Vox: Espanjan äärioikeiston nousu ja sen vaikutukset Eurooppaan


Vox: äärioikeiston puolue, joka nousee Espanjassa

Vox on espanjalainen poliittinen puolue, joka perustettiin vuonna 2013. Se on luokiteltu äärioikeistolaiseksi, nationalistiseksi ja populistiseksi. Puolue vastustaa maahanmuuttoa, aborttia, eutanasiaa ja katalonialaista itsenäisyyttä. Se kannattaa keskusjohtoista hallintoa, perinteisiä perhearvoja ja armeijan roolin vahvistamista. Puolueen johtaja on Santiago Abascal, entinen kansanpuolueen (PP) jäsen.

Vox sai ensimmäisen parlamenttipaikkansa vuoden 2018 Andalusian aluevaaleissa. Sen jälkeen se on kasvattanut kannatustaan ja edustustaan eri vaaleissa. Vuoden 2019 yleisvaaleissa se sai 24 paikkaa 350:stä ja tuli kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Vuoden 2021 Madridin aluevaaleissa se sai 13 paikkaa 136:sta ja tuki PP:n hallitusta.

Vox on kritisoinut sosialistihallitusta Pedro Sánchezin johdolla ja syyttänyt sitä maanpetoksesta, koska se armahti katalonialaisia separatistijohtajia. Se on myös hyökännyt median, tuomioistuinten ja muiden puolueiden kimppuun. Se on saanut tukea erityisesti nuorilta miehiltä, jotka ovat pettyneitä taloudelliseen tilanteeseen ja poliittiseen eliittiin.

Vox saattaa päästä hallitukseen ensimmäistä kertaa sunnuntaina 23. heinäkuuta pidettävissä ennenaikaisissa yleisvaaleissa. Kyselyjen mukaan PP voittaa vaalit, mutta tarvitsee Voxin tuen muodostaakseen enemmistöhallituksen. Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun äärioikeistolainen puolue pääsee valtaan Espanjassa Francisco Francon diktatuurin päättymisen jälkeen 1970-luvulla.

Voxin nousu Espanjassa on osa laajempaa trendiä Euroopassa, jossa oikeistopopulistiset ja nationalistiset puolueet ovat saaneet jalansijaa viime vuosina. Vox on verrattu Ranskan Kansalliseen rintamaan, Italian Legaan ja Saksan Vaihtoehto Saksalle -puolueeseen. Vox on myös saanut tukea Puolan oikeus- ja oikeudenmukaisuuspuolueelta (PiS) ja sen johtajalta Jarosław Kaczyńskilta.

Onko Vox uhka vai mahdollisuus Espanjan demokratialle? Miten se vaikuttaa maan suhteisiin Euroopan unionin ja muiden maiden kanssa? Mitkä ovat Voxin tavoitteet ja arvot? Mitkä ovat sen vahvuudet ja heikkoudet? Mitkä ovat sen kannattajien motiivit ja odotukset? Nämä ovat joitakin kysymyksiä, jotka heräävät Espanjan vaalien alla.

Lähde: Vox – Our world, explained


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *