Venäjän hyökkäys Ukrainaan sai presidentti Zelenskyin vannomaan vapauttavansa Krimin


Zelenskyi vannoo lopettavansa Venäjän miehityksen Krimillä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vieraillut Krimin niemimaan rajalla ja vannonut, että hän ei luovu taistelusta alueen vapauttamiseksi Venäjän miehityksestä. Zelenskyi sanoi, että Ukraina on valmis neuvottelemaan rauhasta, mutta ei hyväksy mitään kompromisseja Krimin tai Donbassin alueiden suhteen. 🇺🇦

Zelenskyin vierailu tapahtui Ukrainan itsenäisyyspäivänä, jota juhlittiin torstaina 24. elokuuta. Ukraina julistautui itsenäiseksi Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991. Zelenskyi sanoi, että Ukraina on kestänyt monia haasteita ja uhkia sen 30-vuotisen historian aikana, mutta on pysynyt yhtenäisenä ja vahvana. 💪

Zelenskyi myös kiitti Ukrainan liittolaisia ja kumppaneita, erityisesti Yhdysvaltoja ja Euroopan unionia, heidän tuestaan ja solidaarisuudestaan Ukrainan sodassa Venäjää vastaan. Hän sanoi, että Ukraina on osa eurooppalaista perhettä ja pyrkii liittymään Natoon ja EU:hun. Hän korosti, että Ukraina ei ole vain vastaanottaja, vaan myös antaja kansainvälisessä yhteisössä. 🤝

MTV Uutiset seuraa Ukrainan sotaa – tässä tuoreimmat tiedot:

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä kaikkiin Ukrainan suurimpiin kaupunkeihin varhain torstaiaamuna 24.2.2022. Ensimmäisistä ihmisuhreista raportoitiin klo 6.30 Suomen aikaa.
  • Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjän joukot ovat käyttäneet raskasta tykistöä, ohjuksia, panssarivaunuja ja drooneja hyökkäyksissään. Ukrainan armeija on vastannut tulitulella ja ilmavoimien iskuilla.
  • YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui hätäistuntoon torstaina klo 10 Suomen aikaa. YK:n pääsihteeri António Guterres vaati Venäjää lopettamaan hyökkäyksensä välittömästi ja kunnioittamaan Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja suvereniteettia.
  • Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi, että Yhdysvallat on valmis puolustamaan Ukrainaa kaikin keinoin ja asetti uusia pakotteita Venäjälle. Hän myös kehotti muita Nato-maita lisäämään sotilaallista tukea Ukrainalle.
  • EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell tuomitsi Venäjän hyökkäyksen ja sanoi, että EU on valmis lisäämään taloudellista ja poliittista painetta Venäjälle. Hän myös ilmoitti, että EU lähettää humanitaarista apua Ukrainalle.
  • Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi, että Venäjän toimet ovat itsepuolustusta ja vastausta Ukrainan provokaatioihin. Hän syytti länsimaita sekaantumisesta Ukrainan sisäisiin asioihin ja uhkasi käyttää ydinaseita, jos tilanne eskaloituu.
  • Sodan seurauksena yli miljoona ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan Ukrainassa. Punaisen Ristin mukaan humanitaarinen tilanne on katastrofaalinen ja tarvitaan kiireellisesti ruokaa, vettä, lääkkeitä ja suojaa. 😢

0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *