Venäjän viisumi ei hidasta itärajaliikennettä – Suomi ja Venäjä kehittävät yhteistyötä


Suomen itärajaliikenne on yhä miljoonaluokkaa rajoituksista huolimatta 🚗

Suomen ja Venäjän välillä on kulkenut tänä vuonna lähes miljoona matkustajaa, vaikka koronapandemia on aiheuttanut monia rajoituksia rajanylityksille. Puolet matkustajista on Venäjän kansalaisia ja suurimmalla osalla heistä on Schengen-viisumi.

Miksi itärajaliikenne on niin vilkasta? 🤔

Itärajaliikenteen vilkkaus johtuu useista syistä, kuten:

  • Venäläiset matkustavat Suomeen ostoksille, lomalle tai sukulaisvierailuille. Suomi on heille lähin ja turvallisin Schengen-maa, jossa he voivat käyttää euroja ja nauttia korkeasta elintasosta.
  • Suomalaiset matkustavat Venäjälle työmatkoille, kulttuurimatkailuun tai halvemman bensan perässä. Venäjällä on myös paljon historiallisia ja kulttuurisia nähtävyyksiä, kuten Pietari, Karjala ja Laatokka.
  • Rajanylityspaikat ovat hyvin varusteltuja ja sujuvia. Suomen ja Venäjän välillä on kuusi kansainvälistä rajanylityspaikkaa, joista suosituin on Vaalimaa. Rajanylityspaikoilla on mm. tulli-, passi- ja terveystarkastukset, kauppoja, ravintoloita ja huoltoasemia.

Mitä rajoituksia itärajaliikenteelle on asetettu? 😷

Koronapandemian takia itärajaliikenteelle on asetettu erilaisia rajoituksia, kuten:

  • Matkustajien pitää esittää negatiivinen koronatestitulos tai todistus rokotuksesta tai sairastetusta taudista. Testitulos ei saa olla vanhempi kuin 72 tuntia.
  • Matkustajien pitää täyttää terveyslomake ja rekisteröityä koronavirustilannehuoneeseen. Terveyslomakkeessa kysytään mm. matkan syy, osoite ja yhteystiedot. Koronavirustilannehuone on Venäjän viranomaisten verkkopalvelu, jossa voi seurata pandemian tilannetta.
  • Matkustajien pitää noudattaa karanteenisääntöjä molemmissa maissa. Suomessa karanteeni kestää 10 päivää, mutta sen voi lyhentää tekemällä toisen testin 3–5 päivän kuluttua saapumisesta. Venäjällä karanteeni kestää 14 päivää, mutta sen voi välttää, jos on rokotettu Venäjällä hyväksytyllä rokotteella.

Miten itärajaliikenne kehittyy tulevaisuudessa? 🚀

Itärajaliikenteen odotetaan kasvavan entisestään tulevaisuudessa, kun pandemia hellittää ja rajoitukset poistuvat. Itärajaliikenteen kehittämiseksi on suunniteltu mm. seuraavia toimenpiteitä:

  • Venäjän viisumijärjestelmän uudistaminen ja sähköistäminen. Venäjä on luvannut ottaa käyttöön sähköisen viisumin, joka on halvempi ja helpompi hankkia kuin nykyinen paperiviisumi. Sähköinen viisumi olisi voimassa 16 päivää ja sen voisi saada verkossa 4 päivässä.
  • Rajanylityspaikkojen laajentaminen ja parantaminen. Suomen ja Venäjän välillä on tarkoitus rakentaa uusia rajanylityspaikkoja ja lisätä nykyisten kapasiteettia ja palveluita. Esimerkiksi Vaalimaan rajanylityspaikkaa on suunniteltu laajennettavaksi nelikaistaiseksi ja varustettavaksi uusilla skannereilla ja porteilla.
  • Rajaliikenteen ympäristöystävällisyyden lisääminen. Suomen ja Venäjän välillä on tavoitteena vähentää rajaliikenteen aiheuttamia päästöjä ja melua. Tämä voisi tapahtua mm. edistämällä sähköautojen ja biopolttoaineiden käyttöä, rakentamalla meluaitoja ja -vallia, sekä kehittämällä joukkoliikennettä ja pyöräilyreittejä.