Gröna Lundin kuolemanvuoristorata pysäytti koko huvipuiston – mitä tapahtui ja milloin se avataan uudelleen?


Gröna Lundin kuolemanvuoristorata pysyy suljettuna koko kauden

Gröna Lundin huvipuisto Tukholmassa, Ruotsissa on avannut ovensa 10 päivää sen jälkeen, kun yksi vieras kuoli ja yhdeksän muuta loukkaantui Jetline-vuoristoradan onnettomuudessa. Vuoristorata saavuttaa 30 metrin korkeuden ja 90 km/h nopeuden. Puisto evakuoitiin onnettomuuden jälkeen ja poliisi ja pelastuspalvelut kutsuttiin paikalle. Puiston toimitusjohtaja Jan Eriksson julisti ”surupäivän”. Kolme yhdeksästä loukkaantuneesta on vakavasti vammautuneita ja heitä hoidetaan läheisessä sairaalassa. Onnettomuus tapahtui hieman 11:30 Ruotsin paikallista aikaa (9:30 GMT). Neljätoista ihmistä oli kyydissä, kun vuoristoradan etuosa irtosi ajoneuvosta, pysähtyi keskelle rataa ja lähetti ihmiset rysähtämään maahan.

Tänään Ruotsissa: Uutisten yhteenveto tiistaina

Ruotsi solmii Naton sopimuksen Turkin kanssa, Gröna Lundin käynnit puolittuvat kuolemaonnettomuuden jälkeen, Riksbankin jäsenet halukkaita nostamaan korkoja ”odotettua enemmän”, ja Eurooppa saattaa kohdata 100 000 kuolemaa äärimmäisestä kuumuudesta joka vuosi. Ruotsi on allekirjoittanut sopimuksen Turkin kanssa, joka mahdollistaa Naton joukkojen käyttää Turkin ilmatilaa ja lentokenttiä. Sopimus on osa Naton laajempaa pyrkimystä vahvistaa puolustustaan Itä-Euroopassa Venäjän uhkan takia. Gröna Lundin huvipuiston kävijämäärät ovat laskeneet puoleen sen jälkeen, kun yksi ihminen kuoli ja yhdeksän loukkaantui Jetline-vuoristoradan onnettomuudessa kesäkuun lopussa. Puisto avasi ovensa uudelleen heinäkuun alussa, mutta monet asiakkaat ovat olleet varovaisia palaamaan. Riksbankin johtokunnan jäsenet ovat ilmaisseet halukkuutensa nostaa ohjauskorkoa ”odotettua enemmän” seuraavan vuoden aikana, jos talouskehitys pysyy vahvana. Riksbank pitää ohjauskoron nollatasolla tällä hetkellä, mutta odottaa nostavansa sitä ensi vuoden alussa. Eurooppa saattaa kokea jopa 100 000 kuolemaa äärimmäisestä kuumuudesta joka vuosi vuoteen 2100 mennessä, jos ilmastonmuutosta ei hillitä, varoittaa uusi tutkimus. Tutkimus ennustaa, että Euroopan keskilämpötila nousee 3,5 celsiusastetta nykyisestä tasosta, mikä lisää helleaaltojen todennäköisyyttä ja voimakkuutta.

YK:n ihmisoikeusneuvosto pitää kokouksen Koraanin polttamisesta, satamatyöläisten lakko peruuntuu, Gröna Lundin laitteet avoinna mutta vain henkilökunnalle

Uutisten yhteenveto Ruotsissa 4. heinäkuuta 2023. Voit kuunnella lisää raportteja kotisivullamme radiosweden.se tai sovelluksessa Sveriges Radio Play. YK:n ihmisoikeusneuvosto pitää kiireellisen kokouksen Koraanin polttamisesta ja sen aiheuttamista väkivaltaisuuksista Afganistanissa. Kokouksen on pyytänyt Pakistan, joka on tuominnut Ruotsin äärioikeistolaisen puolueen Riksdemokraattien johtajan Rasmus Paludanin tempauksen, jossa hän poltti Koraanin Tukholmassa viime viikolla. Satamatyöläisten lakko on peruuntunut, kun työntekijät ja työnantajat ovat päässeet sopimukseen työehdoista. Lakko olisi alkanut maanantaina ja vaikuttanut 13 satamaan ympäri maata. Gröna Lundin huvipuiston laitteet ovat avoinna, mutta vain henkilökunnalle. Puisto haluaa testata laitteiden turvallisuuden ja toimivuuden ennen kuin se avaa ovensa yleisölle uudelleen keskiviikkona. Puisto oli suljettu viikon ajan Jetline-vuoristoradan onnettomuuden jälkeen, jossa yksi ihminen kuoli ja yhdeksän loukkaantui.