesta. Kyberturvallisuuskeskus puolestaan antaa ohjeita ja varoituksia kyberuhkista ja niiden torjumisesta. Viestintävirasto taas valvoo viestintämarkkinoita ja -palveluita ja neuvoo kuluttajia viestintään liittyvissä asioissa.

Yhteenveto

Huijausviestit ovat ikävä ilmiö, joka voi aiheuttaa paljon harmia ja vahinkoa. Siksi on tärkeää olla tietoinen niistä ja osata suojautua niiltä. Tässä artikkelissa olemme kertoneet sinulle, miten tunnistat huijausviestin, joka väittää olevansa Osuuspankilta, miten toimit, jos saat sellaisen, ja miten vältät huijaukset jatkossa.

Toivomme, että tämä artikkeli on ollut sinulle hyödyllinen ja opettavainen. Jos sinulla on kysyttävää tai kommentteja aiheesta, voit jättää ne alle. Jos pidit artikkelista, voit myös jakaa sen ystävillesi tai suositella sitä muille. Kiitos lukemisesta! 😊