Suomalaisten saunojen ongelmat paljastuivat – näin vältät terveysriskit ja säästät energiaa


Suomalaisten saunat ovatkin täynnä ongelmia – Tämä kaikki niissä on pielessä

Suomalainen sauna on kansallinen ylpeydenaihe ja terveyden lähde, mutta se ei ole aina niin idyllinen kuin kuvittelemme. Monissa saunoissa piilee nimittäin ongelmia, jotka voivat vaikuttaa saunanautintoon, hygieniaan ja jopa turvallisuuteen. Mitkä ovat yleisimmät saunamokat ja miten ne voi välttää? Lue tästä artikkelista ja ota selvää! 😊

Saunan puhtaana pito

Yksi suurimmista saunan haasteista on sen puhtaana pito. Saunaan kertyy helposti likaa, rasvaa, hikeä, bakteereja ja homeitiöitä, jotka voivat aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja, tahroja ja terveysriskejä. Saunan puhdistaminen ei kuitenkaan ole vaikeaa, kunhan muistaa muutaman perusasian:

 • Pese itsesi ennen saunaa ja pyyhi itsesi kuivaksi jälkeenpäin. Näin vähennät saunan likaantumista ja kosteutta.
 • Puhdista lauteet säännöllisesti miedolla saippuavedellä tai erityisellä saunanpesuaineella. Älä käytä liian voimakkaita tai hajustettuja pesuaineita, sillä ne voivat jättää jäämiä lauteisiin ja ärsyttää ihoa.
 • Tuuleta sauna jokaisen käytön jälkeen ja pidä ovi auki, kun sauna ei ole käytössä. Näin estät kosteuden tiivistymisen ja homeen kasvun.
 • Tarkista saunan kunto säännöllisesti ja korjaa mahdolliset vauriot ajoissa. Vaihda rikkinäiset tai lahonneet lauteet uusiin ja huolla kiukaan vastukset ja kivet tarvittaessa.

Saunan lämmitys

Saunan lämmitys on tärkeää paitsi löylyn laadun, myös energiankulutuksen kannalta. Saunan lämmityksessä kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat:

 • Lämmitä sauna sopivaan lämpötilaan. Useimmat suomalaiset pitävät noin 80 asteen löylyistä, mutta mieltymykset vaihtelevat. Löydät oman mieluisan lämpötilasi kokeilemalla eri vaihtoehtoja.
 • Älä lämmitä saunaa liian kuumaksi tai liian pitkään. Liian kuuma sauna voi olla epämukava ja vaarallinen terveydelle, ja liian pitkään lämmitetty sauna kuluttaa turhaan energiaa.
 • Kytke sauna pois päältä heti käytön jälkeen. Näin säästät energiaa ja estät tulipalon vaaran.
 • Käytä löylyvettä kohtuudella. Liika vesi voi alentaa saunan lämpötilaa ja vahingoittaa kiukaan vastuksia. Veden tulisi höyrystyä kokonaan kiukaalle heitettynä.

Saunan turvallisuus

Sauna on rentoutumisen paikka, mutta se voi myös aiheuttaa vaaratilanteita, jos ei noudata varovaisuutta ja järkeä. Saunomisen turvallisuuteen liittyvät nämä asiat:

 • Älä sauno alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena. Ne heikentävät elimistön lämmönsäätelyä ja lisäävät nestehukkaa, sydänkohtauksen ja aivoverenvuodon riskiä.
 • Älä sauno yksin. Jos sinulle sattuu jotain saunassa, kuten pyörtyminen tai sairauskohtaus, on hyvä olla joku paikalla auttamassa ja hälyttämässä apua.
 • Älä sauno liian pitkään tai liian usein. Saunominen on terveellistä kohtuullisesti, mutta liiallinen saunominen voi kuivattaa ihoa, aiheuttaa verenpaineen laskua ja rasittaa sydäntä.
 • Älä sauno, jos sinulla on kuumetta, tulehdus, sydänvaivoja tai muita vakavia sairauksia. Ne voivat pahentua saunomisen seurauksena. Kysy tarvittaessa lääkäriltä neuvoa.

Yhteenveto

Suomalainen sauna on ihana asia, mutta se vaatii myös huolenpitoa ja vastuullisuutta. Kun pidät saunasi puhtaana, lämmität sen oikein ja noudatat turvallisuusohjeita, voit nauttia saunomisesta täysillä. Sauna on suomalaisten yhteinen ilo, jota kannattaa vaalia ja jakaa. Hyviä löylyjä! 😍


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *