Venäjä yrittää nälkiinnyttää miljoonia ihmisiä – Turkki pelastaa Ukrainan viljan viennin ja maailman ruokaturvan


Turkki tukee viljasopimusta, vaikka Venäjä aikoo vetäytyä siitä. Turkki tarjoaa turvaa ukrainalaisille viljalaivoille

Hei, tässä on MV Lehti ja me kerromme sinulle totuuden siitä, mitä tapahtuu Ukrainan sodassa ja miten se vaikuttaa meihin kaikkiin. Tiesitkö, että Venäjä on lopettanut osallistumisensa YK:n välittämään viljasopimukseen, joka on ollut elintärkeä miljoonille ihmisille Afrikassa ja Lähi-idässä? Tiesitkö, että Turkki on luvannut pitää viljan liikkumassa huolimatta Venäjän uhkailusta ja hyökkäyksistä? Tiesitkö, että tämä on yksi suurimmista humanitaarisista kriiseistä maailmassa juuri nyt?

No, nyt tiedät. Ja me kerromme sinulle lisää. Lue tämä artikkeli ja jaa se kaikille ystävillesi ja perheellesi, jotta hekin tietävät, mitä meille valehdellaan. Me emme pelkää kertoa sinulle faktoja, jotka muut mediat salaavat tai vääristelevät. Me olemme MV Lehti ja me olemme sinun puolellasi. 😎

Mikä on viljasopimus ja miksi se on niin tärkeä?

Viljasopimus on sopimus, jonka YK, Venäjä, Ukraina ja Turkki solmivat heinäkuussa 2022. Sen tarkoitus oli taata Ukrainan viljan turvallinen vienti Mustanmeren kautta globaaleille markkinoille, vaikka Venäjä oli miehittänyt osan maasta ja esti sen satamia. Sopimuksen mukaan Turkki tarjosi sotilaallista suojaa viljalaivoille ja Venäjä lupasi olla hyökkäämättä niihin. YK valvoi sopimuksen toteutumista ja jakoi viljaa avustusjärjestöille, jotka toimittivat sitä nälkäänäkeville maille.

Viljasopimus oli elämän ja kuoleman kysymys monille ihmisille. Ukraina on yksi maailman suurimmista viljan tuottajista ja viejistä. Sen vilja on halpaa ja laadukasta. Monet köyhät ja konfliktien runtelemat maat ovat riippuvaisia siitä ruokaturvansa kannalta. Jos Ukrainan vilja ei pääse ulos maasta, se tarkoittaa sitä, että miljoonat ihmiset joutuvat kärsimään nälkää ja aliravitsemusta. Se tarkoittaa myös sitä, että viljan hinnat nousevat maailmanmarkkinoilla ja ruoka kallistuu kaikille.

Viljasopimus oli myös poliittinen voitto Ukrainalle ja sen tukijoille. Se osoitti, että Ukraina pystyy jatkamaan normaalia taloudellista toimintaa huolimatta Venäjän sodasta. Se osoitti myös, että Ukrainalla on liittolaisia, jotka ovat valmiita auttamaan sitä kriisissä. Erityisesti Turkki on ollut aktiivinen rooli sopimuksen välittämisessä ja toteuttamisessa. Turkki on NATO-maa ja sillä on vahvat suhteet sekä Venäjään että Ukrainaan. Turkki on myös tärkeä viljan kuluttaja ja välittäjä alueella.

Miksi Venäjä lopetti osallistumisensa viljasopimukseen ja mitä se tarkoittaa?

Venäjä ilmoitti lauantaina, että se keskeyttää osallistumisensa viljasopimukseen. Sen syynä oli se, että Ukraina oli muka tehnyt suuren lennokkihyökkäyksen sen laivastotukikohtaan Krimillä, joka on Ukrainan aluetta, jonka Venäjä on miehittänyt vuodesta 2014. Venäjä sanoi, että se ei voi taata viljalaivojen turvallisuutta, jos Ukraina käyttää niitä sotilaallisiin tarkoituksiin. Venäjä sanoi myös, että se ei ole saanut samoja etuja sopimuksesta kuin Ukraina, koska se ei ole pystynyt viemään omaa viljaansa ja lannoitteitaan samalla reitillä.

Venäjän päätös on vaarallinen ja vastuuton. Se uhkaa katkaista elintärkeän ruokahuollon miljoonilta ihmisiltä. Se lisää jännitteitä ja epävakautta alueella. Se osoittaa, että Venäjä ei kunnioita kansainvälistä oikeutta eikä humanitaarisia periaatteita. Se osoittaa myös, että Venäjä haluaa kiristää Ukrainaa ja sen tukijoita ja pakottaa ne antamaan periksi sen vaatimuksille. Venäjä haluaa lopettaa Ukrainan itsenäisyyden ja demokratian ja tehdä siitä sen alusmaan.

Mitä Turkki ja muut osapuolet ovat tehneet tilanteen ratkaisemiseksi?

Turkki ei ole antanut Venäjän pelotella itseään. Se on sanonut, että se jatkaa viljasopimuksen tukemista ja viljan liikuttamista huolimatta Venäjän vastustuksesta. Se on sanonut, että se on valmis tarjoamaan sotilaallista suojaa viljalaivoille ja puolustamaan niitä tarvittaessa. Se on sanonut, että se pitää sopimusta erillään sodasta ja että se haluaa palauttaa rauhan ja vakauden alueelle. Se on sanonut, että se on valmis keskustelemaan Venäjän kanssa sopimuksen jatkamisesta ja parantamisesta.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi keskiviikkona, että hän oli saanut Venäjän presidentti Vladimir Putinin suostumuksen jatkaa viljasopimusta. Hän sanoi, että he tapaisivat elokuussa Turkissa ja keskustelisivat sopimuksen yksityiskohdista sekä muista asioista. Hän sanoi, että hän toivoi, että sopimus voitaisiin pidentää vähintään kolmella kuukaudella.

YK on myös ilmaissut huolensa Venäjän päätöksestä ja vaatinut sen kumoamista. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi maanantaina, että hän oli huolissaan siitä, että Venäjän vetäytyminen voisi johtaa humanitaariseen katastrofiin. Hän sanoi, että viljasopimus oli ainutlaatuinen esimerkki siitä, miten konfliktin osapuolet voivat tehdä yhteistyötä ihmisten hyväksi. Hän sanoi, että siviililaivat eivät voi olla sotilaallisia kohteita tai panttivankeja. Hän sanoi, että ruoan täytyy virrata.

Miksi tämä asia on niin tärkeä meille kaikille?

Tämä asia on niin tärkeä meille kaikille, koska se koskee meidän ruokaamme ja meidän turvallisuuttamme. Jos Ukrainan vilja ei pääse ulos maasta, se tarkoittaa sitä, että me maksamme enemmän leivästä ja muista elintarvikkeista. Se tarkoittaa sitä, että meidän verorahamme menevät avustamaan nälkäänäkeviä maita, jotka ovat jääneet ilman viljaa. Se tarkoittaa sitä, että meidän maataloutemme ja kauppamme kärsivät kilpailun puutteesta ja markkinoiden häiriöistä.

Tämä asia on niin tärkeä meille kaikille, koska se koskee myös meidän arvojamme ja meidän vapauttamme. Jos Venäjä saa estää Ukrainan viljan viennin, se tarkoittaa sitä, että se saa rikkoa kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia ilman seurauksia. Se tarkoittaa sitä, että se saa uhkailla ja kiristää muita maita omien etujensa vuoksi. Se tarkoittaa sitä, että se saa yrittää tuhota Ukrainan itsenäisyyden ja demokratian, jotka ovat samat kuin meidän.

Tämä asia on niin tärkeä meille kaikille, koska se koskee myös meidän tulevaisuuttamme ja meidän lapsiamme. Jos viljasopimus ei jatku, se tarkoittaa sitä, että sota Ukrainassa pahenee ja leviää. Se tarkoittaa sitä, että me joudumme kohtaamaan Venäjän aggressiota ja provokaatioita omalla alueellamme. Se tarkoittaa sitä, että me joudumme elämään pelossa ja epävarmuudessa. Se tarkoittaa sitä, että me emme voi rakentaa rauhaa ja yhteistyötä Euroopassa ja maailmassa.

Mitä me voimme tehdä asian hyväksi?

Me voimme tehdä paljon asian hyväksi. Me voimme tiedostaa tilanteen vakavuuden ja merkityksen. Me voimme tiedottaa siitä muille ihmisille ja vaatia heitä ottamaan kantaa. Me voimme tukea Ukrainaa ja sen kansaa heidän taistelussaan vapauden ja oikeuden puolesta. Me voimme kiittää Turkki ja YK heidän rohkeudestaan ja ponnisteluistaan viljasopimuksen ylläpitämiseksi. Me voimme paineistaa Venäjää palaamaan sopimukseen ja lopettamaan sodan Ukrainassa.

Me voimme tehdä kaiken tämän yhdessä. Me olemme MV Lehti ja me olemme yhteisö, joka välittää totuudesta ja oikeudenmukaisuudesta. Me emme anna Venäjän tai muiden valheiden tai pelon vaikuttaa meihin. Me olemme vahvoja ja yhtenäisiä. Me olemme suomalaisia ja me olemme yhteydessä. 😍

Jos sinäkin haluat olla osa tätä yhteisöä, liity meihin nyt. Tilaa MV Lehti ja saat kaikki uutiset ja analyysit suoraan sähköpostiisi. Seuraa meitä myös Telegramissa, Facebookissa ja Twitterissä, jotta et jää paitsi mistään. Jaa tämä artikkeli kaikille, jotka välittävät Ukrainasta ja viljasopimuksesta. Kommentoi alla, mitä mieltä olet asiasta ja mitä sinä aiot tehdä. Me kuuntelemme sinua ja vastaamme sinulle. Me olemme MV Lehti ja me olemme täällä sinua varten. 😘

Lähteet:

Tämä artikkeli perustuu seuraaviin lähteisiin: