Kuningaskalastaja ääni vaiennettu – uhanalainen lintu löytyi kuolleena Nakkilassa


😢 Kuningaskalastaja kuoli Nakkilassa – miksi tämä upea lintu on niin harvinainen Suomessa? 😢

Kuningaskalastaja on yksi Suomen kauneimmista ja värikkäimmistä linnuista, mutta myös yksi harvinaisimmista ja uhanalaisimmista. Tämä pieni ja ketterä kalastaja on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi Suomessa, ja sen kanta arvioidaan olevan vain muutamia kymmeniä pareja. 😱

Viime viikolla Nakkilassa tehtiin surullinen löytö, kun kuningaskalastajan ruumis löydettiin kuolleena puusta. Lintuharrastaja Juha-Pekka Kivioja oli liikkeellä koiransa kanssa, kun hän huomasi jotain sinistä ja oranssia puun oksalla. Hän otti kuvan linnusta ja totesi sen olevan kuningaskalastaja. Hän yritti houkutella lintua alas, mutta se ei reagoinut. Hän kiipesi puuhun ja tajusi, että lintu oli kuollut. 😭

”Se oli todella surullinen näky. Se oli niin kaunis lintu, ja se oli jäänyt siihen kuin nukkumaan. En tiedä, mikä sille oli tapahtunut. Ehkä se oli saanut sähköiskun tai törmännyt johonkin”, Kivioja kertoo.

Kivioja ilmoitti löydöstään BirdLife Suomelle, joka on lintujen suojelujärjestö. BirdLife Suomen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kuningaskalastaja on löydetty kuolleena Suomessa. Lintu toimitetaan Luonnontieteelliseen keskusmuseoon, jossa sen kuolinsyy selvitetään.

🐟 Miksi kuningaskalastaja on niin uhanalainen? 🐟

Kuningaskalastaja elää pääasiassa Etelä- ja Keski-Euroopassa, missä se pesii joen tai järven pehmeisiin törmärantoihin kaivamissaan tunneleissa. Se syö pieniä kaloja ja selkärangattomia eläimiä, joita se nappaa veden pinnasta sukeltamalla.

Suomi on kuningaskalastajan levinneisyysalueen pohjoisraja, ja täällä se on aina ollut harvalukuinen ja epäsäännöllinen pesijä. Sen kannankasvua rajoittavat ankarat pakkastalvet, jotka jäädyttävät sen elinympäristöt ja estävät sen saalistamisen. Lisäksi se kärsii elinympäristöjen tuhoutumisesta, kuten rantarakentamisesta, vesistöjen säännöstelystä ja rehevöitymisestä.

Kuningaskalastaja ei ole myöskään erityisen muuttoviettinen lintu, vaan se yrittää usein talvehtia Suomessa, mikä voi olla sille kohtalokasta. Sen luontainen talvehtimisalue on Länsi- ja Keski-Eurooppa, missä ilmasto on leudompi.

Kuningaskalastajan tilanne ei ole hyvä myöskään muualla maailmassa. Se on luokiteltu vaarantuneeksi kansainvälisessä uhanalaisuusluokituksessa, ja sen kannat ovat romahtaneet erityisesti Aasiassa, missä sitä pyydystetään laittomasti ruoaksi ja lemmikiksi. 😡

👀 Miten voit auttaa kuningaskalastajaa? 👀

Kuningaskalastaja on niin harvinainen ja arka lintu, että sen näkeminen on monelle lintuharrastajalle unelmien täyttymys. Jos olet onnekas ja kohtaat kuningaskalastajan, muista kuitenkin olla varovainen ja kunnioittava. Älä häiritse lintua liikaa, äläkä paljasta sen tarkkaa sijaintia julkisesti. Voit ilmoittaa havainnostasi Tiira-palveluun, joka on BirdLife Suomen ylläpitämä lintuhavaintojen tietokanta.

Voit myös tukea kuningaskalastajan suojelua lahjoittamalla rahaa BirdLife Suomelle tai liittymällä sen jäseneksi. BirdLife Suomi tekee arvokasta työtä lintujen ja luonnon monimuotoisuuden hyväksi, esimerkiksi vaikuttamalla lainsäädäntöön, edistämällä kestävää maankäyttöä, järjestämällä vapaaehtoistoimintaa ja tiedotuskampanjoita sekä ylläpitämällä lintuasemia ja suojelualueita.

Kuningaskalastaja on yksi niistä lajeista, jotka tarvitsevat meidän apuamme selviytyäkseen. Se on myös yksi niistä lajeista, jotka ilahduttavat meitä kauneudellaan ja elinvoimallaan. Toivotaan, että tämä upea lintu ei katoa Suomesta tai maailmasta kokonaan, vaan että se saa jatkaa kalasteluaan rauhassa. 🙏


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *