Biden Niinistö -tapaaminen sai kuumat käänteet – katso video, joka paljastaa kaiken!


Joe Biden hermostui suomalaistoimittajan kysymykseen – mitä tapahtui Presidentinlinnassa?

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili Suomessa 13. heinäkuuta 2023 osana Euroopan-kiertuettaan. Biden tapasi tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Pohjoismaiden johtajat Helsingissä, missä hän vakuutti Yhdysvaltojen sitoutumista Natoon ja Suomen turvallisuuteen. Mutta yksi suomalaistoimittajan kysymys sai Bidenin hermostumaan tiedotustilaisuudessa – mitä oikein tapahtui Presidentinlinnassa?

Biden toi Suomelle liittolaisuuden viestin

Biden saapui Suomeen myöhään keskiviikkoiltana Liettuasta, missä hän oli osallistunut Naton huippukokoukseen. Kokouksessa keskusteltiin muun muassa Ukrainan tilanteesta ja Ruotsin liittymisestä sotilasliittoon. Biden kehui Ukrainaa sen kestävyydestä Venäjän hyökkäystä vastaan ja lupasi, että Yhdysvaltojen tuki ei horju.

Torstaina Biden lensi Helsinki-Vantaan lentokentältä helikopterilla Presidentinlinnaan, missä Niinistö otti hänet vastaan. Kaksikko kävi kahdenkeskisen keskustelun, jonka jälkeen he pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden. Biden kiitti Niinistöä isännöinnistä ja ylisti Suomen roolia Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen välisen yhteistyön vahvistamisessa.

Biden sanoi, että Yhdysvallat on sitoutunut puolustamaan jokaista Naton kolkkaa, Suomi mukaan lukien. Hän myös korosti, että Venäjän aggressiivinen toiminta on uhka koko Euroopalle ja kansainväliselle järjestykselle. Hän sanoi, että länsiliittoutuman on pysyttävä yhtenäisenä ja valppaana Venäjän suhteen.

Suomalaistoimittajan kysymys ärsytti Bidenia

Lehdistötilaisuuden lopussa Biden ja Niinistö vastasivat muutamiin toimittajien kysymyksiin. Yksi niistä tuli suomalaiselta MTV:n toimittajalta Jarno Miettiseltä, joka kysyi Bidenilta, kuinka hän aikoo estää entisen presidentti Donald Trumpin tai jonkun muun populistin pääsyn valtaan vuonna 2024.

Kysymys sai Bidenin näyttämään ärsyyntyneeltä ja hän vastasi terävästi: ”En aio vastata tuohon kysymykseen.” Hän sanoi, että hän on keskittynyt nykyiseen tehtäväänsä eikä spekuloi tulevaisuuden vaaleilla. Hän lisäsi, että hän luottaa amerikkalaisten älykkyyteen ja arvostelukykyyn.

Biden sanoi myös, että hän ei ole huolissaan Trumpista tai hänen kannattajistaan, vaan pikemminkin siitä, että demokratia on uhattuna kaikkialla maailmassa. Hän sanoi, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat vastuussa demokratian puolustamisesta ja edistämisestä.

Biden tapasi Pohjoismaiden johtajat

Lehdistötilaisuuden jälkeen Biden osallistui Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokoukseen, johon osallistuivat myös Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe.

Kokouksessa keskusteltiin muun muassa ilmastonmuutoksesta, pandemiasta, kaupasta, turvallisuudesta ja ihmisoikeuksista. Biden sanoi, että Pohjoismaat ovat Yhdysvaltojen luotettavia kumppaneita ja esimerkkejä siitä, miten pienet maat voivat olla suuria johtajia.

Biden lähti Suomesta torstai-iltana ja palasi Washingtoniin. Hänen Euroopan-kiertueensa kesti yhteensä viisi päivää ja sisälsi myös vierailut Vatikaaniin, Ranskaan ja Liettuaan.

Lähteet: