Dronet etsinnässä: Poliisin vinkit auttavat sinua selviytymään eksyessäsi luonnossa


🌲 Näin selviät, jos eksyt luonnossa 🌲

Eksyminen luonnossa voi olla pelottava ja vaarallinen kokemus. Siksi on hyvä tietää, miten toimia, jos joudut tällaiseen tilanteeseen. Poliisi antaa seuraavat vinkit, jotka voivat pelastaa henkesi:

👉 Kerro suunnitelmistasi muille 👈

Ennen kuin lähdet metsään tai muuhun luontoon, kerro suunnitelmistasi läheisillesi. Kerro, minne olet menossa, mitä aiot tehdä ja milloin olet aikeissa palata. Näin he voivat hälyttää apua, jos et ilmoita itsestäsi sovittuun aikaan.

👉 Ota mukaan varusteita 👈

Kun lähdet luontoon, ota mukaan ainakin seuraavat varusteet:

  • Puhelin, jossa on ladattu akku ja toimiva verkko. Voit soittaa hätänumeroon 112, jos tarvitset apua. Voit myös ladata puhelimeesi 112 Suomi -sovelluksen, joka välittää sijaintisi automaattisesti hätäkeskukseen.
  • Kartta ja kompassi, joilla voit suunnistaa maastossa. Älä luota pelkästään puhelimen tai muun laitteen GPS-toimintoon, sillä se voi pettää tai loppua kesken.
  • Vettä ja ruokaa, jotka riittävät ainakin yhdeksi vuorokaudeksi. Vesi on tärkeää nesteytykseen ja ruoka antaa energiaa.
  • Vaatteita ja suojaa, jotka sopivat sään ja vuodenajan mukaan. Ota mukaan lämmintä, vedenpitävää ja tuulenpitävää vaatetta sekä vaihtovaatteita. Ota myös mukaan jotain, jolla voit suojautua sateelta, kylmältä tai auringolta, kuten pressu, makuupussi tai aurinkorasva.
  • Ensiapuvälineitä, joilla voit hoitaa mahdollisia haavoja tai muita vammoja. Ota mukaan ainakin laastareita, sidetarpeita, desinfiointiainetta ja kipulääkettä.
  • Tulentekovälineitä, joilla voit sytyttää nuotion tai kynttilän. Tuli voi lämmittää, valaista ja antaa merkin avun tarpeesta. Ota mukaan tulitikkuja, sytkäriä tai tulukset sekä sytykettä.
  • Pilli tai taskulamppu, joilla voit antaa äänimerkin tai valomerkin avun tarpeesta. Pillillä voit viheltää kolme kertaa peräkkäin, mikä on kansainvälinen hätämerkki. Taskulampulla voit vilkuttaa samalla tavalla.

👉 Pysy paikallasi 👈

Jos huomaat eksyneesi luonnossa, älä panikoi. Pysy rauhallisena ja yritä selvittää sijaintisi kartan ja kompassin avulla. Jos et löydä reittiäsi takaisin, pysy paikallasi ja odota apua. Älä lähde harhailemaan ympäriinsä, sillä se vaikeuttaa sinun löytämistäsi.

Hakeudu aukealle paikalle, josta sinut voidaan nähdä helpommin. Jos olet metsässä, etsi hakkuuaukko tai muu avoin alue. Jos olet saaressa, mene rannalle. Jos olet tunturissa, mene huipulle tai rinteelle.

Soita hätänumeroon 112 ja kerro tilanteestasi. Kerro, kuka olet, missä olet ja mitä on tapahtunut. Kerro myös, millaisia varusteita sinulla on mukanasi ja millainen on kunto- ja vointitilasi. Noudata hätäkeskuksen antamia ohjeita.

Jos et saa yhteyttä hätänumeroon, yritä soittaa tai lähettää tekstiviesti jollekin läheisellesi tai tuttavallesi. Kerro hänelle tilanteestasi ja pyydä häntä hälyttämään apua. Jos et saa yhteyttä keneenkään, yritä uudelleen myöhemmin.

Kun odotat apua, yritä pitää itsesi lämpimänä, kuivana ja nesteytettynä. Syö jotain pientä välillä. Tee itsellesi suojapaikka esimerkiksi pressusta tai oksista. Sytytä nuotio tai kynttilä, jos se on turvallista ja sallittua. Anna merkkejä avun tarpeesta pillillä tai taskulampulla.

👉 Ole valmis kohtaamaan apu 👈

Kun apu saapuu, ole valmis kohtaamaan se. Jos kuulet dronen äänen, kiinnitä sen huomio esimerkiksi heiluttamalla mahdollisesti mukana olevaa värikästä vaatetta. Jos näet helikopterin tai veneen, tee samoin. Jos kuulet ihmisten ääniä, huuda tai vihellä.

Kun olet päässyt turvaan, kiitä auttajiasi ja kerro heille, miten voit. Hoida mahdolliset vammasi ja hakeudu tarvittaessa lääkärin hoitoon. Ota yhteyttä läheisiisi ja kerro heille, että olet kunnossa.

👏 Onneksi olkoon, olet selvinnyt eksymisestä luonnossa! 👏

Eksyminen luonnossa voi olla traumatisoiva kokemus, joka vaatii henkistä ja fyysistä voimaa. Siksi on tärkeää huolehtia itsestäsi ja jälkipuinnista tapahtuneesta. Juttele kokemuksestasi jonkun kanssa, joka ymmärtää sinua ja tukee sinua. Älä häpeä tai syyttele itseäsi tapahtuneesta, vaan ole ylpeä siitä, että selvisit siitä.

Toivottavasti tämä artikkeli oli sinulle hyödyllinen ja opettavainen. Jos haluat lukea lisää poliisin vinkeistä luonnossa selviytymiseen, voit käydä tällä sivulla. Jos haluat nähdä videon siitä, miten poliisi löysi Ruovedellä eksyneen marjastajan dronen avulla, voit katsoa sen tältä linkiltä.

Kiitos, että luit tämän artikkelin! Toivon, että nautit siitä ja että se innosti sinua lähtemään luontoon turvallisesti ja vastuullisesti. Muista aina kertoa suunnitelmistasi muille, ottaa mukaan varusteita, pysyä paikallasi ja antaa merkkejä avun tarpeesta. 🙋‍♂️

Nyt kun olet lukenut tämän artikkelin, olet valmis kohtaamaan luonnon haasteet ja nauttimaan sen kauneudesta. Luonto on ihana paikka, jossa voit rentoutua, virkistäytyä ja seikkailla. Luonto on myös arvokas ja herkkä, jota tulee kunnioittaa ja suojella. 🌎


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *