Nigerin presidentti pidätetty vallankaappauksessa – Venäjä hyötyy lännen hermostuessa


🔥Nigerin vallankaappaus uhkaa lännen etuja ja vakautta Afrikassa – Venäjä voi hyötyä tilanteesta🔥

Nigerissä tapahtui 26. heinäkuuta 2023 sotilasvallankaappaus, jossa presidentin vartiokaartin jäsenet pidättivät demokraattisesti valitun presidentti Mohamed Bazoumin. Vallan kaapanneet sotilaat sulkivat maan rajat, keskeyttivät valtion instituutiot ja julistivat ulkonaliikkumiskiellon. He perustelivat tekoaan maan turvattomuudella, talouskriisillä ja korruptiolla.

Nigerin vallankaappaus on herättänyt huolta ja tuomitsemista kansainvälisessä yhteisössä, erityisesti länsimaissa, jotka ovat pitäneet Nigeriä tärkeänä kumppanina Sahelin alueella. Niger on ollut yhteistyössä Euroopan maiden kanssa siirtolaiskysymyksissä, terrorismin torjunnassa ja ihmisoikeuksien edistämisessä. Ranska ja Yhdysvallat ovat sijoittaneet Nigeriin tuhansia sotilaita ja dronetukikohtia.

Nigerin vallankaappauksella voi olla vakavia seurauksia alueen vakaudelle ja turvallisuudelle, sekä lännen etujen ja arvojen toteutumiselle Afrikassa. Tässä artikkelissa kerromme seitsemän syytä, miksi Nigerin vallankaappaus hermostuttaa länttä – ja yhden syyn, miksi se voi ilahduttaa Venäjää.

1. Niger on avainasemassa siirtolaisvirtojen hallinnassa

Niger on ollut viime vuosina yksi tärkeimmistä kauttakulkumaista siirtolaisille, jotka pyrkivät Eurooppaan Välimeren yli. Niger on sopinut Euroopan unionin kanssa siirtolaisten palauttamisesta Libyan pidätyskeskuksista, sekä ihmissalakuljetuksen tukahduttamisesta alueella. Niger on myös vastaanottanut miljoonia euroja EU:lta siirtolaiskriisin ratkaisemiseksi.

Nigerin vallankaappaus voi vaarantaa tämän yhteistyön ja johtaa siirtolaisvirtojen kasvuun kohti Eurooppaa. Vallankaappaajat eivät ole ilmaisseet kantaansa siirtolaispolitiikkaan, mutta heidän motiivinsa voivat olla erilaiset kuin Bazoumin hallituksen. He voivat esimerkiksi vaatia enemmän rahaa tai poliittisia myönnytyksiä EU:lta siirtolaisten pysäyttämiseksi.

2. Niger on viimeinen suuri ääriliikkeitä vastustava kumppani Sahelissa

Niger on ollut vastustuskykyinen torjumaan terrorismia Sahelin alueella, jossa useat islamistiset ääriliikkeet toimivat. Niger ei ole menettänyt alueitaan terroristien hallintaan, toisin kuin sen naapurimaat Mali ja Burkina Faso. Niger on myös osallistunut alueellisiin ja kansainvälisiin operaatioihin ääriliikkeitä vastaan.

Nigerin vallankaappaus voi heikentää maan kykyä ja halua taistella terrorismia vastaan. Vallankaappaajat voivat olla alttiimpia neuvottelemaan terroristien kanssa tai jopa liittoutumaan heidän kanssaan. He voivat myös karkottaa tai rajoittaa länsimaiden sotilaallista läsnäoloa Nigerissä, mikä vaikeuttaisi terrorismin vastaista kamppailua koko alueella.

3. Niger on demokratian mallimaa Afrikassa

Niger on ollut yksi harvoista Afrikan maista, jotka ovat onnistuneet siirtymään demokratiaan sotilasdiktatuurin jälkeen. Niger on järjestänyt useita vapaita ja rehellisiä vaaleja, joissa valta on vaihtunut rauhanomaisesti. Presidentti Bazoum oli Nigerin ensimmäinen vaaleilla valittu presidentti, joka seurasi toista vaaleilla valittua presidenttiä.

Nigerin vallankaappaus on isku demokratialle ja oikeusvaltiolle Afrikassa. Se voi rohkaista muita sotilaita tai oppositiopuolueita yrittämään samanlaista vallankaappausta omassa maassaan. Se voi myös lannistaa kansalaisia, jotka ovat uskoneet demokraattiseen järjestelmään ja sen tuomiin hyötyihin.

4. Niger on köyhä ja haavoittuva maa

Niger on yksi maailman köyhimmistä ja heikoimmista maista. Sen bruttokansantuote henkeä kohti on vain noin 500 dollaria, ja sen inhimillisen kehityksen indeksi on alhaisin kaikista maailman maista. Niger kärsii myös väestönkasvusta, ilmastonmuutoksesta, ruokaturvattomuudesta, vesipulasta ja terveyskriiseistä.

Nigerin vallankaappaus voi pahentaa maan sosioekonomisia ongelmia ja lisätä ihmisten kärsimystä. Vallankaappaajat eivät ole osoittaneet kykyään tai kiinnostustaan ratkaista maan haasteita, vaan ovat keskittyneet omaan vallantavoitteluunsa. Vallankaappaus voi myös johtaa kansainvälisen avun vähenemiseen tai katkeamiseen Nigerille.

5. Niger on strategisesti tärkeä maa

Niger sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla Länsi-Afrikan sydämessä. Se rajoittuu seitsemään muuhun maahan, joista useat ovat myös poliittisesti epävakaita tai konfliktien runtelemia. Nigerillä on myös merkittäviä luonnonvaroja, kuten uraania, öljyä ja kultaa, jotka houkuttelevat ulkomaisia investointeja ja intressejä.

Nigerin vallankaappaus voi vaikuttaa koko alueen tilanteeseen ja dynamiikkaan. Se voi aiheuttaa levottomuuksia tai pakolaisvirtoja Nigerin naapurimaihin, jotka ovat jo ylikuormitettuja omista ongelmistaan. Se voi myös muuttaa alueellisia tasapainoja ja suhteita, jos vallankaappaajat hakevat uusia liittolaisia tai vihollisia.

6. Niger on ihmisoikeuksien edelläkävijä Afrikassa

Niger on ollut ihmisoikeuksien edelläkävijä Afrikassa monilla aloilla. Se on esimerkiksi kieltänyt lapsiavioliitot, naisten sukuelinten silpomisen ja orjuuden lailla. Se on myös sallinut homoseksuaalisuuden ja abortin tietyissä olosuhteissa. Se on lisäksi edistänyt naisten osallistumista politiikkaan ja yhteiskuntaan.

Nigerin vallankaappaus voi kääntää ihmisoikeuksien kehityksen taaksepäin Nigerissä. Vallankaappaajat eivät ole sitoutuneet kunnioittamaan ihmisoikeuksia tai kansainvälisiä sopimuksia, joita Niger on allekirjoittanut. He voivat rajoittaa kansalaisten perusvapauksia, kuten sananvapautta, kokoontumisvapautta ja uskonnonvapautta. He voivat myös syrjiä tai vainota tiettyjä väestöryhmiä, kuten naisia, vähemmistöjä tai seksuaalivähemmistöjä.

7. Niger on ystävällinen ja vieraanvarainen maa

Niger on tunnettu ystävällisyydestään ja vieraanvaraisuudestaan niin paikallisten kuin ulkomaalaistenkin keskuudessa. Nigeriläiset ovat avoimia, iloisia ja uteliaita ihmisiä, jotka jakavat mielellään kulttuuriaan ja elämäänsä vierailijoiden kanssa. Nigeriläinen ruoka, musiikki, taide ja perinteet ovat rikkaita ja monimuotoisia, heijastaen maan etnistä ja uskonnollista kirjoa.

Nigerin vallankaappaus voi vaikuttaa negatiivisesti maan imagoon ja ilmapiiriin. Vallankaappaus voi luoda pelkoa, epäluottamusta ja vihamielisyyttä niin sisällä kuin ulkona. Vallankaappaus voi myös vähentää matkailua ja kulttuurivaihtoa Nigerin ja muiden maiden välillä. Vallankaappaus voi myös aiheuttaa kulttuurista rappeutumista tai häviämistä, jos vallankaappaajat yrittävät pakottaa omaa ideologiaansa tai identiteettiään nigeriläisille.

Bonus: Venäjä voi hyötyä Nigerin vallankaappauksesta

Vaikka Nigerin vallankaappaus hermostuttaa länttä, se voi ilahduttaa Venäjää. Venäjällä on ollut viime vuosina kasvava kiinnostus Afrikkaan, erityisesti Sahelin alueeseen. Venäjä on pyrkinyt lisäämään vaikutusvaltaansa alueella tarjoamalla sotilaallista tukea, aseita, koulutusta ja neuvonantoa joillekin Afrikan maille. Venäjän tavoitteena on haastaa lännen hegemonia Afrikassa ja saada taloudellisia ja poliittisia etuja alueelta.

Nigerin vallankaappaus voi avata uusia mahdollisuuksia Venäjälle solmia suhteita Nigerin uusiin hallitsijoihin. Venäjä voi tarjota vallankaappaajille diplomaattista tunnustusta, taloudellista apua tai sotilaallista yhteistyötä vastineeksi Nigerin luonnonvarojen hyödyntämiseksi tai länsimaiden sotilaallisen läsnäolon rajoittamiseksi Nigerissä. Venäjän läsnäolo Nigerissä voi myös lisätä alueen jännitteitä ja konflikteja, jos se tukee tai provosoi ääriliikkeitä tai separatisteja Nigerin naapurimaissa.

Kiitos lukemisesta ja näkemiin! 😊