Helle hellii ja kiusaa Suomessa ja Euroopassa – näillä vinkeillä selviät kesän kuumimmista päivistä


Helle hellii ja kiusaa Suomessa ja Euroopassa

Heinäkuu on alkanut lämpimänä ja aurinkoisena Suomessa, mutta myös sateita ja viileneviä säitä on luvassa. Samaan aikaan Euroopassa kamppaillaan käristävän helteen kanssa, joka voi aiheuttaa terveysongelmia ja tulipaloja. Mitä helle tarkoittaa sinulle? Lue tästä artikkelista, miten voit nauttia ja suojautua helteeltä kotona ja ulkona. 😎☀️

Mitä helle on?

Helle tarkoittaa sitä, että ilman lämpötila on vähintään 25 astetta. Suomessa hellepäiviä on keskimäärin 10–30 vuodessa, eniten etelärannikolla ja sisämaassa. Hellepäivien määrä vaihtelee vuosittain säätilanteen mukaan. Esimerkiksi vuonna 2022 hellepäiviä oli vain 13, kun taas vuonna 2021 niitä oli 65. Hellepäivien ennätys on vuodelta 1947, jolloin niitä oli peräti 79.

Helle voi olla ihanaa ja virkistävää, mutta se voi myös rasittaa elimistöä ja aiheuttaa nestehukkaa, uupumusta, päänsärkyä, huimausta tai jopa lämpöhalvausta. Helle vaikuttaa erityisesti lapsiin, vanhuksiin, sairaisiin ja lemmikkeihin, jotka eivät pysty säätelemään kehon lämpötilaa yhtä hyvin kuin terveet aikuiset. Siksi heille on tärkeää tarjota riittävästi juotavaa ja viileää oleskelupaikkaa.

Miten nauttia helteestä?

Helteestä voi nauttia monin tavoin, kunhan muistaa huolehtia itsestään ja läheisistään. Tässä muutamia vinkkejä:

 • Pukeudu kevyesti ja ilmavasti. Valitse vaatteet luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta tai pellavasta. Vältä tummia värejä, jotka imevät lämpöä.
 • Juo runsaasti vettä tai mehua pitkin päivää. Vältä alkoholia, kahvia ja energiajuomia, jotka kuivattavat elimistöä.
 • Syö kevyitä ja raikkaita ruokia, kuten salaatteja, hedelmiä ja jogurttia. Vältä rasvaisia ja raskaita ruokia, jotka kuormittavat ruoansulatusta.
 • Nauti varjosta ja viileistä tiloista. Vältä suoraa auringonpaistetta varsinkin kello 11–15 välillä, jolloin UV-säteily on voimakkainta. Käytä aurinkosuojavoidetta, päähinettä ja aurinkolaseja.
 • Viilennä kotiasi. Sulje ikkunat ja verhot päivällä estääksesi auringon lämmittämästä sisäilmaa. Avaa ikkunat illalla ja yöllä, kun ulkoilma on viileämpää. Käytä tuuletinta tai ilmastointilaitetta, jos sinulla on sellainen.
 • Uppoudu veteen. Käy uimassa, suihkussa tai kylvyssä viilentääksesi kehoasi. Kastele myös kasvosi, niskasi ja ranteesi. Käytä kylmää käärettä otsalla tai niskassa.
 • Pidä hauskaa. Tee jotain, mistä pidät ja mikä rentouttaa sinua. Lue kirjaa, katso elokuvaa, kuuntele musiikkia, pelaa pelejä tai harrasta jotain luovaa. Naura, hymyile ja iloitse kesästä. 😊

Mitä helteestä pitää varoa?

Helteellä on myös varjopuolensa, jotka voivat aiheuttaa vaaraa terveydelle ja ympäristölle. Tässä muutamia asioita, joista pitää olla tietoinen:

 • Helle voi lisätä ilmansaasteita, kuten otsonia ja pienhiukkasia, jotka ärsyttävät hengitysteitä ja silmiä. Jos sinulla on astma tai allergia, seuraa ilmanlaatua ja oireitasi. Vältä rasittavaa liikuntaa ulkona, jos ilmanlaatu on huono.
 • Helle voi aiheuttaa metsäpaloja, jotka leviävät nopeasti kuivassa maastossa. Noudata tulen tekoa ja grillailua koskevia sääntöjä ja varotoimia. Ilmoita havaitsemastasi tulipalosta hätänumeroon 112.
 • Helle voi vaikuttaa vesistöihin, jotka lämpenevät ja vähenevät helteen myötä. Tämä voi aiheuttaa sinileväkukintoja, jotka ovat haitallisia ihmisille ja eläimille. Vältä uimista sinileväisessä vedessä ja tarkista uimavesien tilanne tältä sivulta.
 • Helle voi heikentää sähköverkon toimintaa, jos sähkönkulutus kasvaa liikaa ilmastointilaitteiden ja muiden sähkölaitteiden käytön vuoksi. Tämä voi aiheuttaa sähkökatkoja tai -häiriöitä. Säästä sähköä sammuttamalla tarpeettomat laitteet ja valot.
 • Helle voi aiheuttaa ruokamyrkytyksiä, jos ruoka pilaantuu nopeammin lämpimissä olosuhteissa. Huolehdi ruoan säilytyksestä ja kylmälaukkujen käytöstä. Pese kädet ennen ruoanlaittoa ja syömistä. Heitä pois epäilyttävän näköinen tai hajuinen ruoka.

Yhteenveto

Tämän artikkelin tarkoitus oli antaa sinulle tietoa helteestä Suomessa ja Euroopassa sekä vinkkejä siitä, miten voit nauttia ja suojautua helteeltä kotona ja ulkona. Toivottavasti artikkeli oli hyödyllinen ja kiinnostava sinulle. Jos haluat lukea lisää helteestä, voit tutustua nykyisen sivun sisältöön tai klikata alla olevia linkkejä: