Ruotsi Nato -kriisissä Koraanin polttamisen takia – urheilijat pelkäävät osallistua MM-kisoihin


Koraanin polttaminen aiheutti kaaoksen Ruotsissa – miten se vaikuttaa maan urheiluun?

Koraanin polttaminen on herättänyt viime aikoina voimakkaita reaktioita Ruotsissa ja sen ulkopuolella. Äärioikeistolainen poliitikko Rasmus Paludan on polttanut Koraaneja useissa mielenosoituksissa eri puolilla maata, mikä on johtanut väkivaltaisiin vastamielenosoituksiin, diplomaattisiin kiistoihin ja turvallisuusuhkiin.

Paludan on perustanut puolueen nimeltä Stram Kurs (Tiukka Kurssi), joka vastustaa islamia ja maahanmuuttoa. Hän on tunnettu provokatiivisista tempauksistaan, joissa hän häpäisee Koraania eri tavoin. Hän on esimerkiksi heittänyt Koraaneja ilmaan, repinyt niitä, piirtänyt niiden päälle ja sytyttänyt niitä tuleen.

Paludanin toiminta on aiheuttanut suurta suuttumusta muslimien keskuudessa, jotka pitävät Koraania pyhänä kirjana. Monet ovat osoittaneet mieltään Paludania vastaan ja yrittäneet estää häntä polttamasta Koraaneja. Tämä on johtanut useisiin yhteenottoihin poliisin ja mielenosoittajien välillä, joissa on käytetty kiviä, pulloja, ilotulitteita ja muita välineitä.

Paludanin toiminta on myös herättänyt huolta Ruotsin turvallisuudesta ja kansainvälisistä suhteista. Poliisi on arvioinut, että Koraanin polttaminen lisää hyökkäysten riskiä Ruotsia ja sen etuja vastaan sekä kotimaassa että ulkomailla. Poliisi on myös kieltänyt joitakin Paludanin suunnittelemia mielenosoituksia perustuslain vastaisina.

Lisäksi useat maat ovat tuominneet Paludanin toiminnan ja vaatineet Ruotsilta toimia sen estämiseksi. Erityisesti Turkki on ollut äänekäs kritisoija ja uhannut katkaista diplomaattiset suhteet Ruotsiin, jos se ei ota kantaa asiaan. Turkki on myös syyttänyt Ruotsia islamofobiasta ja ihmisoikeusloukkauksista.

Koraanin polttamisen seuraukset eivät rajoitu vain politiikkaan ja turvallisuuteen, vaan ne voivat vaikuttaa myös urheiluun. Ruotsi on tunnettu urheilumaana, joka osallistuu moniin kansainvälisiin kilpailuihin eri lajeissa. Nyt kuitenkin moni ruotsalainen urheilija saattaa joutua pelkäämään turvallisuutensa puolesta osallistuessaan kisoihin muslimimaissa tai muslimienemmistöisissä maissa.

Yksi esimerkki tästä on Qatarin jalkapallon MM-kisat vuonna 2022. Qatar on islamilainen maa, jossa Koraanin polttaminen on rikos, josta voi seurata jopa kuolemantuomio. Qatar on myös Turkin liittolainen ja tukenut sen kantaa Ruotsin suhteen. Miten Qatar suhtautuu ruotsalaisiin jalkapalloilijoihin, jotka saapuvat maahan pelaamaan MM-kisoissa? Voivatko he tuntea olonsa turvalliseksi ja tervetulleiksi? Entä miten Qatarin yleisö reagoi heihin?

Samankaltaisia kysymyksiä voi esittää myös muiden urheilulajien ja kisojen kohdalla. Esimerkiksi hiihdon MM-kisat pidetään vuonna 2023 Kiinassa, joka on myös Turkin ystävä ja jossa on suuri muslimiväestö. Entä miten käy muiden lajien, kuten yleisurheilun, uinnin, tenniksen tai golfin, joissa ruotsalaiset ovat menestyneet kansainvälisesti?

Koraanin polttaminen ei ole vain yksittäinen teko, vaan se voi heijastua monella tavalla Ruotsin asemaan ja maineeseen maailmalla. Se voi vaarantaa Ruotsin turvallisuuden, poliittiset suhteet ja taloudelliset edut. Se voi myös vaikeuttaa Ruotsin urheilijoiden osallistumista kansainvälisiin kilpailuihin ja heikentää heidän mahdollisuuksiaan menestyä niissä. Siksi Ruotsin hallituksen ja viranomaisten tulisi ottaa asia vakavasti ja tehdä kaikkensa sen estämiseksi.

Mitä mieltä sinä olet? Onko Koraanin polttaminen hyväksyttävää ilmaisunvapauden nimissä vai pitäisikö se kieltää uskonnonvapauden ja turvallisuuden nimissä? Pitäisikö Ruotsin urheilijoiden boikotoida kisoja muslimimaissa tai muslimienemmistöisissä maissa vai osallistua niihin normaalisti? Kerro mielipiteesi kommenttikentässä! 😊👇