Airokala: Maailman pisimpiä kaloja, jotka elävät syvällä meressä ja ovat harvinaisia nähdä


Airokala: Maailman pisimpiä kaloja

Airokala on yksi niistä eläimistä, jotka herättävät ihmetystä ja kunnioitusta. Se on yksi maailman pisimmistä kalalajeista, joka voi kasvaa jopa 17 metriä pitkäksi ja painaa yli 200 kiloa. Se elää syvällä meressä, jopa kilometrin syvyydessä, ja nähdään harvoin pinnalla. Mutta mitä me oikeastaan tiedämme tästä mystisestä olennosta? Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää airokalasta.

Mitä airokala syö ja miten se liikkuu?

Airokala on suomuton ja litteän nauhamainen kala, jonka ruumis on hopeansininenhohtoinen, tummien täplien ja mustien viirujen kirjoma. Sen selkäevä on lähes ruumiin pituinen ja punainen. Sen muutama ensimmäinen selkäruoto on pidentynyt silmiinpistäväksi harjaksi. Sen rintaevät ovat myös nauhamaisesti pidentyneet.

Airokalan ruokavalio koostuu pienistä kaloista, kalmareista ja äyriäisistä. Se havaitsee saaliinsa ääriviivat syödessään pystyasennossa, pää pintaa kohti. Se liikkuu vertikaalisesti, ruumis suorassa, muodostamalla selkäevällään aaltomaista liikettä. Se pystyy myös itsetypistykseen eli autotomiaan, jossa osa ruumiin takaosasta irrotetaan tarvittaessa. Tämä voi tapahtua useita kertoja kalan elinaikana, eikä se ilmeisesti vahingoita tärkeitä sisäelimiä.

Missä airokala elää ja miten sitä tutkitaan?

Airokala esiintyy kaikissa lämpimissä merissä, myös Välimeressä . Se elää normaalisti 100–1 000 metrin syvyydessä, mutta joskus se nousee lähemmäs pintaa. Sen elintavoista tiedetään melko vähän, sillä sitä on vaikea havaita ja tutkia. Tiedot perustuvat lähinnä rantaan ajautuneisiin yksilöihin tai satunnaisiin havaintoihin.

Heinäkuussa 2008 tutkijat onnistuivat luultavasti ensimmäistä kertaa kuvaamaan elävää yksilöä kauko-ohjattavia sukellusaluksia käyttämällä. Yksilön arvioitiin olevan noin 5–10 metriä pitkä. Jo toisen kerran viikon sisällä vuonna 2013 Kalifornian rannikolta löytyi harvinainen airokala . Videolla näkyvä yksilö löytyi kuolleena Catalinan saaren lähivesiltä eteläisessä Kaliforniassa. Se oli yli 5 metrin mittainen.

Mitä airokalalla on tekemistä sillikuninkaan tai merikäärmekanssa?

Airokalaa kutsutaan monella kielellä ”sillikuninkaaksi”, mutta se ei ole sukua sille. Suomeksi sillikuningas tarkoittaa kokonaan toista kalalajia. Airokala kuuluu kiiltolahnakaloihin, jotka ovat lähempää sukua esimerkiksi tonnikaloille ja makrilleille.

Airokala on myös saanut lempinimen ”merikäärme”, sillä sen pitkä ja litteä ruumis muistuttaa käärmettä. Se on herättänyt pelkoa ja kunnioitusta monissa kulttuureissa, ja sitä on pidetty jopa myyttisenä olentona. Japanissa airokalan ilmaantumisen on uskottu edeltävän suuria maanjäristyksiä tai tsunameja, mutta tälle ei ole tieteellistä perustetta.

Miksi airokala on niin kiinnostava?

Airokala on yksi niistä eläimistä, jotka ovat säilyttäneet salaperäisyytensä ja viehätyksensä ihmisten silmissä. Se on yksi maailman pisimmistä kaloista, mutta samalla yksi vähiten tunnetuista. Se elää syvällä meressä, jossa on vaikea tutkia sitä. Se nousee joskus pintaan, mutta vain harvoin. Se on kaunis ja kiehtova olento, joka herättää uteliaisuutta ja ihailua.

Halusitko tietää lisää airokalasta? Toivottavasti tämä artikkeli antoi sinulle uutta ja kiinnostavaa tietoa tästä upeasta kalasta. Jos pidit artikkelista, jaa se ystävillesi ja kerro meille mielipiteesi kommenttikentässä. Kiitos, että luit artikkelimme! 😊

Lähde: Airokala – Wikipedia, Jättimäinen airokala rantautui taas Kaliforniassa – video | Yle Uutiset


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *