Wagner-pomo kuoli lento-onnettomuudessa – Venäjän eliitti järkyttyi


Venäjän valtionmedia yllätti avoimuudellaan

Venäjän valtionmedian uutisointi nopea ja avoin uutisointi lento-onnettomuudesta ja mahdollisesta Wagner-pomo Jevgeni Prigožinin kohtalosta viittaa siihen, että Prigožin on todennäköisesti kuollut. Näin arvioi Venäjän sisäpolitiikan asiantuntija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista.

  • Venäjän valtionmedia on yleensä hyvin varovainen ja salamyhkäinen raportoidessaan Putinin lähipiirin jäsenten kuolemista tai loukkaantumisista. Tällä kertaa uutisointi oli poikkeuksellisen nopeaa ja avointa, mikä antaa ymmärtää, että Prigožin ei ole enää elossa, Lassila sanoo.

Prigožin oli Putinin luottomies

Prigožin oli Putinin luottomies, joka johti Wagner-palkka-armeijaa, joka on osallistunut sotatoimiin muun muassa Syyriassa, Ukrainassa, Libyassa ja Keski-Afrikassa. Prigožin oli myös vastuussa Venäjän vaalivaikuttamisesta ja trollitehtaista.

  • Prigožin oli Putinille tärkeä henkilö, joka hoiti likaiset työt ja toimi välittäjänä eri intressiryhmien välillä. Hänen kuolemansa voi aiheuttaa epävakautta ja valtataistelua Venäjän eliitissä, Lassila arvioi.

Wagner-ryhmä kiistää Prigožinin kuoleman

Wagner-ryhmä on kiistänyt Prigožinin kuoleman ja väittänyt, että hän oli toisessa lentokoneessa, joka laskeutui turvallisesti Moskovaan. Lassilan mukaan tämä voi olla yritys pitää yllä epävarmuutta ja pelotella mahdollisia kilpailijoita.

  • Wagner-ryhmällä on paljon vihollisia sekä Venäjällä että ulkomailla. He haluavat ehkä antaa vaikutelman, että Prigožin on edelleen hengissä ja valmis kostamaan. Tämä voi olla myös tapa suojella Prigožinin liiketoimintaa ja omaisuutta, Lassila sanoo.

Lento-onnettomuuden syyt tutkitaan

Lento-onnettomuus tapahtui keskiviikkona Moskovassa, kun yksityinen liikennelentokone syttyi tuleen ja putosi maahan pian nousun jälkeen. Koneessa oli 12 matkustajaa ja kaksi miehistön jäsentä, joista kukaan ei selvinnyt hengissä.

Lento-onnettomuuden syyt ovat vielä epäselvät. Venäläiset viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan ja sanoneet, että mahdollisia syitä ovat tekninen vika, ihmisen virhe tai huono sää.


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *