Miki Liukkonen – Suomen kirjallisuuden kirkas tähti sammui liian aikaisin


Kirjailija Miki Liukkonen on kuollut – mitä tiedämme hänen elämästään ja teoksistaan? 😢

Kirjailija Miki Liukkonen (1989–2023) kuoli tiistaina 4. heinäkuuta Helsingissä vain 33-vuotiaana. Hänen kustantajansa WSOY kertoi asiasta keskiviikkona tiedotteessaan. Kuolinsyytä ei ole vielä kerrottu julkisuuteen. Liukkonen oli yksi Suomen kirjallisuuden kirkkaimmista tähdistä, joka tunnettiin rohkeasta ja kokeellisesta tyylistään. Hän oli myös muusikko, tv-juontaja ja somepersoona, joka puhui avoimesti mielenterveysongelmistaan. Tässä artikkelissa kerromme, mitä tiedämme hänen elämästään ja teoksistaan.

Miki Liukkonen syntyi Oulussa ja voitti J. H. Erkon kirjoituskilpailun 17-vuotiaana 🏆

Liukkonen syntyi Oulussa, jossa hän vietti lapsuutensa Saarelan omakotialueella. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Madetojan musiikkilukiosta vuonna 2009. Samana vuonna hän voitti arvostetun J. H. Erkon kirjoituskilpailun runoillaan, jotka hän oli kirjoittanut jo muutamaa vuotta aikaisemmin. Hänen esikoiskokoelmansa Valkoisia runoja ilmestyi vuonna 2011 ja oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Hänen runoissaan yhdistyivät ”groteskit, kahelit ja yllättävät kielikuvat sekoittuvat lakonisiin toteamuksiin”, kuten kilpailun raati totesi.

Miki Liukkonen menetti äitinsä syövälle 18-vuotiaana ja kärsi masennuksesta 😔

Liukkosen sairaanhoitaja-äiti kuoli rintasyöpään, kun Miki oli 18-vuotias. Äiti oli sairastunut Mikin ollessa 11-vuotias, ja monta kertaa luultiin, että syöpä oli voitettu. Kuolemanpelko väritti nuoruutta. Liukkonen käsitteli äidin poismenoa muun muassa vuonna 2012 julkaistun Elisabet-kokoelman nimirunossa. Hän katui myöhemmin, ettei toteuttanut äitinsä viimeistä toivetta: ”Hän pyysi minua lopettamaan juomisen.” Liukkonen kärsi masennuksesta ja alkoholismista, ja hakeutui useita kertoja hoitoon. Hän puhui auliisti julkisuudessa mielenterveysongelmistaan ja halusi auttaa muita samassa tilanteessa olevia.

Miki Liukkonen kirjoitti viisi romaania ja oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi 📚

Liukkosen esikoisromaani Lapset auringon alla ilmestyi vuonna 2013 ja oli Runeberg-palkintoehdokkaana. Se kertoi nuorista ihmisistä, jotka etsivät merkitystä elämälleen Oulussa. Hänen seuraava romaaninsa Hiljaisuuden mestari (2015) oli tarina erakoituneesta kirjailijasta, joka yrittää löytää kadonneen veljensä. Vuonna 2017 ilmestyi Liukkosen pääteos O, yli 800-sivuinen ja satahenkinen mammuttiromaani, joka oli ehdolla Finlandia-palkinnon lisäksi Tulenkantaja- ja Botnia-palkinnoille. Teos sai myös kansainvälistä huomiota, ja se käännettiin ranskaksi vuonna 2021. Liukkosen viimeiseksi jäävä romaani Vierastila ilmestyy postuumisti syyskuussa 2023. Se on kertomus kirjailijasta, joka saa kuulla olevansa kuolemansairas.

Miki Liukkonen oli myös muusikko, tv-juontaja ja somepersoona, joka kritisoi suomalaista kirjallisuutta 🎸🎤📺

Liukkosen kirjallisen uran lisäksi hän oli monipuolisesti mukana kulttuurielämässä. Hän soitti kitaraa The Scenes -yhtyeessä, joka teki kolme albumia ja kiersi Eurooppaa. Hän juonsi myös tv-ohjelmaa Miki Liukkonen tapaa, jossa hän haastatteli ihmisiä, joiden elämänvalinnat kiinnostivat häntä. Hän oli aktiivinen somessa, jossa hän jakoi ajatuksiaan kirjallisuudesta, musiikista ja elämästä. Hän ei pelännyt ottaa kantaa tai provosoida, vaan halusi herätellä keskustelua ja uudistaa suomalaista kirjallisuutta. Hän vaati kirjailijoilta enemmän yllätyksellisyyttä ja monimuotoista estetiikkaa, ja sanoi olevansa ”uudistaja” ja ”häiriö”.

Miki Liukkonen sai osakseen paljon kiitosta ja surunvalitteluita kuolemansa jälkeen 💐

Liukkosen kuolema on järkyttänyt monia Suomessa ja ulkomailla. Hänen kustantajansa WSOY sanoi tiedotteessaan, että Liukkonen oli ”suomalaisen nykykirjallisuuden valovoimaisimpia tähtiä”. Hänen ystävänsä ja kustannustoimittajansa Samuli Knuuti kuvasi häntä sukupolvensa lahjakkaimmaksi kirjailijaksi. Kulttuuriministeri Sari Multala sanoi Twitterissä: ”Äärimmäisen surullinen uutinen. Syvimmät osanottoni kirjailija Miki Liukkosen perheelle ja ystäville.” Myös monet muut kirjailijat, muusikot, toimittajat ja lukijat ovat ilmaisseet surunsa ja arvostuksensa Liukkosta kohtaan. Hänen ex-kihlattunsa Rita Behm jakoi koskettavan viestin Instagramissa: ”Olen kiitollinen siitä ajasta, jonka sain viettää hänen kanssaan.”