Kuukausiennuste paljastaa: Elokuussa lämpötila nousee yli 25 asteen – katso, missä ja milloin kesä tekee paluun


Kuukausiennuste: Heinäkuu on ollut ennätyssateinen – tällä viikolla saadaan kuitenkin paistatella lämmössä

Heinäkuu on ollut Suomessa poikkeuksellisen sateinen ja viileä kuukausi. Monin paikoin on satanut jo enemmän kuin keskimäärin koko heinäkuussa. Sää on ollut myös 1–3 astetta tavanomaista alhaisempi. Mutta älä huoli, sillä tämä viikko tuo mukanaan lämpöä ja aurinkoa. Kuinka kauan kesäsää jatkuu? Entä millainen on elokuun kuukausiennuste? Lue lisää ja saat vastaukset näihin kysymyksiin.

Sää lämpenee tällä viikolla – torstaina jopa 25 astetta

Tällä viikolla Suomeen virtaa etelän ja lounaan väliltä lämmintä ilmaa, joka nostaa lämpötiloja selvästi. Alkuviikosta sää on vielä epävakainen ja sateinen, mutta keskiviikosta alkaen sää poutaantuu ja aurinko paistaa laajalti. Torstai on viikon lämpimin päivä, jolloin lämpötila voi kohota jopa 25 asteeseen maan etelä- ja keskiosassa. Pohjoisessa sää on hieman viileämpi, mutta silti keskimääräistä lämpimämpi.

Loppuviikolla sää jatkuu poutaisena ja aurinkoisena, mutta lämpötila laskee hieman torstain huipuista. Perjantaina ja lauantaina lämpötila on 20–24 astetta maan etelä- ja keskiosassa ja 15–20 astetta pohjoisessa. Sunnuntaina sää muuttuu taas epävakaammaksi ja sateisemmaksi, kun matalapaine saapuu Suomen ylle.

Elokuun kuukausiennuste: Sääkartoille muutos elokuun alkaessa

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan heinäkuu päättyy viileänä ja sateisena Suomessa. Elokuussa saattaa kuitenkin tapahtua käänne lämpimään suuntaan. Kuukausiennusteen mukaan elokuun ensimmäisellä viikolla maan etelä- ja keskiosassa lämpötila on lähellä keskimääräistä tai hieman alempi, mutta pohjoisessa sää lämpenee. Sademäärät ovat hieman keskimääräistä korkeammat lähes koko maassa.

Elokuun toisella viikolla viikon keskilämpötila on suuressa osassa maata 1–3 astetta keskimääräistä korkeampi, suurin poikkeama on Lapissa. Sateita tulee yhä monin paikoin vähän keskimääräistä enemmän. Elokuun neljännellä viikolla sää on edelleen 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi koko maassa, mutta sateet vähenevät. Kuukausiennusteen mukaan elokuun lopussa sää on siis lämmin ja poutainen Suomessa.

Mitä kuukausiennuste tarkoittaa?

Kuukausiennuste on pitkän aikavälin sääennuste, joka kertoo sään keskimääräisen kehityksen seuraavan neljän viikon aikana. Kuukausiennuste ei ole yhtä tarkka kuin lyhyen aikavälin sääennuste, sillä sään vaihtelu on suurta pitkällä aikavälillä. Kuukausiennuste antaa kuitenkin hyvän kuvan siitä, millainen sää on tulossa verrattuna normaaliin.

Kuukausiennuste perustuu numeerisiin säämalleihin, jotka laskevat sään kehityksen eri skenaarioiden mukaan. Kuukausiennusteessa esitetään yleensä keskiarvoja ja todennäköisyyksiä eri skenaarioille. Kuukausiennuste päivitetään kerran viikossa.

Miten kuukausiennustetta voi hyödyntää?

Kuukausiennusteesta voi olla hyötyä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Suunnittelet lomaa tai matkaa. Kuukausiennusteesta voit nähdä, millainen sää on todennäköisesti kohteessasi lomasi tai matkasi aikana. Voit valita sopivan ajankohdan ja varautua oikeanlaisilla vaatteilla ja varusteilla.
  • Olet kiinnostunut luonnosta tai puutarhanhoidosta. Kuukausiennusteesta voit seurata, millainen sää vaikuttaa kasvien ja eläinten elämään. Voit esimerkiksi tietää, milloin kannattaa kylvää siemeniä tai leikata pensaita.
  • Haluat pysyä ajan tasalla ilmastonmuutoksesta. Kuukausiennusteesta voit havaita, miten sää poikkeaa normaalista ja mitkä ovat ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomessa. Voit myös verrata kuukausiennustetta pitkän ajan ilmastotilastoihin.

Kiitos lukemisesta! 😊


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *