Lintuinfluenssa vaarantaa lokkien ja ihmisten terveyden – näin voit suojautua taudilta


Lintuinfluenssa uhkaa lokkeja ja muita lintuja – miksi se on ongelma?

Lintuinfluenssa on korkeapatogeeninen eli erittäin tarttuva ja tappava virustauti, joka leviää luonnonvaraisissa linnuissa. Tänä kesänä Suomessa on havaittu useita lintujen joukkokuolemia, jotka johtuvat lintuinfluenssasta. Erityisesti lokit ovat olleet alttiita taudille, mutta myös muita lajeja on kuollut.

Lintuinfluenssa ei ole vain lintujen ongelma, vaan se voi vaikuttaa myös ihmisten ja eläinten terveyteen ja hyvinvointiin. Lintuinfluenssa voi tarttua ihmisiin, jotka ovat tekemisissä sairaiden tai kuolleiden lintujen kanssa. Tämä voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten kuumetta, yskää, kurkkukipua ja hengitysvaikeuksia. Lintuinfluenssa voi myös mutatoitua eli muuttaa muotoaan ja tarttua helpommin ihmisten välillä. Tällöin se voi aiheuttaa pandemian eli maailmanlaajuisen epidemian.

Lintuinfluenssa vaikuttaa myös luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemeihin. Lintujen joukkokuolemat voivat heikentää lintukantoja ja niiden geneettistä monimuotoisuutta. Linnut ovat tärkeitä osia luonnon kiertokulussa, sillä ne pölyttävät kasveja, levittävät siemeniä, säätelevät tuholaisten määriä ja ravintelevat maaperää. Lintujen väheneminen voi häiritä näitä prosesseja ja vaarantaa muiden lajien elinmahdollisuuksia.

Lintuinfluenssan torjumiseksi on tärkeää noudattaa viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Jos näet kuolleita tai sairaita lintuja luonnossa, älä koske niihin tai ota niitä mukaasi. Ilmoita havainnoistasi paikalliselle eläinlääkärille tai ympäristöviranomaiselle. Jos sinulla on lemmikki- tai harrastelintuja, pidä ne sisällä tai suojatussa ulkotilassa. Jos metsästät vesilintuja, vältä alueita, joilla on todettu lintuinfluenssaa. Pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä kosketettuasi lintuja tai niiden ulosteita.

Lintuinfluenssa on vakava uhka sekä linnuille että ihmisille. Siksi meidän kaikkien pitää olla huolissamme ja tehdä osamme sen estämiseksi 🐦🙏