Wagner joukot aloittivat verisen kapinan Venäjällä – Putinin valta horjuu


Wagner-joukot kapinoivat Venäjällä – mitä tapahtuu?

Venäjällä on syntynyt vakava kriisi, kun palkkasoturiyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin on uhannut kaataa maan sotilasjohdon. Wagner-joukot ovat ylittäneet Ukrainan rajan ja edenneet Venäjän puolelle Rostoviin, missä he ovat ottaneet haltuunsa sotilaskohteita. Venäjän presidentti Vladimir Putin on tietoinen tilanteesta ja on kiristänyt turvallisuustoimia Moskovassa. Miksi Wagner-joukot ovat kapinassa ja mitä seurauksia sillä voi olla?

Miksi Wagner-joukot ovat kapinassa?

Wagner-joukot ovat Venäjän tukemia palkkasotilaita, jotka ovat taistelleet muun muassa Ukrainassa, Syyriassa ja Libyassa. Wagner-joukkojen johtaja Jevgeni Prigožin on Putinin läheinen liittolainen, joka on tunnettu myös trollitehtaiden ja valeuutisten rahoittajana. Prigožin on ollut tyytymätön Venäjän sotilasjohdon toimiin Ukrainassa, missä Venäjä on hyökännyt maahan ja yrittänyt liittää itseensä Krimin niemimaan ja Donetskin alueen.

Prigožinin mukaan Venäjän sotilasjohto on sabotoinut Wagner-joukkojen toimintaa Ukrainassa ja tehnyt heitä vastaan kuolettavan ohjusiskun, jossa kuoli ”valtava määrä” sotilaita. Venäjän puolustusministeriö on kiistänyt iskun. Prigožin on ilmoittanut ryhtyvänsä vastatoimiin Venäjän sotilasjohtoa vastaan ja tuhoavansa kaiken, mikä seisoo tiellään. Hän on erityisesti syyttänyt Venäjän puolustusministeriä Sergei Šoigua, jota hän pitää vastuullisena iskusta.

Mitä seurauksia kapinalla voi olla?

Kapina voi aiheuttaa vakavia seurauksia sekä Venäjälle että Ukrainalle. Wagner-joukot ovat edenneet Rostoviin, joka on Etelä-Venäjällä sijaitseva suuri kaupunki ja Venäjän sotilastukikohta. Rostovista johtaa moottoritie Moskovaan, joka on nyt suljettu. Wagner-joukkojen kerrotaan ottaneen haltuunsa kaupungin lentokentän ja piirittäneen hallinnon rakennuksen. Kaupungin asukkaita on kehotettu pysymään sisällä.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on antanut pidätysmääräyksen Prigožinista ja käynnistänyt rikostutkinnan aseellisen kapinan organisoimisesta. FSB on kehottanut Wagner-sotilaita jättämään noudattamatta Prigožinin määräyksiä. Venäjän johto on ilmoittanut olevansa valmis käyttämään voimaa kapinallisia vastaan. Venäjän valtakunnansyyttäjän mukaan Prigožinia voi odottaa jopa 20 vuoden vankeustuomio, jos hänet saadaan kiinni.

Ukraina on käyttänyt Venäjän epävakaata tilannetta hyväkseen ja aloittanut hyökkäyksen Bahmutin suunnalla, missä Venäjän joukot ovat yrittäneet edetä. Ukrainan joukot ovat kumonneet Venäjän ”voitokkaat” etenemiset ja vahvistaneet puolustustaan. Ukraina on myös pyytänyt länsimaita tukemaan sitä sotilaallisesti ja taloudellisesti Venäjän hyökkäystä vastaan.

Kapina voi johtaa Venäjän sisällissotaan tai jopa kansannousuun Putinia vastaan, jos Wagner-joukot saavat kannatusta muilta ryhmiltä tai kansalaisilta. Kapina voi myös kärjistää Ukrainan sotaa ja lisätä jännitteitä Venäjän ja lännen välillä. Kapina on vakava haaste Putinin vallalle ja Venäjän vakaudelle.

Lähde: Yle, Turun Sanomat, Verkkouutiset