verkkotunnus kaapattu kärkipoliitikoilta – ”Sarjavaraaja” vaatii huimia summia nimien palauttamisesta


”Sarjavaraaja” hankki useita verkkotunnuksia kärkipoliitikkojen nimillä – syy on raha

Verkkotunnus on osoite, jolla pääsee verkkosivulle tai sähköpostiin. Verkkotunnus voi olla myös arvokas omaisuus, jos se sisältää tunnetun nimen tai sanan. Siksi jotkut ihmiset varaavat verkkotunnuksia spekuloidakseen niillä tai yrittääkseen myydä niitä kalliilla hinnalla.

Tämän vuoksi Suomessa on ilmennyt tapauksia, joissa joku on varannut useita verkkotunnuksia, jotka sisältävät kärkipoliitikkojen nimiä. Esimerkiksi petteriorpo.fi, marin.fi, haavisto.fi ja ohisalo.fi ovat kaikki varattuina samalle henkilölle, jota Yle kutsuu nimellä ”Sarjavaraaja”.

Ylen mukaan ”Sarjavaraaja” on varannut yli 200 verkkotunnusta, joista osa liittyy poliitikkoihin, osa yrityksiin ja osa muihin aiheisiin. Hän ei ole kuitenkaan käyttänyt niitä mihinkään tarkoitukseen, vaan pitää niitä vain hallussaan.

Miksi hän tekee näin? Ylen haastatteleman asiantuntijan mukaan kyseessä on todennäköisesti rahallinen motiivi. ”Sarjavaraaja” saattaa toivoa, että joku haluaisi ostaa verkkotunnuksen häneltä korkealla summalla. Tämä voi olla esimerkiksi poliitikko itse, hänen puolueensa tai joku muu taho, joka haluaa käyttää verkkotunnusta omiin tarkoituksiinsa.

Tällainen toiminta ei ole kuitenkaan laillista Suomessa. Verkkotunnuslaki kieltää varaamasta verkkotunnuksia, jotka ovat jonkun toisen nimi tai tavaramerkki, ilman perusteltua syytä. Jos verkkotunnuksen haltija ei pysty osoittamaan, että hänellä on oikeus käyttää sitä, se voidaan peruuttaa tai siirtää oikealle omistajalle.

Tämän vuoksi ”Sarjavaraaja” voi menettää kaikki varatut verkkotunnuksensa, jos joku valittaa niistä Viestintävirastolle. Ylen mukaan ainakin Petteri Orpon ja Sanna Marinin edustajat ovat ilmoittaneet aikovansa tehdä niin. Heidän mielestään kyseessä on epäreilu ja häiritsevä tapa yrittää hyötyä poliitikkojen nimistä.

Verkkotunnusten varaaminen ja kauppaaminen on siis riskialtista puuhaa, joka voi johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin. Jos haluat hankkia itsellesi verkkotunnuksen, kannattaa valita sellainen, joka ei loukkaa kenenkään oikeuksia tai etuja. Näin voit välttää ikävät yllätykset ja nauttia omasta verkkonimestäsi rauhassa. 🙌