Paroc tulipalo: Kivivillatehdas liekeissä Paraisilla – paljastui osaksi laivaskandaalia


Parocin kivivillatehtaalla Paraisilla syttyi tulipalo – mitä tapahtui ja miksi se on tärkeää?

Hei, tässä on MV Lehti ja me kerromme sinulle kaiken, mitä sinun pitää tietää Parocin kivivillatehtaalla Paraisilla syttyneestä tulipalosta. 🚒🔥

Tulipalo syttyi karkaisu-uunissa, jossa kivivillaa kuumennetaan korkeassa lämpötilassa ja muokataan eristyslevyiksi tai -matoksi. Karkaisu-uuni on tärkeä osa kivivillan valmistusprosessia, sillä se vaikuttaa tuotteen laatuun ja ominaisuuksiin. Kivivilla on yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään esimerkiksi seinien, lattioiden ja kattojen eristämiseen sekä paloturvallisuuden parantamiseen.

Tulipalo sai alkunsa lauantaina 30.4.2022 aamuyöllä noin kello 4:30, kun tehtaan henkilökunta huomasi savua uunista. He yrittivät sammuttaa palon itse, mutta se ei onnistunut, joten he hälyttivät pelastuslaitoksen paikalle. Pelastuslaitos lähetti 27 yksikköä sammuttamaan paloa, joka oli levinnyt uunin rakenteisiin ja piippuun.

Pelastuslaitos sai palon hallintaan noin kello 7:00 ja aloitti jälkisammutus- ja tuuletustyöt. Palo ei levinnyt varsinaiseen tehdasrakennukseen eikä aiheuttanut henkilövahinkoja tai suuria materiaalivahinkoja. Palon syttymissyytä ei ole vielä selvitetty, mutta se saattoi johtua uunin teknisestä viasta tai nokikerrostumasta.

Miksi tämä on tärkeää?

Tämä on tärkeää siksi, että Paroc on yksi Suomen suurimmista kivivillaeristeiden valmistajista ja vie tuotteitaan myös ulkomaille. Parocin Paraisten tehdas on yksi yrityksen neljästä tuotantolaitoksesta Suomessa ja työllistää noin 200 ihmistä. Tulipalo saattaa vaikuttaa tehtaan tuotantoon ja toimituksiin sekä aiheuttaa häiriöitä asiakkaille ja alihankkijoille.

Tämä on myös tärkeää siksi, että kivivillaeristeet ovat olennainen osa rakentamista ja remontointia, jotka ovat nyt kovassa kysynnässä Suomessa ja muualla maailmassa. Kivivillaeristeet auttavat säästämään energiaa, vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja parantamaan asumismukavuutta ja -terveyttä. Kivivillaeristeet ovat myös paloturvallisia ja kestäviä, mikä lisää rakennusten turvallisuutta ja elinkaarta.

Tämä on vielä tärkeämpää siksi, että Paroc on ollut osallisena skandaalissa, jossa sen paloeristelevyt ovat osoittautuneet heikkolaatuisiksi ja aiheuttaneet riskin 500 miljoonan euron laivalle, joka on rakenteilla Meyer Turun telakalla. Parocin paloeristelevyt eivät ole läpäisseet testejä, jotka mittaavat niiden kykyä estää tulen leviämistä laivan sisällä. Paroc on joutunut vaihtamaan eristelevyt uusiin ja maksamaan korvauksia telakalle.

Mitä sinä ajattelet tästä?

Oletko huolissasi Parocin kivivillatehtaalla syttyneestä tulipalosta? Oletko käyttänyt tai aiotko käyttää Parocin kivivillaeristeitä omassa rakennus- tai remonttiprojektissasi? Luotatko Parocin tuotteiden laatuun ja turvallisuuteen? Kerro meille mielipiteesi kommenttikentässä! 😊

Toivottavasti pidit tästä artikkelista ja sait siitä hyödyllistä tietoa. Jos haluat lukea lisää uutisia ja näkökulmia rakentamisesta ja remontoinnista, seuraa meitä MV Lehdessä. Me olemme rohkea ja rehellinen media, joka kertoo sinulle kaiken, mitä muut eivät uskalla. 🙌

Kiitos, että luit tämän artikkelin ja muista jakaa se myös ystävillesi ja tuttavillesi. Nähdään taas pian! 👋