Taimikoiden hoito on tärkeää metsän terveydelle – valtio tarkastaa tukiehtojen noudattamista otantaperiaatteella


Metsänhoitotöiden tukirahoitus on yksi keinoista edistää metsien kasvua ja kestävyyttä. Tukirahoituksen saamiseksi metsänomistajan on noudatettava tiettyjä ehtoja, jotka liittyvät muun muassa taimikon tiheyteen, laatuun ja monimuotoisuuteen.

Valtio valvoo tukiehtojen noudattamista otantatarkastuksilla, joita tehdään vuosittain noin 10 prosentille tukikohteista. Tarkastuksissa mitataan muun muassa taimikon korkeutta, läpimittaa ja elinvoimaisuutta sekä havaitaan mahdollisia vaurioita tai tauteja.

– Otantatarkastusten tavoitteena on varmistaa, että metsänhoitotöitä tehdään laadukkaasti ja kestävästi. Tarkastusten avulla saamme myös arvokasta tietoa metsien tilasta ja kehityksestä, sanoo Metsähallituksen aluepäällikkö Jari Jokinen.

Jokinen kertoo, että otantatarkastuksissa havaitaan harvoin vakavia puutteita tai rikkomuksia. Useimmiten kyse on pienistä virheistä tai huolimattomuudesta, jotka voidaan korjata jälkikäteen. Jos tukiehtoja on rikottu tahallisesti tai törkeästi, valtio voi periä tuen takaisin tai jopa tehdä rikosilmoituksen.

– Suurin osa metsänomistajista hoitaa taimikot hyvin ja vastuullisesti. He ymmärtävät, että taimikon hoito on investointi metsän tulevaisuuteen. Hyvin hoidettu taimikko kasvaa nopeammin ja terveemmin kuin huonosti hoidettu, Jokinen sanoo.


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *