Constellation-sarja jätti Lapin yritykset miljoonavelkaan – mitä tapahtui ja mitä seuraavaksi?


Kansainvälinen kuvausryhmä jätti miljoona­laskun maksamatta Lapissa

Lapissa kuvattiin viime vuonna kansainvälistä suurtuotantoa, Constellation-sarjaa, joka kertoo avaruusmatkailusta. Sarjan tekijät lupasivat tuoda alueelle työtä ja rahaa, mutta nyt paikalliset yritykset ovat jääneet ilman maksuja yli miljoonan euron edestä. 😡

Miksi kuvausryhmä ei maksa laskujaan?

Kuvausryhmän takana on yhdysvaltalainen tuotantoyhtiö Constellation Studios, joka on osa Constellation Media Groupia. Yhtiö on perustettu vuonna 2023 ja sen pääkonttori on Los Angelesissa. Yhtiö väittää olevansa “maailman johtava avaruusaiheisten sisältöjen tuottaja”.

Yhtiön verkkosivujen mukaan Constellation-sarja on sen “suurin ja kunnianhimoisin projekti”, joka on kuvattu “yli 20 maassa”. Sarjan budjetti on arviolta 150 miljoonaa dollaria ja sen ensi-ilta on suunniteltu vuodelle 2024.

Lapissa kuvaukset alkoivat syyskuussa 2023 ja kestivät noin kolme kuukautta. Kuvauspaikkoina olivat muun muassa Kittilä, Sodankylä, Inari ja Utsjoki. Kuvausryhmään kuului noin 300 ihmistä, joista suurin osa oli ulkomaalaisia.

Paikallisilta yrityksiltä tilattiin palveluita, kuten majoitusta, kuljetusta, cateringia, turvallisuutta ja lavasteita. Yritykset saivat sopimuksia, joissa luvattiin maksaa laskut 30 päivän kuluessa.

Kuitenkin kuvausryhmän lähdettyä Lapista maksuja ei kuulunut. Yritykset alkoivat huolestua ja yrittivät ottaa yhteyttä Constellation Studiosiin, mutta saivat vain vältteleviä vastauksia tai ei mitään vastausta lainkaan.

Mitä paikalliset yritykset ovat tehneet?

Paikalliset yritykset ovat yrittäneet saada maksujaan eri tavoin. Jotkut ovat lähettäneet perintäkirjeitä tai uhkauskirjeitä, jotkut ovat palkanneet lakimiehiä tai perintätoimistoja, jotkut ovat tehneet rikosilmoituksia tai haastaneet Constellation Studiosin oikeuteen.

Yritysten edustajat ovat myös yhteydessä toisiinsa ja jakavat tietoja tilanteesta. He ovat perustaneet Facebook-ryhmän nimeltä “Constellation Studios – maksamattomat laskut”, jossa on yli 100 jäsentä.

Yritysten mukaan Constellation Studios on velkaa heille yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa. Summat vaihtelevat muutamasta tuhannesta eurosta satoihin tuhansiin euroihin. Monille yrityksille kyseessä on merkittävä osa heidän vuoden liikevaihdostaan.

Yritykset ovat pettyneitä ja vihaisia Constellation Studiosin toimintaan. He kokevat, että heitä on hyväksikäytetty ja huijattu. He ovat myös huolissaan siitä, miten he selviävät taloudellisesti, varsinkin kun koronapandemia on vaikeuttanut matkailualaa.

Mitä Constellation Studios sanoo?

Constellation Studios ei ole kommentoinut asiaa julkisesti. Yrityksen verkkosivut ovat edelleen toiminnassa, mutta niillä ei ole mitään tietoa Lapin kuvauksista tai maksuongelmista.

Yrityksen edustajat ovat vastanneet joillekin paikallisille yrityksille sähköpostitse tai puhelimitse. He ovat väittäneet, että maksut viivästyvät, koska heillä on ollut ongelmia rahoituksen kanssa. He ovat luvanneet maksaa laskut pian, mutta eivät ole antaneet mitään tarkkaa aikataulua tai todisteita maksuvalmiudestaan.

Yrityksen edustajat ovat myös pyytäneet paikallisilta yrityksiltä kärsivällisyyttä ja ymmärrystä. He ovat sanoneet, että Constellation-sarja on “tärkeä projekti”, joka tuo “paljon hyötyä” Lapille ja Suomelle. He ovat myös vedonneet siihen, että koronapandemia on aiheuttanut “poikkeuksellisia haasteita” tuotannolle.

Mitä seuraavaksi?

Paikalliset yritykset eivät ole luottavaisia Constellation Studiosin lupauksiin. He aikovat jatkaa oikeustoimia ja painostusta saadakseen maksunsa. He ovat myös pyytäneet apua Lapin liitolta, Suomen elokuvasäätiöltä ja ulkoministeriöltä.

Paikalliset yritykset toivovat, että Constellation-sarjan kuvaukset olisivat herättäneet kiinnostusta Lapin elokuvatuotantoa kohtaan. He uskovat, että alueella on paljon potentiaalia ja tarjottavaa kansainvälisille tuotannoille. He haluavat kuitenkin varmistaa, että tulevaisuudessa heidän oikeuksiaan ja sopimuksiaan kunnioitetaan.

Paikalliset yritykset myös toivovat, että Constellation-sarjan tapaus olisi opetus muille alalla toimiville. He neuvovat olemaan varovaisia ja tarkkoja sopimuksissa ja maksuehdoissa. He myös kehottavat tekemään taustaselvityksiä tuotantoyhtiöistä ja niiden luotettavuudesta.

Lopuksi paikalliset yritykset haluavat kiittää kaikkia niitä, jotka ovat tukeneet heitä tilanteessa. He arvostavat yhteisöllisyyttä ja solidaarisuutta, jota he ovat kokeneet muiden yritysten, median ja yleisön kanssa. He uskovat, että yhdessä he voivat saada oikeutta ja korvausta. 💪