Komission esitys nostaisi Tornionjoen ylityksen kustannukset kymmeniin miljooniin – työnantajat vaativat harkintaa


Komission esitys tiukentaa raskaiden ajoneuvojen päästörajoja uhkaa nostaa Tornionjoen ylityksen kustannukset kymmeniin miljooniin euroihin, varoittavat työnantajajärjestöt. Esityksen mukaan vuoden 2025 jälkeen Suomen ja Ruotsin välillä ei saisi kuljettaa ajoneuvoja, joiden hiilidioksidipäästöt ylittävät 350 grammaa kilometriltä.

Tämä tarkoittaisi, että osa nykyisestä kuljetuskalustosta jäisi käyttökelvottomaksi ja pitäisi korvata uusilla, vähäpäästöisillä ajoneuvoilla. Työnantajajärjestöt arvioivat, että tämä aiheuttaisi noin 40 sentin lisäkulun jokaiselle ylitetylle kilometrille. Kun otetaan huomioon, että Tornionjoen yli kulkee vuosittain noin 25 miljoonaa tonnia tavaraa, lisäkustannukset nousisivat noin 10 miljoonaan euroon vuodessa.

Työnantajajärjestöt pitävät komission esitystä epäreiluna ja epärealistisena. Heidän mukaansa se heikentäisi Suomen kilpailukykyä ja vaikeuttaisi pohjoisen alueen elinkeinoelämää. He vaativat, että komissio ottaisi huomioon Suomen ja Ruotsin erityisolosuhteet ja antaisi niille siirtymäajan tai poikkeusluvan päästörajoista.


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *