Onni Sarmaste maski -skandaali: Veroparatiisit, väkivalta ja syytteet


Onni Sarmasteen veroparatiisiyhtiöt paljastuivat Pandoran papereissa

Ylen MOT-toimitus kertoo, että maskikaupoistaan tunnetuksi tulleen liikemies Onni Sarmasteen salaiset veroparatiisikytkökset ovat tulleet julki Pandoran paperit -tietovuodossa. Vuodosta selviää, että Sarmaste on omistanut yhtiöitä ainakin Kyproksella ja Brittiläisillä Neitsytsaarilla. Sarmasteen Kyproksen-yhtiön Shallowaters Tradingin todellinen omistaja salattiin. Julkiseen osakasrekisteriin kerrottiin osakkaaksi DadLaw eli Kyproksella toimiva palveluntarjoaja. Todellisen omistajan eli Sarmasteen nimi lisättiin vain sisäisiin asiakirjoihin. Kyproksen kaupparekisteristä tietoa omistajasta ei löydy. Ilman tietovuotoa Sarmasteen veroparatiisiyhtiö olisi pysynyt salassa.

Asiakirjoista selviää, että Kyproksen yhtiöstä rahaa on siirretty myös Sarmasteen neitsytsaarelaiselle yhtiölle Maxivantagelle. Sarmaste sanoo, ettei muista mitään kahdesta veroparatiisiyhtiöstään. Hän alkaa kuitenkin kertoa kolmannesta veroparatiisiyhtiöstä. – Minulla on ollut ihan huumorilla sellainenkin firma Karibialla kuin Wolf of Wall Street Ltd. Nimi oli vapaana, ja minusta se oli hyvä leffa, Sarmaste sanoo.

Sarmaste nousi otsikoihin keväällä 2020, kun Huoltovarmuuskeskus (HVK) teki ulosottovelkaisen Sarmasteen kanssa viiden miljoonan euron kaupat suojamaskeista. Maskit eivät kuitenkaan täyttäneet sairaalakäytön vaatimuksia, ja HVK vaatii nyt Sarmasteelta rahoja takaisin. Syyttäjät päättivät kuitenkin jättää syyttämättä Sarmasteen törkeästä petoksesta.

Onni Sarmasteella rankka rikostausta: Väkivaltaa ja rattijuoppoutta

MTV Uutiset paljastaa, että maskikauppias Onni Sarmasteella on rankka rikostausta. Hän on saanut useita tuomioita väkivaltarikoksista. Esimerkiksi vuonna 2016 hän löi liikekumppaniaan lapiolla kasvoihin velkojen perimisen yhteydessä. Vuonna 2017 hän kärysi humalassa ratista ja vuonna 2018 hän löi kahvilanpitäjää puukapulalla päähän.

Sarmaste on myös ollut useita kertoja ulosotossa ja konkurssissa. Hän on perustanut lukuisia yrityksiä, jotka ovat jättäneet maksamatta veroja ja muita velkoja. Hän on myös käyttänyt useita eri henkilöllisyyksiä ja nimimerkkejä liiketoiminnassaan.

Sarmaste on kuitenkin esittänyt sosiaalisessa mediassa elävänsä luksuselämää. Hän on julkaissut kuvia muun muassa matkoiltaan ja ostamistaan autoista. Hän on myös väittänyt olevansa miljonääri ja sijoittaja.

Onni Sarmaste vapautui syytteistä maskikaupoissa

Yle Uutiset kertoo, että liikemies Onni Sarmaste ei saa syytettä maskikaupoista Huoltovarmuuskeskuksen kanssa. Syyttäjä on tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä. Sarmastetta ja toista henkilöä epäiltiin asiassa törkeästä petoksesta.

Syyttäjän mukaan maskikaupan molempien osapuolten puutteet osaamisessa vaikuttivat siihen, ettei rikosta voitu näyttää toteen. HVK ei ollut selvittänyt riittävästi Sarmasteen taustoja tai maskien laatua. Sarmaste ei ollut myöskään tietoisesti harhauttanut HVK:ta maskien ominaisuuksista.

HVK on kuitenkin ilmoittanut, että se aikoo hakea korvauksia Sarmasteelta oikeusteitse. HVK:n mukaan Sarmasteen yhtiön toimittamat maskit eivät olleet sopivia sairaalakäyttöön eivätkä vastanneet tilausta. HVK vaatii Sarmasteelta viiden miljoonan euron kauppahinnan palauttamista.

Kiitos, että luit tämän artikkelin. Jos pidit siitä, jaa se ystävillesi ja seuraa meitä somessa. Jos haluat kommentoida tai kysyä jotain, voit tehdä sen alla olevassa kommenttikentässä. Olemme kiinnostuneita kuulemaan mielipiteesi ja kokemuksesi aiheesta. 😊👍👏