Sadetutka näyttää, missä sataa ja kuinka paljon – lue vinkit ulkoiluun!


Sadetutka kertoo, missä sataa ja kuinka paljon

Sadetutka on hyödyllinen työkalu, kun haluat tietää, missä sataa ja kuinka paljon. Sadetutka mittaa sateen voimakkuutta ja liikettä säätutkan avulla. Säätutka lähettää radiopulsseja, jotka heijastuvat sadehiukkasista takaisin tutkaan. Mitä enemmän sadehiukkasia on ilmassa, sitä voimakkaampi on heijastus ja sitä kovempi on sade.

Sadetutkasta voi seurata sadealueiden kehittymistä ja ennustaa niiden liikettä lähitunneille. Sadetutkasta voi myös nähdä sateen olomuodon, eli onko kyseessä vesi-, räntä- tai lumisade. Sateen olomuoto vaikuttaa siihen, kuinka paljon sade kastelee tai kylmettää. Sadetutkasta voi lisäksi havaita ukkoskuuroja ja niiden voimakkuutta salamahavaintojen perusteella.

Sadetutka on erityisen kätevä kesällä, kun kuurosateet ovat yleisiä ja vaikeasti ennustettavia. Kuurosateet syntyvät nopeasti ja liikkuvat arvaamattomasti. Ne voivat yllättää ulkoilijan tai puutarhurin kastellen tai viilentäen ilmaa hetkessä. Sadetutkan avulla voi välttää epämiellyttävät yllätykset ja suunnitella ulkoilua paremmin.

Mistä löydät sadetutkan?

Internetistä löytyy useita eri palveluita, jotka tarjoavat sadetutkakuvia Suomesta ja muualta maailmasta. Yksi niistä on Foreca, joka uudistui hiljattain ja tarjoaa nyt entistä tarkempia ja monipuolisempia sadetutkakuvia. Forecan sadetutkasta voi valita eri aika-askelia, karttavärejä ja sateen olomuodon näyttämisen. Forecan sadetutkassa on myös ukkostutka, joka näyttää salamahavainnot Suomesta ja lähialueilta.

Toinen suosittu palvelu on Ilmatieteen laitos, joka tarjoaa myös sadetutkakuvia Suomesta ja Pohjoismaista. Ilmatieteen laitoksen sadetutkasta voi seurata sadealueiden liikettä animaationa tai valita yksittäisen hetken kuvan. Ilmatieteen laitoksen sadetutkassa on lisäksi meteorologin laatima lyhyen ajan sade-ennuste, joka perustuu tutkakuviin ja sääennustemalleihin.

Kolmas vaihtoehto on Ilta-Sanomien Supersää, joka näyttää yhdellä silmäyksellä kaksi kilpailevaa sääennustetta. Toinen ennuste tulee Ilmatieteen laitokselta, toinen Forecalta. Mukana on myös sadetutka, joka näyttää säätutkilla mitatun hetkellisen sateen voimakkuuden.

Miksi sinun kannattaa käyttää sadetutkaa?

Sadetutka on loistava apuväline, kun haluat pysyä ajan tasalla säätilanteesta ja välttää ikävät yllätykset. Sadetutka auttaa sinua seuraavissa tilanteissa:

  • Kun haluat tietää, missä sataa ja kuinka paljon. Sadetutka näyttää sinulle reaaliaikaisesti sateen voimakkuuden ja liikkeen. Voit myös katsoa ennustetta lähitunneille ja suunnitella toimintasi sen mukaan.
  • Kun haluat tietää, onko tulossa ukkosta. Sadetutka näyttää sinulle salamahavainnot ja ukkosrintaman voimakkuuden ja etenemisen. Voit varautua ukkoseen ja välttää vaaratilanteita.
  • Kun haluat tietää, onko tulossa lunta tai räntää. Sadetutka näyttää sinulle sateen olomuodon ja kertoo, kuinka paljon lunta tai räntää on odotettavissa. Voit pukeutua oikein ja varmistaa, että autosi on talvikunnossa.

Sadetutka on siis mvlehti, joka kannattaa ottaa käyttöön, jos haluat olla perillä säästä ja sen muutoksista. Sadetutka on helppo löytää netistä ja se on ilmaista käyttää. Sadetutka on myös hauska tapa seurata luonnonilmiöitä ja oppia lisää sään toiminnasta. 😎


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *