Turkistarhauskielto lähenee – uudet säännöt pakottavat tarhaajat tiukkoihin toimiin


Turkistarhoille suunnitteilla uusia velvoitteita lintuinfluenssan takia

Lintuinfluenssa on levinnyt useille turkistarhoille Suomessa, ja viranomaiset ovat määränneet tartunnan saaneet eläimet lopetettaviksi. Nyt maa- ja metsätalousministeriö suunnittelee uusia velvoitteita turkistarhoille, jotta taudin leviämistä voitaisiin ehkäistä ja valvoa paremmin.

Uusien velvoitteiden mukaan turkistarhojen pitäisi muun muassa:

  • Ilmoittaa eläinten lukumäärät ja sijainti Ruokavirastolle
  • Pitää eläinten häkit ja ympäristö puhtaina ja desinfioida ne säännöllisesti
  • Estää villilintujen ja muiden eläinten pääsy tarha-alueelle
  • Noudattaa hyvää biosuojaa ja käyttää suojavarusteita eläinten käsittelyssä
  • Ilmoittaa välittömästi epäillyistä tai todetuista lintuinfluenssatapauksista Ruokavirastolle

Ministeriö aikoo asettaa uudet velvoitteet voimaan mahdollisimman pian, ja niitä sovellettaisiin kaikkiin turkiseläimiin, kuten minkkeihin, ketun-, supi- ja chinchillanahkoihin. Velvoitteiden rikkomisesta seuraisi sanktioita, kuten elinkeinotoiminnan keskeyttämistä tai lopettamista.

Ministeriön mukaan uudet velvoitteet ovat tarpeen, koska lintuinfluenssa on vakava uhka sekä eläinten että ihmisten terveydelle. Lintuinfluenssa voi tarttua eläimistä ihmisiin, ja joissakin tapauksissa se voi aiheuttaa kuolemaan johtavan taudin. Lisäksi lintuinfluenssa voi muuntua uusiksi virusmuodoiksi, jotka voisivat levitä laajemmin ja olla vaikeammin hoidettavissa.

Turkistarhaajat ovat suhtautuneet uusiin velvoitteisiin vaihtelevasti. Osa on pitänyt niitä kohtuullisina ja välttämättöminä, osa taas liian tiukkoina ja kohtuuttomina. Turkistarhaajat ovat myös vaatineet korvauksia elinkeinonsa menetyksistä ja tukea taudin torjuntaan.


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *