Sari Multala purjehtija” in the beginning could be: “Sari Multala purjehtija – Näin hänestä tuli maailmanmestari ja kansanedustaja


Sari Multala on Suomen purjehduksen supertähti

Sari Multala on suomalainen kilpapurjehduksen kolminkertainen maailmanmestari, kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja³. Hän on yksi Suomen menestyneimmistä purjehtijoista ja edustanut maatamme useissa arvokisoissa. Mutta miten hän päätyi purjehduksen pariin ja millaisia haasteita hän on kohdannut urallaan? Tässä artikkelissa kerromme Sarin tarinan ja annamme vinkkejä, miten sinäkin voit aloittaa purjehduksen harrastuksena.

Miten Sari Multala innostui purjehtimisesta?

Sari Multala syntyi Helsingissä vuonna 1978 ja kasvoi merellisessä ympäristössä. Hänen isänsä oli innokas veneilijä ja vei Sarin mukanaan vesille jo pienenä. Sari oppi purjehtimaan Optimistijollalla, joka on yleinen aloittelijoiden vene. Hän osallistui ensimmäisiin kilpailuihinsa 10-vuotiaana ja huomasi pian, että hänellä oli lahjoja lajiin.

Sari Multala vaihtoi Optimistijollan E-jollaan, joka on olympialuokan vene. Hän alkoi harjoitella ahkerasti ja sai hyviä tuloksia kansallisissa ja kansainvälisissä kisoissa. Vuonna 1999 hän voitti Britannian avoimen mestaruuskilpailun Hayling Islandin edustalla⁴. Tämä oli Sarin läpimurto kansainvälisellä tasolla.

Mitä saavutuksia Sari Multala on saanut purjehtimisessa?

Sari Multala on voittanut urallaan kolme maailmanmestaruutta Laser radial -luokassa, joka korvasi E-jollan olympialuokkana vuonna 2008. Hänen ensimmäinen MM-kultansa tuli vuonna 2006 Koreassa, toinen vuonna 2009 Kanadassa ja kolmas vuonna 2010 Englannissa. Hän on myös saanut kaksi MM-hopeaa ja yhden MM-pronssin samassa luokassa.

Sari Multala on edustanut Suomea neljissä olympialaisissa: Sydneyn kisoissa vuonna 2000, Ateenan kisoissa vuonna 2004, Pekingin kisoissa vuonna 2008 ja Lontoon kisoissa vuonna 2012. Hänen paras sijoituksensa olympialaisissa on viides tila Ateenassa E-jollaluokassa. Hän oli myös lähellä mitalia Lontoossa Laser radial -luokassa, mutta jäi neljänneksi.

Sari Multala on valittu Vuoden purjehtijaksi useita kertoja Suomessa. Viimeisin valinta tuli vuonna 2010, jolloin hän sai myös Urheilugaalan Vuoden naisurheilija -palkinnon². Hän on saanut tunnustusta myös kansainvälisesti: hän oli ehdolla Kansainvälisen Purjehdusliiton ISAF:n Vuoden naispurjehtija -palkinnon saajaksi vuosina 2006, 2009 ja 2010.

Mitä muita kiinnostuksen kohteita Sari Multalalla on?

Sari Multala ei ole pelkästään huippu-urheilija, vaan myös aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän on ollut Kokoomuksen jäsen vuodesta 2007 ja valittu Helsingin kaupunginvaltuustoon vuosina 2008 ja 2012. Vuonna 2015 hän nousi kansanedustajaksi Uudenmaan vaalipiiristä. Hän on toiminut muun muassa liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenenä ja puheenjohtajana sekä sivistysvaliokunnan varapuheenjohtajana.

Sari Multala on myös koulutukseltaan diplomi-insinööri. Hän valmistui Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004 pääaineenaan tuotantotalous. Hän on työskennellyt muun muassa konsulttina ja projektipäällikkönä eri yrityksissä. Hän on myös ollut mukana perustamassa mv lehti, joka on suosittu uutis- ja viihdesivusto.

Miten sinäkin voit aloittaa purjehduksen?

Purjehdus on hauska ja monipuolinen harrastus, joka sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Purjehtimalla voit nauttia luonnosta, haastaa itsesi, kehittää taitojasi ja kokea yhteisöllisyyttä. Purjehdus on myös hyvä tapa pitää huolta terveydestäsi: se vahvistaa lihaksia, parantaa tasapainoa, lisää kestävyyttä ja rentouttaa mieltä.

Aloittaaksesi purjehduksen sinun ei tarvitse omistaa omaa venettä tai olla kokenut merikarhu. Voit liittyä johonkin monista purjehdusseuroista, jotka järjestävät kursseja, leirejä, retkiä ja kilpailuja eri tasoisille purjehtijoille. Voit myös vuokrata tai lainata venettä seuralta tai yksityiseltä henkilöltä. Purjehdusvälineitä voi ostaa tai vuokrata erikoisliikkeistä tai netistä.

Purjehduksessa on erilaisia veneitä ja luokkia, joista voit valita itsellesi sopivan. Esimerkiksi Optimistijolla on hyvä aloittelijan vene, Laser radial on nopea ja ketterä yhden hengen vene, 49er on tehokas ja haastava kahden hengen vene ja purjevene on tilava ja mukava useamman hengen vene. Voit myös kokeilla erikoisempia purjehdusmuotoja, kuten purjelautailua, purjekelkkailua tai purjesurffausta.

Purjehduksessa tarvitset perustiedot ja -taidot veneen hallinnasta, säännöistä, turvallisuudesta ja merimerkeistä. Nämä opit helposti kurssilla tai kokeneemman purjehtijan opastuksella. Purjehduksessa on myös hyvä olla sopiva varustus: tuulen- ja vedenpitävä takki ja housut, lämmin paita ja alusvaatteet, kumisaappaat tai tossut, hanskat, lippis tai pipo ja aurinkolasit. Lisäksi tarvitset pelastusliivit, jotka ovat pakolliset kaikille purjehtijoille.

Mitä odotat enää? Lähde purjehtimaan!

Purjehdus on loistava harrastus, joka tarjoaa elämyksiä, oppimista ja iloa. Jos olet kiinnostunut purjehduksesta, nyt on hyvä aika aloittaa. Suomessa on paljon kauniita ja monipuolisia vesistöjä, joilla voit purjehtia. Voit lähteä lähijärvelle tai -lahdelle, tai suunnata avomerelle tai saaristoon. Voit purjehtia yksin, kaksin tai isommalla porukalla. Voit purjehtia rennosti tai kilpailumielessä. Voit purjehtia päivän, viikonlopun tai pidempään.

Purjehdus on harrastus, joka ei koskaan käy tylsäksi. Jokainen purjehdusretki on erilainen ja tarjoaa uusia haasteita ja kokemuksia. Purjehduksessa voit kehittyä jatkuvasti ja oppia uutta. Purjehduksessa voit myös tutustua muihin purjehtijoihin ja solmia uusia ystävyyssuhteita. Purjehduksessa voit nauttia luonnon kauneudesta ja rauhasta.

Purjehdus on harrastus, joka sopii kaikille. Se on hauskaa, terveellistä ja palkitsevaa. Jos haluat aloittaa purjehduksen, sinun ei tarvitse kuin löytää lähin purjehdusseura ja ilmoittautua kurssille. Tai jos tunnet jonkun, joka purjehtii, pyydä häntä ottamaan sinut mukaan seuraavalle retkelle. Tai jos olet jo kokenut purjehtija, jaa tietosi ja taitosi aloittelijoille ja innosta heitä lajin pariin.

Älä epäröi, vaan lähde purjehtimaan! Se on elämäsi paras päätös!

Toivottavasti tämä artikkeli on herättänyt sinussa kiinnostuksen purjehdukseen. Jos haluat tietää lisää Sari Multalasta tai muista suomalaisista huippupurjehtijoista, voit seurata heidän uraansa mv lehti:ssä tai muissa uutis- ja viihdesivustoissa. Purjehdus on Suomen kansallislaji ja meillä on paljon lahjakkaita ja menestyviä edustajia siinä.


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *