Valamon luostari – uutisia ja näkemyksiä ortodoksisen kulttuurin elävästä keskuksesta


Valamon luostari – uutisia ja näkemyksiä ortodoksisen kulttuurin elävästä keskuksesta

Valamon luostari on Suomen ortodoksisen kirkon tunnetuin ja suurin munkkiluostari, joka sijaitsee Heinävedellä Juojärven rannalla. Luostari on perustettu alun perin Laatokan Valamoon 1100-luvulla ja siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 1940 talvisodan jälkeen.

Valamon luostari on paitsi uskonnollinen yhteisö myös kulttuurin ja taiteen kehto, joka tarjoaa monipuolisia elämyksiä ja palveluita vierailijoille ympäri vuoden. Luostarissa voi tutustua ortodoksiseen perinteeseen ja historiaan, osallistua jumalanpalveluksiin ja hiljentymiseen, nauttia luonnonkauniista maisemista ja ulkoilumahdollisuuksista sekä majoittua rauhallisessa ympäristössä.

Tässä artikkelissa kerromme uusimmista uutisista ja näkemyksistä Valamon luostarista ja sen toiminnasta. Lue lisää ja inspiroidu! 🙌

Uusi näyttely avattu: Martta Wendelin – Valamon taiteilija

Valamon luostarin kulttuurikeskuksessa on avattu uusi näyttely Martta Wendelin – Valamon taiteilija, joka esittelee tunnetun suomalaisen taidemaalarin ja graafikon elämää ja tuotantoa Valamossa 1940-luvulla.

Martta Wendelin (1893-1986) oli yksi Suomen rakastetuimmista kuvittajista, jonka tunnetuimpia töitä ovat mm. postikortit, lastenkirjat ja kansanrunousaiheiset maalaukset. Wendelin asui ja työskenteli Valamon luostarissa vuosina 1941-1944 evakkoon joutuneiden munkkien seurassa.

Näyttelyssä on esillä Wendelinin maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa sekä valokuvia ja esineitä hänen elämästään Valamossa. Näyttely on avoinna 31.12.2023 asti ja se on toteutettu yhteistyössä Martta Wendelin -seuran kanssa.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään myös opastettuja kierroksia, luentoja ja työpajoja, joissa voi tutustua Wendelinin taiteeseen ja tekniikoihin. Lisätietoja näyttelystä ja sen ohjelmasta löytyy Valamon luostarin verkkosivuilta.

Valamon luostari esittelee 1800-luvun arvoteoksia Laatokalta

Valamon luostari on saanut lainaksi Venäjän Laatokan Valamon luostarilta 1800-luvun lopulla maalattuja arvoteoksia, jotka ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomessa. Teokset ovat osa Valamon luostarin kulttuurikeskuksen pysyvää näyttelyä, joka kertoo Laatokan Valamon historiasta ja nykypäivästä.

Arvoteokset ovat peräisin Laatokan Valamon Pyhän Kolminaisuuden kirkosta, joka on yksi Venäjän suurimmista ja kauneimmista ortodoksisista kirkoista. Kirkko rakennettiin vuosina 1811-1832 ja se koristeltiin upeilla seinämaalauksilla, jotka kuvaavat Raamatun kertomuksia ja pyhiä henkilöitä.

Seinämaalaukset teki joukko nuoria taiteilijoita, jotka olivat opiskelleet Pietarin taideakatemiassa. He saivat työstään ruokapalkan ja ilmaisen majoituksen luostarissa. Heistä monet kasvoivat myöhemmin Venäjän huippumaalareiksi, kuten Ivan Kramskoi, Nikolai Ge ja Vasilij Perov.

Arvoteokset ovat säilyneet ihmeen kaupalla Laatokan Valamon luostarissa, joka kärsi paljon vaurioita sekä vallankumouksen että toisen maailmansodan aikana. Ne ovat nyt restauroitu ja tuotu näytille Suomen Valamoon, jossa ne ovat merkittävä lisä luostarin kulttuuritarjontaan.

Lisätietoja arvoteoksista ja niiden taustoista löytyy Ylen artikkelista.

Valamon luostariin vireillä hiljaisuuden turvavyöhyke

Valamon luostari on hakenut Heinäveden kunnalta hiljaisuuden turvavyöhykkeen perustamista luostarin ympärille. Tavoitteena on suojella luostarin ainutlaatuista hiljaisuutta ja rauhaa sekä sen kulttuuri- ja luontoarvoja.

Hiljaisuuden turvavyöhyke tarkoittaa aluetta, jolla rajoitetaan melua aiheuttavaa toimintaa, kuten liikennettä, rakentamista, metsänhakkuuta ja kaivostoimintaa. Turvavyöhyke ei estä normaalia elämää tai matkailua alueella, mutta se edellyttää huomioimaan hiljaisuuden merkityksen.

Valamon luostari on tehnyt hakemuksen yhdessä naapurissa sijaitsevan Lintulan nunnaluostarin kanssa. Hakemus on saanut laajaa kannatusta niin paikallisilta asukkailta kuin valtakunnallisilta järjestöiltäkin. Heinäveden kunta on käsitellyt hakemusta ja päättää siitä lähiaikina.

Hiljaisuuden turvavyöhyke on varotoimenpide, jolla halutaan varmistaa luostarien tulevaisuus ja identiteetti sekä edistää niiden hyvinvointivaikutuksia vierailijoille ja ympäristölle. Valamon luostari on tunnettu paitsi ortodoksisesta uskosta ja kulttuurista myös hiljaisuuden retriiteistä ja hyvinvointipoluista, jotka tarjoavat mahdollisuuden irtautua arjen kiireestä ja stressistä.

Hiljaisuuden turvavyöhyke on myös osa luostarien vastuullista matkailua ja kestävää kehitystä, joka kunnioittaa luonnon monimuotoisuutta ja ilmastonmuutoksen torjuntaa. Valamon luostari on sitoutunut vähentämään hiilijalanjälkeään ja käyttämään uusiutuvaa energiaa sekä kierrättämään ja kompostoimaan jätteensä.

Lisätietoja hiljaisuuden turvavyöhykkeestä ja sen merkityksestä löytyy Ylen artikkelista.

Valamon luostari juhlii 80-vuotista taivaltaan Suomessa

Valamon luostari viettää tänä vuonna 80-vuotisjuhliaan Suomessa. Luostari siirtyi Laatokan Valamosta Heinävedelle vuonna 1940 talvisodan seurauksena ja aloitti uuden elämän Juojärven rannalla.

Luostarin siirto oli vaikea ja vaarallinen operaatio, joka vaati paljon uhrauksia ja rohkeutta niin munkeilta kuin heitä auttaneilta ihmisiltäkin. Luostari joutui jättämään taakseen suuren osan omaisuudestaan ja kulttuuriperinnöstään Laatokalla ja aloittamaan alusta uudessa paikassa.

Luostarin uusi alku Suomessa ei ollut helppo, sillä se kohtasi monia haasteita ja vastoinkäymisiä niin taloudellisesti kuin yhteiskunnallisestikin. Luostari joutui mm. luovuttamaan osan maistaan valtiolle ja sopeutumaan uuteen kirkolliseen tilanteeseen Suomen ortodoksisen kirkon osana.

Luostari on kuitenkin selvinnyt vaikeuksista ja vakiinnuttanut asemansa Suomessa. Luostari on kehittänyt toimintaansa ja palveluitaan sekä säilyttänyt yhteyden Laatokan Valamoon, joka on jatkanut toimintaansa Venäjällä. Luostari on myös saanut paljon tukea ja ystäviä niin Suomesta kuin ulkomailta.

Luostarin 80-vuotisjuhlia vietetään koko vuoden ajan erilaisin tapahtumin, kuten näyttelyin, konsertein, seminaarein ja juhlajumalanpalveluksin. Juhlavuoden teemana on ”Valamon luostari – elävä perinne”. Lisätietoja juhlavuodesta ja sen ohjelmasta löytyy Valamon luostarin verkkosivuilta.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa olemme kertoneet uusimmista uutisista ja näkemyksistä Valamon luostarista, joka on Suomen ortodoksisen kirkon tunnetuin ja suurin munkkiluostari. Olemme esitelleet luostarin uusia näyttelyitä, jotka esittelevät Martta Wendelinin ja Laatokan Valamon arvoteoksia, sekä luostarin hakemusta hiljaisuuden turvavyöhykkeen perustamiseksi luostarin ympärille. Olemme myös juhlineet luostarin 80-vuotista taivaltaan Suomessa ja katsoneet sen historiaa ja nykypäivää.

Valamon luostari on paitsi uskonnollinen yhteisö myös kulttuurin ja taiteen kehto, joka tarjoaa monipuolisia elämyksiä ja palveluita vierailijoille ympäri vuoden. Luostarissa voi tutustua ortodoksiseen perinteeseen ja historiaan, osallistua jumalanpalveluksiin ja hiljentymiseen, nauttia luonnonkauniista maisemista ja ulkoilumahdollisuuksista sekä majoittua rauhallisessa ympäristössä.

Valamon luostari on myös vastuullinen ja kestävä matkailukohde, joka kunnioittaa luonnon monimuotoisuutta ja ilmastonmuutoksen torjuntaa sekä edistää vierailijoiden hyvinvointia ja rauhoittumista. Luostari on sitoutunut vähentämään hiilijalanjälkeään ja käyttämään uusiutuvaa energiaa sekä kierrättämään ja kompostoimaan jätteensä.

Toivomme, että tämä artikkeli on herättänyt kiinnostustasi Valamon luostaria kohtaan ja inspiroinut sinua vierailemaan siellä. Valamo on ainutlaatuinen paikka, jossa voit kokea ortodoksisen kulttuurin elävyyden ja rikkauden sekä hiljaisuuden ja rauhan voiman. Lämpimästi tervetuloa! 😊

Tämä artikkeli on kirjoitettu ja julkaistu MV Lehdessä, joka on Suomen rohkein uutismedia. MV Lehti tarjoaa sinulle tuoreita ja kiinnostavia uutisia niin kotimaasta kuin ulkomailta. MV Lehti ei pelkää sanoa totuutta eikä alistu valtamedian sensuurille. MV Lehti on sinun äänesi!