OYSin uuden sairaalan käyttöönotto viivästyy rakennusvirheiden ja koronan takia


Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) uuden sairaalan A-rakennuksen alimmat kerrokset on luovutettu sairaanhoitopiirille, mutta koko rakennus ei valmistu aikataulun mukaisesti. Syynä ovat rakennusvirheet, jotka ovat aiheuttaneet kosteus- ja homeongelmia, sekä koronapandemia, joka on hidastanut rakennustöitä ja materiaalien toimituksia.

A-rakennus on osa OYS 2030 -uudistamisohjelmaa, joka kattaa myös vanhojen rakennusten peruskorjauksen ja purkamisen. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 700 miljoonaa euroa. A-rakennukseen sijoittuu muun muassa leikkaus- ja tehohoitotoimintaa, lasten ja naisten sairauksien hoitoon tarvittavia tiloja ja synnytys- ja vuodeosastoja.

A-rakennuksen piti olla käytössä vuoden 2023 alussa, mutta nyt sen arvioidaan valmistuvan vasta vuoden 2024 lopulla. Kustannusarvio on noussut alkuperäisestä 330 miljoonasta eurosta 400 miljoonaan euroon. Viivästyksestä aiheutuu lisäkustannuksia, mutta niiden määrää ei ole vielä selvitetty.

OYSin johtaja Kari-Pekka Tampio sanoo, että viivästys ei näy vielä potilaille, mutta henkilökunta pääsee testaamaan uusia tiloja ja toimintamalleja. Hän kertoo, että työt jatkuvat vielä rakennuksen ylemmissä kerroksissa ja viereisellä B-rakennuksen työmaalla. Ensimmäisen vaiheen uudisrakennusten on tarkoitus valmistua vaiheittain vuoden 2024 loppuun mennessä.

Tampio sanoo, että uusi sairaala parantaa potilaiden hoitoa ja turvallisuutta sekä henkilökunnan työolosuhteita. Hän toivoo, että rakentaminen etenee suunnitelmien mukaan ja että uusi sairaala on pian käytössä.


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *