Linnaistenmetsä tuhoutuu pian – nyt on viimeinen hetki pelastaa Vantaan luontohelmi!


Linnaistenmetsä on uhattuna – asukkaat ja luonnonsuojelijat vaativat sen säilyttämistä

Linnaistenmetsä on Vantaan Linnaisissa sijaitseva noin 50 hehtaarin kokoinen metsäalue, joka on maakunnallisesti merkittävä viheryhteys ja monimuotoinen elinympäristö monille eliölajeille. Linnaistenmetsän läpi kulkee myös suosittu ulkoilureitti, jota käyttävät niin lenkkeilijät, pyöräilijät kuin hiihtäjätkin.

Vantaan kaupunki on kuitenkin suunnitellut Linnaistenmetsään pientalorakentamista jo vuodesta 2016 lähtien. Kaupungin mukaan alueelle tarvitaan lisää asuntotuotantoa ja veronmaksajia. Kaupunki on kaavoittanut yli seitsemän hehtaaria Linnaistenmetsän arvokkaimmasta osasta pientalotonteiksi, jotka ovat nyt myynnissä.

Linnaistenmetsän rakentamissuunnitelmat ovat herättäneet vastustusta niin alueen asukkaiden kuin luonnonsuojelijoidenkin keskuudessa. He ovat perustaneet Pro Linnaisten Metsä ry:n, joka on tehnyt useita valituksia ja kuntalaisaloitteita Linnaistenmetsän puolustamiseksi. Heidän mukaansa rakentaminen tuhoaisi Linnaistenmetsän luontoarvot ja vesitalouden sekä heikentäisi alueen virkistyskäyttöä.

Linnaistenmetsän puolustajat ovat myös osoittaneet, että kaupungin tekemät ympäristöselvitykset ovat olleet puutteellisia ja virheellisiä. He ovat saaneet tukea muun muassa suometsätieteen professorilta, joka on todennut, että rakentaminen katkaisisi alueen noroverkoston ja kuivattaisi korpi- ja lehtoalueet. Lisäksi he ovat ehdottaneet vaihtoehtoisia paikkoja pientalorakentamiselle, kuten kaupungin omistamia peltoalueita.

Linnaistenmetsän kohtalo on nyt Vantaan valtuutettujen käsissä. He voivat vielä vaikuttaa siihen, toteutetaanko kaava vai haluaako Vantaa lisätä uskottavuuttaan ympäristötavoitteisiinsa. Vantaa on nimittäin julkaissut resurssiviisauden tiekartan, jossa se lupaa tiivistää kaupunkirakennetta hyvien liikenneyhteyksien ja palvelujen lähelle sekä säilyttää ja lisätä luonnon monimuotoisuutta kaavoituksessa ja rakentamisessa.

Linnaistenmetsän puolustajat toivovat, että Vantaa ottaisi mallia Espoosta, joka on suojellut Leppävaaran metsän rakentamiselta. He vetoavat myös Vantaan asukkaisiin, jotta he kävisivät tutustumassa Linnaistenmetsään ja allekirjoittaisivat kuntalaisaloitteen sen säästämiseksi. He uskovat, että Linnaistenmetsä on monella tavalla arvokas ja korvaamaton alue, joka ansaitsee tulla suojelluksi.

Mitä sinä ajattelet Linnaistenmetsän tilanteesta?

Kommentoi alle ja kerro mielipiteesi. Oletko Linnaistenmetsän puolesta vai vastaan? Miksi? Mitä muita ratkaisuja voisit ehdottaa Vantaan asuntotarpeeseen? Oletko käynyt Linnaistenmetsässä tai aiotko käydä? Mitä siellä näit tai haluaisit nähdä?

Jos pidit tästä artikkelista, jaa se ystävillesi ja seuraa meitä somessa. Voit myös tilata uutiskirjeemme, niin saat aina tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiisi. Kiitos, että luet MV-lehteä! ❤️