Ennakkoperintö petos: Näin huijarit vievät vanhuksilta omaisuuden – Lue nämä vinkit ja suojaa itsesi!


Ennakkoperintö ja petos: mitä sinun pitää tietää?

Hei, tässä on MV Lehti! Oletko kiinnostunut ennakkoperinnöstä ja petoksesta? Jos olet, olet tullut oikeaan paikkaan! 😊 Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitä ennakkoperintö tarkoittaa, milloin siitä pitää maksaa veroa, ja miten voit välttää petoksia ja huijauksia ennakkoperinnön yhteydessä. Lue siis eteenpäin ja opi lisää!

Mikä on ennakkoperintö?

Ennakkoperintö on lahja, jonka vanhempi antaa lapselleen elinaikanaan. Ennakkoperintö on osa lapsen tulevaa perintöä, ja se otetaan huomioon perinnönjaossa vanhemman kuoleman jälkeen. Ennakkoperintö voi olla esimerkiksi rahaa, omaisuutta tai arvotavaraa.

Ennakkoperinnön tarkoituksena on usein auttaa lasta taloudellisesti tai tasata perillisten keskinäistä asemaa. Jos yksi lapsista tarvitsee enemmän apua kuin toiset, vanhempi voi antaa hänelle ennakkoperintöä. Näin muut lapset eivät tunne itseään syrjityiksi tai kateellisiksi.

Milloin ennakkoperinnöstä pitää maksaa veroa?

Ennakkoperinnöstä pitää maksaa lahjaveroa heti, kun se on saatu. Lahjavero määräytyy lahjan arvon ja saajan sukulaisuussuhteen perusteella. Lahjaveroa ei tarvitse maksaa, jos lahjan arvo on alle 5 000 euroa kolmen vuoden aikana samalta antajalta.

Lahjaveroilmoitus pitää tehdä Verohallinnolle viimeistään kolmen kuukauden kuluessa lahjan saamisesta. Lahjaveroilmoituksessa pitää ilmoittaa lahjan arvo, antaja, saaja ja se, onko kyseessä ennakkoperintö vai ei.

Ennakkoperintö vaikuttaa myös perintöveroon, joka maksetaan vasta vanhemman kuoleman jälkeen. Ennakkoperintö lisätään perittävän omaisuuteen ja nostaa siten perintöveron määrää. Perintöveroa maksetaan omaisuuden arvon ja perillisen sukulaisuussuhteen mukaan.

Miten voin välttää petoksia ja huijauksia ennakkoperinnön yhteydessä?

Valitettavasti ennakkoperintö voi houkutella myös petoksia ja huijauksia. Jotkut ihmiset saattavat yrittää saada vanhuksilta rahaa tai omaisuutta väärin keinoin. He voivat esimerkiksi valehdella olevansa sukulaisia tai ystäviä, painostaa vanhuksia tekemään testamentteja tai lahjoituksia, tai käyttää hyväksi vanhusten muistiongelmia tai heikkoa terveydentilaa.

Jos haluat suojata itsesi tai läheisesi petoksilta ja huijauksilta, tässä on muutamia vinkkejä: 😊

  • Älä anna rahaa tai omaisuutta tuntemattomille tai epäilyttäville henkilöille. Tarkista aina henkilön henkilöllisyys ja sukulaisuussuhde.
  • Älä allekirjoita mitään papereita, joita et ymmärrä tai joihin et ole tutustunut huolellisesti. Pyydä tarvittaessa apua luotettavalta henkilöltä tai asiantuntijalta.
  • Älä anna pankkitunnuksiasi, luottokorttitietojasi tai muita arkaluontoisia tietojasi kenellekään. Ole varovainen sähköpostien, tekstiviestien ja puheluiden kanssa, jotka pyytävät sinua antamaan tällaisia tietoja.
  • Älä luota liian hyviin tarjouksiin, jotka vaativat nopeaa toimintaa tai maksua. Jos joku lupaa sinulle suurta perintöä, voittoa tai alennusta, kyseessä on todennäköisesti huijaus.
  • Älä jää yksin ongelman kanssa. Jos epäilet, että olet joutunut petoksen tai huijauksen kohteeksi, ota yhteyttä poliisiin, pankkiisi, läheisiisi tai muihin tukihenkilöihin. He voivat auttaa sinua selvittämään tilanteen ja estämään lisävahingot.

Yhteenveto

Ennakkoperintö on lahja, jonka vanhempi antaa lapselleen elinaikanaan. Ennakkoperinnöstä pitää maksaa lahjaveroa heti, kun se on saatu. Ennakkoperintö vaikuttaa myös perintöveroon, joka maksetaan vasta vanhemman kuoleman jälkeen.

Ennakkoperintö voi olla hyvä tapa auttaa lasta taloudellisesti tai tasata perillisten keskinäistä asemaa. Ennakkoperintö voi kuitenkin houkutella myös petoksia ja huijauksia. Siksi on tärkeää olla varovainen ja tarkkaavainen raha- ja omaisuusasioissa.

Toivottavasti tämä artikkeli oli sinulle hyödyllinen ja kiinnostava! Jos haluat tietää lisää ennakkoperinnöstä ja petoksesta, voit lukea lisää aiheesta näistä lähteistä: 📚

Kiitos, että luit tämän artikkelin! Jos pidit siitä, jaa se ystävillesi tai kommentoi alla. Jos sinulla on kysyttävää ennakkoperinnöstä ja petoksesta, voit kysyä minulta chatissa. Olen aina valmis auttamaan sinua! 😊


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *