Jakomäen hukkumistapaus paljastaa lasten uimataidon kriisin


Jakomäen hukkumistapaus järkyttää – mitä tapahtui 10-vuotiaalle pojalle?

Helsingin Jakomäessä sijaitsevasta lammesta löytyi maanantain vastaisena yönä hukkuneena 10-vuotias poika. Poliisi selvittää edelleen tapauksen olosuhteita ja syitä. Tämä on yksi neljästä juhannuksena sattuneesta hukkumistapauksesta Suomessa.

Jakomäen hiekkakuoppa on suosittu uimapaikka, jonne kokoontuu etenkin lapsia ja nuoria. Poika oli ollut sunnuntaina uimassa kavereidensa kanssa, kun hän oli jostain syystä ajautunut syvemmälle veteen ja kadonnut näkyvistä. Kaverit olivat etsineet häntä ensin itse, mutta lähteneet sitten kotiin.

Poika oli ilmoitettu kadonneeksi sunnuntai-iltana, kun hän ei ollut palannut kotiin. Poliisi aloitti etsinnät lammella ja sen ympäristössä. Pelastuslaitoksen sukeltaja löysi pojan kuolleena lammesta noin kello yhden aikaan yöllä.

Poliisi on kuullut useita silminnäkijöitä ja muita asianosaisia tapauksesta. Poliisin mukaan poika ei ollut taitava uimari, eikä hänellä ollut uimataitoa todistavaa uimamerkkiä. Pojan kuolemaa tutkitaan kuolemansyyn selvittämisenä, eikä poliisi epäile rikosta.

Tapahtumapaikalle on tuotu kynttilöitä ja kukkia pojan muistoksi. Monet ovat ilmaisseet surunsa ja osanottonsa sosiaalisessa mediassa. Pojan koulu on järjestänyt kriisiapua oppilaille ja henkilökunnalle.

Miten välttää hukkuminen?

Hukkuminen on yksi yleisimmistä kuolinsyistä Suomessa, erityisesti kesällä. Juhannuksena hukkui neljä ihmistä, joista kolme oli aikuisia ja yksi lapsi. Hukkumisen vaara on suurin silloin, kun uidaan ilman valvontaa tai turvavarusteita, tai kun uidaan alkoholin vaikutuksen alaisena.

Asiantuntijat neuvovat noudattamaan seuraavia ohjeita vesillä liikuttaessa:

 • Älä ui yksin tai ilman valvontaa, varsinkaan jos et ole varma uimataidostasi.
 • Käytä aina pelastusliivejä tai kellukkeita veneessä tai laiturilla.
 • Vältä alkoholia ennen ja uimisen aikana. Alkoholi heikentää arviointikykyä, reaktioita ja lämmönsietokykyä.
 • Tunne uimapaikkasi ja sen syvyydet. Älä hyppää tuntemattomaan veteen.
 • Varo virtauksia, aaltoja ja kylmää vettä. Ne voivat aiheuttaa kouristuksia tai sokkitilan.
 • Opettele uimataito ja ensiaputaidot. Ne voivat pelastaa sinun tai jonkun toisen hengen.

Jos näet jonkun hukkuvan, toimi näin:

 1. Huuda apua ja hälytä pelastuslaitos soittamalla 112.
 2. Yritä saada hukkuva rantaan tai veneeseen, jos se on turvallista. Käytä apuna esimerkiksi köyttä, keppiä, ämpäriä tai kelluketta.
 3. Tarkista hukkuneen hengitys ja pulssi. Aloita elvytys, jos hän ei hengitä tai sydän ei lyö.
 4. Lämmitä hukkunutta peitteellä tai vaatteilla. Anna hänelle juotavaa, jos hän on tajuissaan.
 5. Odota pelastuslaitoksen saapumista ja anna heille tietoja tapahtumasta.

Miksi Jakomäen hiekkakuopasta tulee uimaranta?

Jakomäen hiekkakuoppa on yksi neljästä lammesta, jotka sijaitsevat Jakomäki-Vaaralan alueella. Lammet ovat syntyneet entisille soranottoalueille, ja niitä on käytetty epävirallisina uimapaikkoina jo vuosikymmeniä. Nyt Helsingin kaupunki suunnittelee muuttavansa Jakomäen hiekkakuopan viralliseksi uimarannaksi.

Uimarannan suunnittelu on osa laajempaa alueen kehittämishanketta, joka tähtää Jakomäki-Vaaralan viihtyisyyden, turvallisuuden ja virkistysarvon parantamiseen. Hankkeessa on mukana useita kaupungin virastoja ja osastoja sekä alueen asukkaita ja yhdistyksiä.

Uimarannan toteuttamiseksi lampeen tehdään vedenlaadun parantamiseksi tarvittavia toimenpiteitä, kuten pohjan ruoppausta ja kasvillisuuden poistoa. Lisäksi rantaan rakennetaan uimareita palvelevia rakenteita ja varusteita, kuten laituri, pukukopit, wc:t, roskikset ja opasteet. Uimarannan valmistumisen arvioidaan kestävän noin kaksi vuotta.

Uimarannan tavoitteena on tarjota alueen asukkaille ja vierailijoille turvallinen ja viihtyisä paikka nauttia vedestä ja luonnosta. Uimaranta lisää myös alueen vetovoimaa ja elinvoimaa sekä edistää asukkaiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Jakomäen hukkumistapaus herättää kysymyksiä lasten uimataidosta

Jakomäessä hukkuneen 10-vuotiaan pojan tapaus on nostanut esiin kysymyksiä lasten uimataidosta ja uimaopetuksesta Suomessa. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) mukaan noin 15 prosenttia neljäsluokkalaisista ei osaa uida 200 metriä, mikä on yleisesti hyväksytty uimataidon mittari. Lisäksi noin 40 prosenttia lapsista ei osaa sukeltaa.

SUH:n mukaan lasten uimataidon heikkenemiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten uimahallien väheneminen, uimaopetuksen vaihtelevuus, perheiden kiire ja taloudelliset syyt sekä maahanmuuttajataustaisten lasten lisääntyminen. SUH korostaa, että uimataito on elintärkeä taito, joka pitäisi opettaa kaikille lapsille mahdollisimman varhain.

SUH suosittelee, että lapsi aloittaa uimaopetuksen jo alle kouluikäisenä ja jatkaa sitä säännöllisesti koko peruskoulun ajan. Uimaopetuksen tulisi olla laadukasta, monipuolista ja hauskaa. Uimaopetuksen lisäksi lapselle tulisi opettaa myös vesiturvallisuutta ja ensiaputaitoja. Vanhempien tulisi tukea lapsensa uimaharrastusta ja kannustaa häntä kehittämään uimataitoaan.

Uimataito ei ole vain hengissä pysymisen taito, vaan myös terveyden ja hyvinvoinnin edistäjä. Uiminen on loistava liikuntamuoto, joka kehittää lapsen fyysistä kuntoa, motoriikkaa, koordinaatiota ja tasapainoa. Uiminen on myös hauskaa ja rentouttavaa, ja se vahvistaa lapsen itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja.

Yhteenveto

Tämä artikkeli kertoi Jakomäen hukkumistapauksesta, jossa 10-vuotias poika löytyi kuolleena lammesta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Artikkeli käsitteli myös Jakomäen hiekkakuopan muuttamista viralliseksi uimarannaksi sekä lasten uimataidon merkitystä ja kehittämistä.

Artikkelin tärkeimmät kohdat olivat:

 • Jakomäessä hukkunut poika oli ollut uimassa kavereidensa kanssa, mutta ajautunut syvemmälle veteen ja kadonnut näkyvistä.
 • Poliisi tutkii tapauksen syitä ja olosuhteita, eikä epäile rikosta.
 • Tapahtumapaikalle on tuotu kynttilöitä ja kukkia pojan muistoksi.
 • Jakomäen hiekkakuoppa on suosittu uimapaikka, joka muutetaan viralliseksi uimarannaksi osana alueen kehittämishanketta.
 • Uimaranta tuo lisää elämää ja iloa Jakomäkeen sekä parantaa alueen imagoa ja identiteettiä.
 • Lasten uimataito on heikentynyt Suomessa monien tekijöiden vuoksi.
 • Uimataito on elintärkeä taito, joka pitäisi opettaa kaikille lapsille mahdollisimman varhain.
 • Uiminen on myös terveyden ja hyvinvoinnin edistäjä sekä hauska ja rentouttava harrastus.

Toivomme, että tämä artikkeli oli sinulle hyödyllinen ja kiinnostava. Jos haluat tietää lisää Jakomäen hukkumistapauksesta, uimarannasta tai lasten uimataidosta, voit tutustua seuraaviin lähteisiin:

Kiitos, että luit tämän artikkelin. Jos pidit siitä, jaa se ystävillesi tai suosituimmille somekanavillesi. Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, jätä viesti alle. Haluaisimme kuulla mielipiteesi Jakomäen hukkumistapauksesta ja uimarannasta. 🙏🏼🌊🏊🏼‍♂️👍🏼


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *