Tietovisa: Kuinka hyvin tunnet Suomen ja maailman? Testaa tietosi 10 kysymyksellä! 


Tietovisa: Oletko uutisten seuraaja vai yleistietäjä?

Tietovisat ovat hauska ja helppo tapa testata omaa tietämystään eri aiheista. Ne voivat myös opettaa uusia asioita ja laajentaa näkökulmaa. Mutta kuinka hyvin seuraat päivän uutisia? Entä oletko hyvä yleistiedossa? Tämä artikkeli haastaa sinut vastaamaan kymmeneen kysymykseen, jotka liittyvät sekä ajankohtaisiin että yleisiin aiheisiin. Ota visailuhaaste vastaan ja katso, saatko täydet pisteet!

Kysymys 1: Mikä on Suomen ja Venäjän välisen rajan pituus?

A) 1 340 km
B) 1 440 km
C) 1 540 km
D) 1 640 km

Vastaus: B) 1 440 km. Suomen ja Venäjän välinen raja on Euroopan unionin pisin ulkoraja. Se kulkee kolmen maakunnan alueella: Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Kysymys 2: Kuka on Suomen presidentti vuonna 2023?

A) Sauli Niinistö
B) Pekka Haavisto
C) Sanna Marin
D) Laura Huhtasaari

Vastaus: A) Sauli Niinistö. Hän aloitti toisen kautensa presidenttinä vuonna 2018, ja hänen kautensa kestää vuoteen 2024 asti. Hän on ensimmäinen presidentti, joka on valittu suoralla kansanvaalilla kahdelle peräkkäiselle kaudelle.

Kysymys 3: Mikä on maailman suurin saari?

A) Australia
B) Grönlanti
C) Uusi-Guinea
D) Madagaskar

Vastaus: B) Grönlanti. Se on noin 2,17 miljoonaa neliökilometriä suuri, mikä on noin neljäsosa Australian pinta-alasta. Australiaa ei kuitenkaan lasketa saareksi, vaan mantereeksi.

Kysymys 4: Mikä elokuva voitti parhaan elokuvan Oscar-palkinnon vuonna 2022?

A) Nomadland
B) The Father
C) Parasite
D) Dune

Vastaus: D) Dune. Se on tieteiselokuva, joka perustuu Frank Herbertin samannimiseen romaaniin. Elokuvan ohjasi Denis Villeneuve ja sen pääosissa ovat Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson ja Oscar Isaac.

Kysymys 5: Mikä on Suomen kansallislintu?

A) Peippo
B) Sinirinta
C) Kuukkeli
D) Tikli

Vastaus: C) Kuukkeli. Se on harvinainen ja uhanalainen lintu, joka elää vanhoissa havumetsissä Lapissa ja Itä-Suomessa. Sen tunnistaa valkoisesta kurkusta ja mustasta hännästä.

Kysymys 6: Kuka kirjoitti Kalevalan?

A) Elias Lönnrot
B) Aleksis Kivi
C) J. L. Runeberg
D) Eino Leino

Vastaus: A) Elias Lönnrot. Hän oli lääkäri, kielentutkija ja kansanrunouden kerääjä, joka kokosi Kalevalan suomalaisista kansanlauluista ja runoista. Kalevala ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1835.

Kysymys 7: Mikä on maailman pisin joki?

A) Niili
B) Amazon
C) Jangtse
D) Mississippi

Vastaus: B) Amazon. Se on noin 6 400 km pitkä, ja se virtaa Etelä-Amerikassa Andeilta Atlantin valtamereen. Se kuljettaa enemmän vettä kuin mikään muu joki maailmassa.

Kysymys 8: Kuka on Suomen kaikkien aikojen menestynein olympiaurheilija?

A) Paavo Nurmi
B) Marja-Liisa Kirvesniemi
C) Matti Nykänen
D) Teemu Selänne

Vastaus: A) Paavo Nurmi. Hän oli keskimatkojen juoksija, joka voitti yhteensä yhdeksän kultaa ja kolme hopeaa viisissä olympialaisissa 1920-luvulla. Hän oli tunnettu lempinimellä ”Suomen lentävä suomalainen”.

Kysymys 9: Mikä on Suomen kansallispuu?

A) Koivu
B) Mänty
C) Kuusi
D) Tammi

Vastaus: B) Mänty. Se on yleinen ja kestävä puu, joka kasvaa erilaisissa olosuhteissa ympäri Suomea. Sen havut ovat pitkiä ja kapeita, ja sen kävyt ovat ruskeita ja soikeita.

Kysymys 10: Kuka on maailman rikkain ihminen vuonna 2023?

A) Jeff Bezos
B) Elon Musk
C) Bernard Arnault
D) Mark Zuckerberg

Vastaus: B) Elon Musk. Hän on yrittäjä, insinööri ja visionääri, joka on perustanut ja johtanut useita innovatiivisia yrityksiä, kuten Tesla, SpaceX, Neuralink ja The Boring Company. Hänen omaisuutensa on arviolta yli 200 miljardia dollaria.

Yhteenveto

Tämä artikkeli esitti sinulle kymmenen kysymystä tietovisoista uutisissa. Toivottavasti nautit visailusta ja opit jotain uutta. Jos haluat testata tietojasi lisää, voit lukea lisää tietovisoja uutisista seuraavista lähteistä:

Kuinka monta pistettä sait? Jaa tuloksesi kavereillesi ja haasta heidät mukaan visailuun! 😊👍🏻🏆