Kesäsää 2023: Suomessa sateista ja viileää, mutta Välimerellä helteet hellivät – katso kuvat ja videot!


Kesäsää 2023: Sateita ja kuuroja, mutta myös lämpöä ja aurinkoa 🌦️

Kesä on jo puolivälissä, mutta mitä säässä on vielä luvassa? Voimmeko odottaa helteitä, vai jatkuuko viileä ja sateinen sää? Entä miten Euroopassa pärjätään paahtavan kuumuuden keskellä? Tässä artikkelissa kerromme sinulle tuoreimmat tiedot ja ennusteet kesäsäästä 2023.

Heinäkuu jatkuu Suomessa matalapainesäässä

Heinäkuun jälkimmäinen puolisko kuluu Suomessa matalapainesäässä, joka tuo mukanaan sateita, ukkoskuuroja ja auringonpaiste vuorottelevat lähipäivinä ja myös lähiviikkoina Suomessa. Kuva: Markku Pelkonen, Jyväskylä, 29.6.2023 Suomessa viikon keskilämpötila jää enimmäkseen 0–2 astetta keskimääräistä viileämmäksi. Poikkeuksen tekevät Lapin keski- ja pohjoisosa, joissa on 0–2 astetta tavallista lämpimämpää.

Tämän kertoo Forecan kuukausiennuste, joka perustuu Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tietoihin. Ennusteen mukaan heinäkuun loppupuolella on tavallista sateisempaa säätä sekä suuressa osassa Suomea että muualla Pohjois-Euroopassa. Sade tulee paljolti kuurotyyppisenä, joten sadekertymässä voi olla suurta vaihtelua paikkakuntien välillä.

Ajoittain sää on siis tuulista, pilvistä ja sateista, mikä pitää lämpötilan maan eteläosassa ja keskivaiheilla vähän matalampana kuin ajankohdalle on tyypillistä. Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 12.7.2023) Viikko Ennuste Ennustettavuus 17.–23.7. Viikko on laajalti 0–2 astetta tavallista viileämpi, Keski- ja Pohjois-Lapissa on 0–2 astetta lämpimän puolella. Sademäärä on monin paikoin tavanomaista suurempi. (Viikko 29) Hyvä 24.–30.7. Viikon keskilämpötila on etelässä 0–1 astetta keskimääräistä viileämpi ja Lapissa 0–2 astetta lämpimämpi. Maan keskivaiheilla lämpötila on ajankohtaan nähden tavallinen. Sademäärä on tavanomaista suurempi. (Viikko 30) Kohtalainen 31.7.–6.8. Lämpötila on tavallinen tai vähän sitä korkeampi. Sademäärä on lähellä ajankohdan keskiarvoja. (Viikko 31) Heikko 7.–13.8. Viikon keskilämpötilassa ei ole merkittävää poikkeamaa suuntaan tai toiseen. Sademäärä on vähän tavanomaista suurempi. (viikko 32) Heikko

Elokuun alussa sää voi muuttua hetkeksi kuivempaan ja lämpimämpään suuntaan

Onko toivoa paremmasta säästä elokuussa? Ehkä on, sillä Ilmatieteen laitoksen pitkän ennusteen seurannan mukaan elokuun alussa sää voi muuttua hetkeksi kuivempaan ja lämpimämpään suuntaan. Tämä johtuu siitä, että matalapaineet väistyvät hetkellisesti ja korkeapaine vahvistuu Suomen yllä.

Tämä tarkoittaa sitä, että elokuun ensimmäisellä viikolla lämpötila on tavallinen tai vähän sitä korkeampi. Sademäärä on lähellä ajankohdan keskiarvoja. Tämä voi olla hyvä uutinen niille, jotka kaipaavat kesään vielä lämpöä ja aurinkoa 🌞.

Toki sää voi vielä muuttua, sillä pitkät ennusteet eivät ole kovin tarkkoja. Ilmatieteen laitos seuraa pitkiä ennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötään. Pitkissä ennusteissa ei käytetä vertailujaksona Ilmatieteen laitoksen virallista vertailujaksoa, vaan mallin omaa klimatologista vertailujaksoa, joka poikkeaa jossain määrin virallisesta vertailujaksosta.

Välimeren ympärillä paikoin yli 40 astetta

Entä miten Euroopassa pärjätään paahtavan kuumuuden keskellä? Välimeren ympärillä helle jatkuu, ja Espanjan eteläosassa lämpötila kohoaa jälleen viikon alussa paikoin 40–44 asteeseen. Yli 40 astetta voi olla viikon kuluessa Espanjan lisäksi ainakin Italiassa, Kreikassa ja Turkissa.

Tämän kertoo Forecan kuukausiennuste, joka perustuu Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tietoihin. Ennusteen mukaan Välimeren alueella on heinäkuun loppupuolella 2–4 astetta tavallista lämpimämpää. Kuukausiennuste lämpötiloista 13.7.2023

Tällainen poikkeuksellisen kuuma sää aiheuttaa monia haasteita sekä ihmisille että luonnolle. Esimerkiksi Espanjassa on ollut useita metsäpaloja, jotka ovat tuhonneet tuhansia hehtaareja metsää ja pakottaneet ihmisiä evakkoon. Lisäksi kuumuus lisää terveysriskejä, kuten nestehukkaa, hengitysvaikeuksia ja auringonpistoksia.

Mitä voimme tehdä suojautuaksemme kuumuudelta? Tärkeintä on juoda riittävästi vettä, välttää liiallista rasitusta, käyttää aurinkosuojaa ja hakeutua varjoon tai viileään paikkaan. Jos mahdollista, kannattaa myös pysyä sisällä ilmastoidussa tilassa kuumimman ajan päivästä.