Svenska Sofie, 25, lever societetsliv i New York: ”Ingen rikemansklubb”

Svenska Sofie, 25, lever societetsliv i New York: ”Ingen rikemansklubb” Uppdaterad 13.04 | Publicerad 12.18 NEW YORK. Sofie Mählkvist, 25, har blivit känd som svensk ”it-girl” i New Yorks societet. För Aftonbladet berättar hon om Gen Z-elitens värld på amerikanska östkusten; om helikopterturer, splittringen efter Trump-dottern – och varför de fnyser åt middagar med en


Svenska Sofie, 25, lever societetsliv i New York: ”Ingen rikemansklubb”

Uppdaterad 13.04 | Publicerad 12.18

NEW YORK. Sofie Mählkvist, 25, har blivit känd som svensk ”it-girl” i New Yorks societet.

För Aftonbladet berättar hon om Gen Z-elitens värld på amerikanska östkusten; om helikopterturer, splittringen efter Trump-dottern – och varför de fnyser åt middagar med en viss Hollywoodstjärna.

– Det är inte bara en rikemansklubb, säger hon.

Maj månad brukar vara högsäsong för societetseventen och välgörenhetsgalorna.
Foto: Nora Savosnick

Ljuset flödar in från panoramafönstret på hotellet. Utanför rusar bilar fram längs Park Avenue, en av de mest exklusiva gatorna på Manhattan.

– Jag tog med klänningen, om du vill se viben?

Sofie Mählkvist plockar upp galgen och sveper med det körsbärsröda tyget i luften.

– Perfekt, svarar sminkösen och stoppar in locktången i eluttaget.

Sofie lutar sig tillbaka, korsar sina Chanel-converse, och håller nacken still medan håret skruvas till mjuka vågor.

1 / 2Foto: Nora Savosnick

Det är två timmar kvar till årets stora händelse:

Viennese Opera Ball – en av de mest prestigefyllda och glamorösa balerna inom New Yorks societet.

Det är svårt att sätta fingret på exakt vad ”societetliv” innebär, säger Sofie. Ofta betyder det baler eller event, exklusiva klubbar, välgörenhetsinsamlingar. En del ser det som ett sorts nätverkande bland överklassen, där många har en förkärlek till balett, konst och mode.

Foto: Nora Savosnick

För många är världen starkt förknippad med tv-serien ”Gossip Girl”, där rika ungdomar på Manhattan pluggar på privatskola, lever i lyx på och går på debutantbal.

Men showen bjuder förstås på fler skandaler.

– ”Gossip Girl”-universumet är en extrem version av verkligheten, säger Sofie.

– Sedan är det klart att många i New York har fina efternamn, det är inte gratis att gå på sådana här tillställningar – men långt ifrån alla är miljardärer.

Sofie får hjälp med hår och smink före avfärd.
Foto: Nora Savosnick

Våren – särskilt maj – är högsäsong för balerna. Den som vill kan gå på fem event per dag, säger Sofie. Det kostar många tusentals kronor – ibland tiotusentals.

Det vill säga: alla har inte råd.

Men, säger Sofie, det finns ändå olika prisnivåer, och ett brett spektrum av människor.

– Det är inte bara en slags rikemansklubb. Det finns de som fått pengar i arv; någons gammel-, gammelmorfar hade något stort företag, till någon som jobbar i finansvärlden och lyckades tjäna en del pengar.

För många är societetsliv i New York starkt förknippat med tv-serien ”Gossip Girl”. Men showen visar en extrem bild av verkligheten, säger Sofie.
Foto: Nora Savosnick

Det finns många fördomar om societeten, säger Sofie, medan håret sprayas i en halvuppsättning.
– Det traditionella var väl att man föds in i det, och att ”the girls” skulle dricka te, champagne och skvallra. Men folk har mer att göra nu. De är väldigt drivna. Tjejerna vill in i samma yrken som killarna, och är inte hemmafruar.
Sofie Mählkvist besökte Viennese Opera Ball i fjol också – då som så kallad ”debutant” – en tradition där unga kvinnor bär vit klänning, som markör för att de symboliskt tar klivet in i societetslivet.

– Förr innebar det att tjejer i giftasålder presenterades för männen i societeten. Nu är det mest en ursäkt till att bära en fin klänning, att känna sig speciell för en kväll.

Inne på Viennese Opera Ball på Plaza Hotel minglar Sofie Mählkvist med sina vänner.
Foto: Nora Savosnick

Sofie växte upp i Göteborg, men redan från tidig ålder började familjen besöka den lyxiga amerikanska kustorten the Hamptons, där många i New Yorks societet har sommarresidens.

Hon skaffade vänner för livet bland strandvillorna. Redan i tonåren åkte hon fram och tillbaka till Hamptons så ofta hon kunde.

– Det var mitt ”safe place”, säger hon.
De kontakterna utgjorde en slags dominoeffekt, beskriver hon; som vem som helst som kommer till en ny stad och söker vänner. När hon reste världen över, till St Tropez, St Barths, London, hände det att deras vägar korsades.

Sofie Mählkvist pluggar på toppuniversitetet Harvard i Boston, men åker ofta till New York för flera socitetsevent.
Foto: Nora Savosnick

Sofie bestämde sig efter gymnasiet: En dag skulle hon bo i New York. Flytten till USA skedde stegvis. I dag bor hon i Boston, och pluggar finans på elituniversitetet Harvard, men återvänder till favoritstaden New York så ofta hon hinner.

På somrarna händer det att vännerna tar helikopter ut till Hamptons, en sträcka som annars kan ta tre timmar med bil från Manhattan.

– Det är inte det sjukaste som hänt att ta helikopter. Det är väldigt smidigt, eftersom det är mycket trafik. Så jag förstår varför folk vill göra det. Sedan är det inte så att folk gör det varje helg.

Redan som barn for Sofie ofta till kustområdet the Hamptons utanför staden New York. Ett lyxsamhälle där många i Manhattan-societeten har sommarresidens.
Foto: Nora Savosnick

Det händer också att vännerna går på fina restauranger och klubbar ihop. Sofie nämner ett par: The Ned, Aman, Casa Cipriani. Privata exklusiva klubbar som kan kosta hundratusentals kronor i årliga avgifter. Medlemmar kan också ta med gäster gratis.

Där stöter hon på kändisar titt som tätt. Det har hänt att Sofie hamnat på samma fester som artisten Drake, modellen Kendall Jenner, Hadid-syskonen. Men oftast får de syn på en känd skådespelare: Leonardo DiCaprio, 49, som bor i New York.

– Om man går till Casa Cipriani har man 50/50-chans att se honom. Han är där hela tiden, säger hon.

Sofie Mählkvist, 25, tillsammans med pojkvännen Taras, 26, som bor i Paris.
Foto: Nora Savosnick

Hon har inte pratat så mycket med DiCaprio, men de har suttit vid samma middag med 15 personer. Han har inte så hög status i New York, betonar Sofie. Han har ett rykte: verkar vara lite sliskig mot tjejer, och syns ofta sitta och prata med någon ung Instagram-modell.

Att se honom har blivit en axelryckning.

– Det är som att gå på Spybar och se Benjamin Ingrosso. Första gången tänker du wow, men ser du honom varje fredag blir det ”jaha, där är han”.

Trots att många inom Gen Z-societeten har gott om pengar är ämnet strikt tabu, säger Sofie. Ingen skulle någonsin nämna några siffror.

Vad kan du själv lägga på en sån här balkväll?

– Gud, det diskuterar vi inte, ler hon.

– Det känns onödigt. Man ska inte prata om pengar, religion och politik. Det håller du till dig själv och din familj och dina allra närmaste.

Sofie växte upp i Göteborg. I dag bor hon i USA och kan sakna vännerna i Sverige.
Foto: Nora Savosnick

Det har däremot hänt att bekantskapskretsen pratat politik, trots att det är ett minerat fält i dagens polariserade USA.

Särskilt för ett par år sedan, när Donald Trump kandiderade till president, blev splittringen tydlig. Sofie Mählkvist träffade hans dotter, Tiffany Trump, flera gånger ute i Hamptons. De hängde i samma sociala bubblor, på samma ställen.

– New York är väldigt liberalt, så hon hade en väldigt svår tid i de unga kretsarna. Det var jättemånga som klippte henne ur sina liv, för att hon inte tog avstånd från sin pappa, säger Sofie.

– Många sa ”hon står väl inte för allt han står för?”. Men man förstår ju att familj är familj. Klart man älskar sina föräldrar ändå.

Själv tycker Sofie att andras utfrysning av Tiffany stundtals gick för långt.

– De närmaste tjejerna stöttade henne. De stod inte bakom det Donald Trump sa, men det är inte okej att folk nästan skickade hotmeddelanden till henne. Hon är fortfarande människa.

Sofie stoppar en gul taxibil på Park Avenue och beger sig mot balen på Plaza.
Foto: Nora Savosnick

Klockan närmar sig avfärd.

Sminkösen duttar krämrouge, och Sofie synar sig själv i spegeln. Ute på Park Avenue lyfter hon armen och vinkar in en gul taxibil i regnet.

– The Plaza, instruerar hon chauffören.

Bilen stannar utanför det anrika hotellet vid fotänden av Central Park.
På balen hälsas hon välkommen av vännerna. De kindpussas, och minglar i sidenhandskar, puffkjolar och tiaror. Beställer champagne och går på röda mattan.

Förväntningar ligger i luften.

Sofies pojkvän Taras, 26, som flugit in från Paris, ansluter i frack. I vimlet syns kända miljardärarvtagerskor, hudvårdsmoguler, filantroper och Sex and the City-författaren Candace Bushnell. Ett toppskikt som inte tillhör ovanligheterna för Sofie.
Genom åren har hon mött mängder av unga arvtagare med kända släktnamn, så som Rockerfeller och Vanderbilt. New York-familjer med enorma förmögenheter.

– Det skulle man väl säga är ”old money”. Det är inget måste i dessa kretsar. Så länge du kan föra dig och bete dig, vara classy, så kommer de att acceptera dig.