Sähköhyvitys: Tiesitkö, että voit saada valtiolta tukea korkeisiin sähkölaskuihisi?


Sähköhyvitys: mitä se on ja kuka sitä saa?

Hei! Oletko kuullut uudesta sähköhyvityksestä, joka on tarkoitettu auttamaan kuluttajia korkeiden sähkölaskujen kanssa? Jos et ole, niin ei hätää, sillä tässä artikkelissa kerron sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää tästä aiheesta. 😊

Sähköhyvitys on valtion tuki, joka maksetaan takautuvasti niille kuluttajille, joiden sähkön hinta on ollut yli 10 senttiä kilowattitunnilta marras-, joulu- tai tammikuussa 2023. Sähköhyvitys on osa hallituksen toimia energiakriisin lieventämiseksi ja se täydentää muita tukimuotoja, kuten sähkövähennystä, sähkötukea ja sähkön arvonlisäveron alennusta.

Kuinka paljon sähköhyvitystä voi saada?

Sähköhyvityksen määrä riippuu siitä, kuinka paljon sähköenergiaa olet kuluttanut ja kuinka paljon olet siitä maksanut. Sähköhyvitystä maksetaan 50 prosenttia sähköenergian arvonlisäverollisesta myyntihinnasta 90 euron omavastuun ylittävältä osalta, mutta enintään 700 euroa kuukaudessa. Sähköhyvitystä ei makseta sähkönsiirtomaksusta eikä sähköverosta.

Esimerkki: Jos olet kuluttanut tammikuussa 2023 1000 kWh sähköenergiaa ja maksanut siitä 15 senttiä kilowattitunnilta (sisältää arvonlisäveron), niin laskusi on ollut 150 euroa. Tällöin saat sähköhyvitystä seuraavasti:

  • Sähköenergian arvonlisäverollinen myyntihinta: 150 euroa
  • Omavastuu: 90 euroa
  • Hyvityksen peruste: 150 – 90 = 60 euroa
  • Hyvityksen määrä: 50 % x 60 = 30 euroa

Jos taas olet kuluttanut tammikuussa 2023 3000 kWh sähköenergiaa ja maksanut siitä 20 senttiä kilowattitunnilta (sisältää arvonlisäveron), niin laskusi on ollut 600 euroa. Tällöin saat sähköhyvitystä seuraavasti:

  • Sähköenergian arvonlisäverollinen myyntihinta: 600 euroa
  • Omavastuu: 90 euroa
  • Hyvityksen peruste: 600 – 90 = 510 euroa
  • Hyvityksen määrä: 50 % x 510 = 255 euroa (enintään 700 euroa)

Kuinka sähköhyvitys maksetaan?

Saat sähköhyvityksen automaattisesti siltä sähkönmyyjältä, jonka asiakas olet ollut marras-, joulu- tai tammikuussa 2023. Sinun ei tarvitse hakea hyvitystä erikseen, ellei sinulla ole ollut useampia sähkösopimuksia tai muuttanut käyttöpaikkaasi kyseisen ajanjakson aikana. Sähköhyvitys näkyy sähkölaskussasi erillisenä rivinä ja se vähennetään sähköenergian loppusummasta.

Sähköhyvitys maksetaan kahdessa erässä: ensimmäinen erä huhti-toukokuussa 2023 ja toinen erä syys-lokakuussa 2023. Ensimmäisessä erässä maksetaan marras- ja joulukuun 2022 hyvitykset ja toisessa erässä tammikuun 2023 hyvitys. Jos sähköyhtiölläsi on ollut teknisiä ongelmia sähköhyvityksen maksamisessa, se voi saada Energiavirastolta poikkeusluvan maksuaikataulun siirtämiseen. Tällöin sähköyhtiön on ilmoitettava asiakkailleen maksun viivästymisestä ja uudesta aikataulusta.

Kuka on oikeutettu sähköhyvitykseen?

Sähköhyvitystä voivat saada kaikki kuluttaja-asiakkaat, jotka ovat ostaneet sähköenergiaa yli 10 sentin kilowattituntihintaan marras-, joulu- tai tammikuussa 2023. Sähköhyvitys maksetaan käyttöpaikkakohtaisesti, eli jos sinulla on useampia käyttöpaikkoja, saat hyvityksen jokaisesta erikseen. Sähköhyvitys ei koske yritysasiakkaita, eikä sitä makseta esimerkiksi yhteisöille, yhdistyksille tai taloyhtiöille.

Sähköhyvityksen saaminen ei vaikuta muihin tukiin, joita voit hakea sähkölaskuihisi. Voit siis saada sekä sähköhyvityksen että esimerkiksi sähkövähennyksen verotuksessa tai sähkötuen Kelalta, jos täytät niiden ehdot. Lisätietoa näistä tuista löydät Energiaviraston verkkosivuilta.

Mistä voin lukea lisää sähköhyvityksestä?

Jos haluat tietää lisää sähköhyvityksestä, voit tutustua Energiaviraston verkkosivuihin, josta löydät kattavan ohjeistuksen ja usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta. Voit myös olla yhteydessä omaan sähköyhtiöösi, jos sinulla on kysyttävää omasta hyvityksestäsi tai laskustasi.

Toivottavasti tämä artikkeli oli sinulle hyödyllinen ja selvensi sinulle, mitä sähköhyvitys on ja kuka sitä saa. Jos pidit artikkelista, jaa se kaverillesi tai suosittele sitä muille. Jos sinulla on vielä jotain kysyttävää tai kommentoitavaa, voit jättää viestin alle. Kiitos, että luit artikkelini ja pysy kuulolla uusista päivityksistä! 😊